19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Camelia Bogdan este laureata ediției 2018 a Premiului Ion Rațiu pentru Democrație. Evenimentul de decernare va avea loc în 11 decembrie, ora 15.30 în parteneriat cu Universitatea București, găzduit de Facultatea de Drept, în sala Stoicescu.

 

Decernat de Rațiu Family Charitable Foundation, Londra și Centrul Rațiu pentru Democrație, Turda în parteneriat cu Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington, D.C., premiul aduce vizibilitate și recunoaștere internațională ideilor și realizărilor activiștilor pentru democrație din întreaga lume.

 

Camelia Bogdan este judecător în cadrul Curții de Apel București și este specializată în domeniul infracțiunilor economice și al recuperării prejudiciului. A participat, în calitate de expert al Comisiei Europene, începând cu anul 2009, la peste 40 de conferințe internaționale sau activități de formare continuă a magistraților la invitația/ recomandarea unor organisme internaționale cu atribuții pe componenta de recuperare a produsului infracțiunii: Banca Mondială, Comisia Europeană, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Oficiul pentru Armonizarea Pieței Interne.

 

Este cercetător asociat al Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël) de la Universitatea din București reprezentând în Consiliul științific al CEREFREA Villa Noël, cercetătorii asociați. Activitatea sa de cercetare științifică cuprinde două monografii, o teză de doctorat, peste 100 lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate, ghiduri în materia combaterii spălării banilor și derularea investigațiilor financiare pentru recuperarea produsului activităților de crimă organizată cu caracter transnațional precum şi comunicări prezentate la multiple simpozioane ştiinţifice. În 2009, Camelia Bogdan a obținut titlul de doctor în drept al Universității București pentru teza intitulată «Incriminarea, prevenirea şi combaterea spălării banilor provenind din activităţi de crimă organizată, potrivit reglementărilor interne şi internaţionale», în prezent, fiind doctorand internațional în regim de cotutelă al Universității din București și Universității din Strasbourg cu o teză de doctorat intitulată  «Recuperarea produsului infracțiunii în procesul penal francez și în procesul penal român». Camelia Bogdan a absolvit și cursurile Colegiului European de Investigații Financiare, în anul 2014, primind în anul 2016 diploma acordată de Universitatea din Strasbourg pentru susținerea memoriului « Les investigations judiciaires pendant la phase de jugement».

 

În perioada decembrie 2016 - ianuarie 2018, a participat la stagii de pregătire în calitate de cercetător invitat al Institutului de Studii Juridice Avansate din Londra și al Institutului Elvețian de Drept comparat din Lausanne, în prezent fiind Fulbright visiting fellow în cadrul Universității din Florida, Center for International Financial Crimes, cu tema Fostering Efficacy In The Asset Recovery Of Proceeds Of Transnational Corruption.

Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură de două ori. Prima dată, în 8 februarie 2017, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că s-ar fi aflat în incompatibilitate| conflict de interese. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători al Curţii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecătoarea să fie sancţionată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018. A fost exclusă pentru a doua oară din magistratură în aprilie 2018 pe motiv că magistratul ar fi încălcat principiul repartizării aleatorii a dosarelor. Recursul este pe rol la Curtea Supremă.

 

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație a fost lansat în 2005 la Georgetown University, Washington, instituție ce găzduiește Catedra de Studii Românești Ion Rațiu și găzduit, începând cu 2006 de Woodrow Wilson Center. Începând cu 2018, Premiul Ion Rațiu pentru Democrație a devenit Bursa Ion Rațiu pentru Democrație. Prin acest demers sunt susținute şi răsplătite eforturile celor care luptă pentru impunerea principiilor şi valorilor democratice în regiuni unde acestea sunt emergente sau ameninţate.

 

Laureații Bursei Ion Rațiu pentru Democrație au oportunitatea de a interacționa cu  reprezentanți ai mediilor academice, politice și neguvernamentale din Washington, dar în același timp și răgazul de reflecta și scrie despre democrație și activism. În acest fel bursierii Rațiu au la Washington o experiență similară celei avute de tânărul Ion Rațiu ca activist pentru democrație în anii 1970-1980. Alături de realizarea propriilor proiecte în timpul șederii la Woodrow Wilson Center, bursierii susțin prelegeri pe tema democrației și activismului pentru democrație și se dedică cercetării unei teme punctuale.

 

Laureatul este selectat de doi membri ai Consiliului Director al Rațiu Family Charitable Foundation, prof. Eliot Sorel, George Washington University și laureații anteriori ai Premiului.

 

Laureații anteriori sunt: Ai WeiWei (2017), Manuel Cuesta Morua (Cuba, 2016), Jamil Hasanli (Azerbaijan, 2015); Mustafa Nayyem (Ucraina, 2014), Angela Kocze (Ungaria, 2013), Aung San Suu Kyi (Myanmar, 2012), Nabeel Rajab (Bahrain, 2011), Oleg Kozlovsky (Rusia, 2010), Adam Michnik (Polonia, 2009), Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, 2008), Anatoli Mikhailov (Belarus, 2007), Saad Ibrahim (Egipt, 2006) și Sergio Aguayo (Mexic, 2005).

 

Rațiu Family Charitable Foundation promovează și sprijină proiecte care contribuie la evoluţia învăţământului superior, a cercetării culturale şi istorice a României. Fundația susține societatea civilă în înțelegerea și aplicarea principiilor democratice în lume.

 

Centrul Rațiu pentru Democrație promovează democrația ca mod de viață, susținând valori şi comportamente asociate participării publice, dezvoltării tinerilor și aplicării practice a unei viziuni multiculturale.

 

Woodrow Wilson Center reprezintă expresia omagiului național adus memoriei președintelui Woodrow Wilson. Instituție cheie, Woodrow Wilson Center este un forum nonpartizan de analiză a problematicii internaționale, finanțat din fonduri publice și private,  ce susține dialogul deschis și informat, precum și cercetarea independentă.

Universitatea din București este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ, cercetare și cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existență, o solidă recunoaștere națională și internațională. De curând, Universitatea din București face parte din Universitatea Civică Europeană, o rețea de opt universități de top din Europa, cu 384.000 de studenți, 55.000 de profesori și alți membri ai comunității academice, 34 de premii Nobel și 171 de granturi de cercetare ERC.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh