Număr record de vizitatori ai Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia” din Hoia
După un an 2020 în care pandemia de COVID-19 a afectat semnificativ viața socială, 2021 a venit cu o relansare a evenimentelor și acțiunilor culturale, adaptate specificului și provocărilor acestei perioade.
Muzeele subordonate Consiliului Județean Cluj au răspuns, și în 2021, provocării de a-și ajusta activitatea în funcție de contextul pandemic și de a-și întâmpina publicul vizitator cu expoziții și manifestări derulate în condiții de maximă siguranță sanitară. În acest sens, atât Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cât și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au încheiat anul într-o notă pozitivă, înregistrând creșteri semnificative ale numărului de vizitatori.
În ceea ce privește Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în anul 2021 acesta a fost vizitat de nu mai puțin de 69.645 de persoane, creșterea față de anul precedent fiind de 94,4%. Secția în aer liber a instituției, Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia” din Hoia s-a situat în topul preferințelor, înregistrând cel mai mare număr de vizitatori pe care i-a avut în toți anii de activitate: 55.724, față de 28.232, în 2020. Această cifră depășește cu mult recordul de vizitare anterior, stabilit în anul 2019, la acea vreme fiind puțin peste 40.500 de vizitatori.
La sediul central al muzeului, Palatul Reduta, au fost înregistrați 13.291 de vizitatori, de asemenea în creștere cu un procent de 83,36% față de 2020, însă aici relansarea a fost mai lentă. Acest fapt se explică prin restricțiile impuse pentru organizarea evenimentelor în spații interioare, dar și în contextul lucrărilor derulate pentru restaurarea anvelopei palatului, acestea nepermițând exploatarea la potențial maxim a tuturor spațiilor destinate publicului larg.
Chiar și în aceste condiții dificile generate de pandemia de COVID-19, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a rămas, și el, unul dintre principalele obiective preferate de clujeni și turiști de pretutindeni. Astfel, în anul 2021 i-au trecut pragul peste 48.500 de vizitatori, semnificativ mai mulți comparativ cu cei aproximativ 36.100 din anul 2020. Peste 36.600 dintre aceștia au participat la expoziții care au antrenat în expunere lucrări din patrimoniul muzeului pe plan național. De asemenea, în cursului anului precedent, instituția a găzduit 50 de expoziții temporare, dar și peste 80 de manifestări culturale, respectiv proiecții de film, lansări de carte, spectacole de teatru.
Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2021, vizita a 17.591 de persoane, față de numai 7.134 în anul 2020. Pe lângă expozițiile permanente, publicul s-a putut bucura în decursul anului de alte 21 de expoziții temporare, dar și de acțiuni culturale organizate, unele dintre acestea, în premieră la muzeu.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.