25
Joi, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Unul dintre iubitorii poetului nepereche și a creației sale este pictorul și poetul turdean Cornel Vana. Cu origini sănătoase, de pe crestele Munților Apuseni, Cornel Vana s-a remarcat prin sensibilitatea artistică ș dragostea de cultură și frumos. Cum era să-l lase rece creația eminesciană, atât de vastă și plină de universuri nemărginite? În acest an, mai mult ca niciodată, Cornel Vana a decis să-l omagieze pe marele Mihai Eminescu printr-o expoziție cu lucrări dedicate alor sale poezii minunate.

„În poezia lui Eminescu, cele două planuri – cosmic și terestru – sunt  spațiu de coexistență al Cătălinei.

"Cum e fecioara între sfinți

Și luna între stele"

Fata, atrasa de strălucirea Luceafărului, îl îndeamnă în vis, să coboare, însă refuză să îl urmeze în întinderile cosmice. (...)

"Ochiul tău mă-ngheață

Privirea ta mă arde".

Prin urmare perpetuarea, o caracteristică atât de puternică a ființelor vii, o fac să se întoarcă la Cătălin, un paj la curtea împărătească”, sunt cuvintele cu care artistul plastic Cornel Vana își însoțește și ilustrează munca prin care pregătește expoziția.

O expoziție-eveniment, întrucât pentru prima oară, Cornel Vana va expune alături de nepoata sa, Dara Băldean-Vana, o micuță talentată ce pare să-i calce pe umeri unchiului său, care nu mai are nevoie de nicio prezentare în peisajul artistic transilvan și nu numai.

„În pregătirea expoziției de la Biblioteca Teodor Murășanu s-a alăturat și nepoata mea Dara Băldean-Vana, ea având armele tinereții, frumusețea sufletului și forța fizică”, informează pictorul care nu se sfiește, adesea, să modeleze lutul sau să ia, viguros, în mână, dalta și ciocanul, pentru a făuri portaluri de trecere tridimensionale, spre zarea eternității și pacea frumosului intangibil.

„De treci codrii de aramă, de departe vezi albind
Ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.”, sunt versurile eminesciene cu care ilustrează o mică mostră din munca nepoatei sale.

Așadar iubitorii de frumos, iubitorii de poezie în culori și forme, sunt invitați să treacă pragul expoziției cunoscutului unchi și promițătoarei nepoate, găzduită din 10 ianuarie la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu”. Iată-l, în cele ce urmează, pe artist în „focul creației”. 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh