24
Mie, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Sala Galeriei de Artă din Turda a fost joi, 3 septembrie 2015, neîncăpătoare pentru dubla sărbătoare ce l-a avut în prim plan pe profesorul și artistulThumbnail image Valer Suciu. Elevi, prieteni apropiaţi, artişti dar şi iubitori de artă s-au adunat la orele 18:00 pentru a sărbători 80 de ani de viață împliniți de unul dintre cei mai apreciaţi profesori turdeni.

Prilejul a fost folosit ca pretext pentru organizarea unei expoziţii retrospective, omagiale, a pictorului Valer Suciu, ce marchează o activitate de aproape 60 de ani pe frontul luminos și cald al culorii așternută cu măiestrie pe pânză.

Thumbnail imageCa de fiecare dată cel care a deschis cuvântările a fost  președintele Uniunii Artiștilor Plastici Turda, pictorul Alexandru Picovici: „Pentru că astăzi este o sărbătoare şi pentru că în urmă cu 80 de ani s-a născut, astăzi noi îl sărbătorim prin această expoziţie retrospectivă şi să sperăm că în această după masă o să fie un moment de bucurie pentru fiecare”, a opinat Picovici iar noi îi dăm dreptate observând că prin lucrările expuse, maestrul Suciu, cel care este și mentorul majorității pictorilor din asociație, a adus o rază de căldură pe simezele galeriei turdene. Încă de la intrarea în galerie, bucuria afişată pe pânzele decanului de vârstă a artiştilor turdeni este omniprezentă. De la peisaje, la vazele cu flori, fiecare tablou îţi atinge sufletul într-un alt mod dar de fiecare dată plăcut.

Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeş, a ţinut să precizeze: Domnul Suciu a fost primul meu profesor de desen şi Thumbnail imagetotodată a fost primul meu diriginte. În anul 1996, când am ajuns în clasa a V-a, domnul Suciu a fost părintele meu spiritual, nici nu ştiu cum să zic că la vârsta aceea frumoasă pe care o aveam, de 11 ani, am găsit în el o persoană care să-mi îndrume mie primii paşi în şcoala gimnazială”, a precizat politicianul, iar mulți dintre cei prezenți simțeau la fel, stilul didactic al profesorului Valer Suciu, care a pregătit generații după generații de elevi, fiind arhicunoscut ca fiind unul cald, veșnic vesel și optimist.

Cromatica, prin culorile calde și tehnica folosită de artist, dar mai ales liniile ferme ce conferă tablourilor o strălucire aparte, provoacă o altă trăire de la o lucrare la alta. Izul stilului de pictură din urmă cu zeci de ani a fost adus de lucrările lui Valer Suciu în Galeria de Artă conferind forță și stabilitate artistică prin varietatea genurilor abordate și prin stilul unic de a transpune pe pânză realitatea unei lumi prin care artistul a „navigat” vreme de 8 decenii.

Thumbnail imageAş dori să mai fac o expoziţie şi când are 100 de ani, pentru că, după câtă energie are, cu siguranţă unii pictori îşi vor aminti de un pictor turdean care are peste 100 de ani. Îmi amintesc cu mare plăcere când am fost la Râmetea, în tabără, era şi atunci tot decanul nostru de vârstă, avea 70 de ani şi nici o creastă nu i-a rezistat de prin partea locului, a urcat pe cele mai abrupte locuri şi atunci aşa cum este şi acum, plin de energie, așa că avem motive să sperăm că ne va încânta şi cu alte lucrări”, a spus Alexandru Picovici.

Aşa cum îl ştiu toţi pe profesorul Valer Suciu, acesta a lăsat să vorbească arta sa declarând celor prezenţi doar că Timpul a fost greu şi probleme multe, dar am izbutit şi am reuşit să fac multe lucruri care au fost plăcute şi interesante. Eu vă mulţumesc foarte mult pentru participare.”

Expoziţia poate fi vizitată din 3 septembrie până în 30 septembrie la Galeria de Artă a municipiului Turda din strada Libertății nr. 2-4.

 

 

 

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh