Cercul Cultural româno-austriac Unirea din Wiener Neustadt organizează o frumoasă întâlnire cu prilejul unui mare eveniment istoric petrecut în viața românilor – Mica Unire sau Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza realizată pe 24 ianuarie 1859. Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea pin președintele său Ioan Godja a invitat la acest eveniment personalități din diferite ramuri ale artei. În cadrul manifestării culturale are loc un spectacol de muzică populară și tradițională susținut de interpreți valoroși precum Maria Neag și Răzvan Roșu.
Maria Neag vine din frumosul oraș Reghin este absolventă a Școlii Populae de Artă din Târgu Mureș a obținut numeroase premii la festivaluri importante de folclor, este o voce a folclorului autentic, anul trecut împlinind 15 ani de carieră.
Răzvan Roșu vine din zona Munților Apuseni și este o figură marcantă, mai ales că este foarte tânăr și dorește să ducă mai departe tradiția populară zonală. Impresionate sunt cercetările domniei sale în acest domeniu pentru că trebuie să menționez faptul că este absolvent al secției de etnologie din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității ,,Babeș-Bolyai”, după terminarea facultăţii, s-a înscris la masterat, la secţia „Istoria și socio-antropologia epocii moderne” a Universitătăţii Babeș-Bolyai și la departamentul de Studii Sud – Est Europene „Südosteuropastudien” Friedrich Schiller Universität din Jena, Germania unde a terminat anul trecut. Actualmente este doctorand la Universitatea Babeş-Bolyai şi îl are ca îndrumător pe profesorul Sorin Mitu. Subiectul tezei se referă la specificităţile antropolgice ale zonelor montane, cu un studiu de caz aplicat pe Ţara Moţilor, ne spune etnologul Razvan Rosu. Ca invitat special este scriitorul, poetul regizorul și scenaristul Horia Muntenuș ce va prezenta în premieră filmul ,,Un arbore la mijloc de lumi - Constantin Brâncuși”, deoarece nu trebuie uitat că pe 19 februarie este omagiat marele sculptor.
Despre Horia Muntenus trebuie să amintesc că este membru a Uniunii Scriitorilor din România, membru al Asociației Profesioniștilor de Presă Cluj, consilier al Președintelui Cinecluburilor din România, redactor la diferite reviste 1985-2011. Opera literară a domniei sale cuprinde ,,Ioan” poezie, Ed. E.T.A. Cluj-Napoca, ,,Gura de piatră” poezie, Ed. Zalmoxis Cluj-Napoca, ,,Dreptul la tristețe” poezie, ,,Liber” poezie, Ed. Cartimpex Cluj-Napoca, ,,Speranța” poezie Ed. E.T.A. Cluj-Napoca, ,,Poetul” poezie Ed. Grinta, ,,Dincolo de Brâncuși” eseu Ed. Limes, ,,Pythia” poezie Ed. Euograph Cluj-Napoca, ,,Sintaxa de pe Wasser” poezie Ed. Scriptorium Baia- Mare, ,,Dincolo de Brâncuși” ediția a II-a, revizuită/adăugită, eseu Ed. GEDO Cluj-Napoca, ,,Dincolo de stelele reci” roman, ediția I Ed. Azbest Publishing Șiria Arad, ,,Dincolo de stelele reci” roman, ediția a II-a Ed. Ecou Transilvan Cluj Napoca.
Filmul ,,Un arbore la mijloc de lumi - Constantin Brâncuși” cu o durată de 35 de minute are ca protagoniști pe Nucu Pandrea, George Drăghescu și Raul Florin Marian.
Regizorul și scenaristul Horia Muntenus a mai creat un al film despre Ansamblul de la Târgu-Jiu a lui Constantin Brâncuși intitulat ,,Calea Eroilor –Istoria unei capodopere”. Sperăm ca în viitorul cât mai apropiat să îl vizionăm și pe acesta, tot în cadrul manifestărilor artistice oganizate de către Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea.
Și pentru ca delectarea sufletului să fie intreagă, la această manifestare am să particip și eu cu o mica expoziție de grafică. Este o a doua manifestare expozițională a mea în cadrul Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea, prima fiind cu ocazia Zilei Naționale a României de 1 Decembie 2015. Pentru a descrie un pic demersul activității mele artistice menționez că sunt absolventă a secției de pictură din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, am studii post-universitare și chiar un doctorat în domeniu obținut tot la instituția mai sus amintită. Am debutat acum 25 de ani și am expus de-a lungul timpului la manifestări plastice atât în țară cât și în străinătate. Am scris și publicat poezie, cărți pentru copii, eseu, critică și studii de artă în reviste din țară și Occident, inclusiv la Revista Unirea a Cercul Cultural Româno-Austriac. Sunt onorată să fiu invitată la această manifestare și sper din suflet ca lucrările mele să încânte ochii și sufletele tuturor participanților.
De aceea vă invit cu tot dragul să pătrundeți în spațiul dedicat pentru o seară a artelor pe data de 23 ianuarie ora 18 la Gemeindesaal Lichtenwörth , 2493 Lichtenwörth, Kirchenplatz 3.
Mulțumesc din suflet organizatoilor pentru invitație.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.