Iubitorii de artă, de pictură, în special, mai au câteva zile în care își pot umple sufletul de frumos, vizitând expoziția „Accente”, o personală a profesorului care știe foarte bine să „joace” în echipă, Alin Bîlcu, unul dintre cei mai apreciați artiști plastici din orașul de pe Arieș.
Galeria municipală de Artă „Valer Suciu” din Turda a găzduit, pe 23 iulie, vernisajul expoziției „Accente” a unui truditor obișnuit al simezelor turdene, unde, adeseori își popularizează și elevii cei mai harnici și talentați. De această dată Alin Bîlcu ne propune exclusiv lucrări de pictură în culori acrilice, realizate pe diferite medii, de la hârtie și carton, până la pânză și chiar o suprafață mai ciudată și puțin folosită de artiști, polistirenul extrudat!
Expoziția a fost prezentată de Oleg Rusnac, referent la Casa de Cultură Turda, parafrazându-l pe Mihai Eminescu, care a postulat: „Cultura e educația minții”. Lui Oleg Rusnac i s-a părut potrivită această sintagmă, când vine vorba de activitatea profesorului Alin Bâlcu, un educator specializat în artele plastice care își aduce un aport deosebit în dezvoltarea tinerelor minți, înspre o deschidere către frumos, către o lume a culorii și formei în care aceștia să își poată găsi refugiul, la momente de restriște, în oricare moment al vieții.
Expozantul este un caracter modest, în accepțiunea pozitivă a cuvântului, cum îl știe toată suflarea artistică a orașului și nu numai, dovadă stă și faptul că pentru vernisaj a considerat că este suficientă introducerea făcută de prietenul său, Oleg Rusnac, deși putea, desigur, invita o figură de marcă, cel puțin din carul Facultății de Artă și Design de la Cluj-Napoca, al cărei absolvent este. Alin Bîlcu a început prin a lăuda Galeria de Artă „Valer Suciu”, care poartă numele profesorului său din gimnaziu, situând, în opinia sa, sațiul expozițional generos și luminos, după reamenajarea din ultimii ani, la nivelul altor locații de gen din țară, chiar din capitala de județ, pronunțându-se ca fiind recunoscător pentru existența unei astfel de galerii, lucru prea des trecut cu vederea de unii producători de artă.
„Expun de această dată lucrări de pictură în culori acrilice, realizate pe hârtie, carton, pânză, chiar am experimentat, vreo două lucrări sunt executate pe o suprafață mai specială, polistiren extrudat. Orice artist încearcă, experimentează, încearcă să pună în dialog diverse tehnici cu suprafețe diverse, pentru a obține diverse efecte, cât mai expresive. Predominante sunt două teme, peisajul și natura statică sau natura moartă, am rămas, deocamdată, cantonat într-un stil post impresionist, într-o manieră figurativă de exprimare plastică. Nu vă ascund că am și preocupări abstracte, astfel de lucrări expunând cu altă ocazie, în trecut”, mărturisește artistul plastic turdean care precizează, foarte important: „Sunt atras in special de culoare, nu pot să spun că îmi place o culoare. Sau o gamă de culori. Îmi plac toate culorile, îmi plac toate nuanțele, pentru că orice gri, orice culoare sau orice ton poate fi interesant și valoros într-o compoziție plastică. Asta ține doar de capacitatea și de valoarea fiecărui artist și modul în care instrumentează relațiile cromatice într-o lucrare”
Prezent la vernisaj, președintele Asociației Casa Colecțiilor, Zoltan Mladzsi, i-a dăruit profesorului Bîlcu o valoroasă piesă de ceramică dintr-o colecție din secolul al XIX-lea, pentru a-l răsplăti e artistul pe care îl consideră o persoană generoasă, inclusiv în relația cu colecționarul.
Lucrările expuse de Alin Bîlcu conțin peisaje urbane turdene, din diferite anotimpuri, dar și preferatele sale din toate timpurile, așa cum toți elevii săi știu, lucrările de natură statică, natură moartă, cu flori, în principal, dar și cu fructe pastelate.
Profesorul Bîlcu poate fi caracterizat ca un permanent căutător, un artist care încearcă, periodic, și se întoarce, uneori ciclic, la diferitele stiluri și modalități de exprimare din artele plastice, la acuarelă sau pictura abstractă.
Expoziția „Accente” rămâne deschisă publicului larg până pe 3 august, la Galeria de Artă „Valer Suciu” din Turda strada Libertății nr.2-4.
Intrarea este liberă.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.