Surpriză de proporții pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Turda. Joi, 3 februarie, pe culoarele școlii a apărut nimeni altul decât una dintre cele mai mari vedete plecate de la Turda, Paul Surugiu.
Vizita a fost un prilej de bucurie şi aducere aminte, pentru foștii şi actualii profesori, despre elevul lor, cunoscut acum pe scenele din toată țara ba chiar și în exterior, sub numele de Fuego. Artistul turdean a vizitat în aceste zile locurile natale, familia și prietenii şi a ținut în mod special să se întâlnească la fosta sa școală cu elevii de acum și cu foștii săi profesori.
Așa cum singur a mărturisi, pe Paul Surugiu l-a cuprins nostalgia când și-a revăzut şcoala unde a învăţat timp de 8 ani, locul de care îl leagă amintiri de neuitat și unde a legat prietenii care durează și în prezent.
La ora 12.00 fix, Paul Surugiu a intrat în sala de clasă unde a luat prima dată contact cu abecedarul. Fuego a ales să stea în mijlocul copiilor, în banca unde el a învăţat în clasele I-IV. „Mă bucur să vă văd copii... Este o zi de sărbătoare pentru că îmi aduc cu nostalgie aminte de locul acesta, e clasa în care am învăţat, în rândul patru, în locul acelui băiat care stă cu mâinile la spate”, a specificat Paul, care a cântat apoi alături de copii şi a împărţit autografe şi CD-uri micuţilor elevi.
Conducerea şcolii a organizat pentru Fuego şi un mic spectacol sub coordonarea prof. Ioan Gherman, prezentat chiar de Paul Surugiu ca fiind prietenul şi primul său profesor de chitară. „Mi-a plăcut chitara, dar mi-a plăcut să stau atâţia ani lângă un om care este formator în ceea ce priveşte muzica transilvăneană şi turdeană şi Nelu a reuşit să scoată la rampă foarte mulţi artişti, foarte mulţi instrumentişti, care au trăit şi trăiesc din muzică”, a spus Paul, emoționat, la revederea cu profesorul său. Emoțiile artistului au urmat o curbă ascendentă, pe măsură ce s-a întâlnit cu tot mai mulți profesori pe care i-a iubit foarte mult. Paul Surugiu a asistat apoi cu lacrimi în ochi la concertul ad-hoc, oferit în cinstea lui de copiii din cartierul unde s-a născut. Nici el nu s-a lăsat mai prejos, povestind cu multă bucurie celor prezenți la întâlnirea cu el diverse episoade hazlii din viaţa de copil și elev, petrecute la Turda.
După încă o scurtă repriză de autografe şi poze cu elevii şcolii prezenţi încă pe coridoarele şcolii, Paul Surugiu şi-a invitat profesorii la o masă unde au continuat depănarea de amintiri şi pozne pe care elevul Fuego le-a făcut în timpul școlii. “Dragii mei profesori, după ani îmi revăd parcă înşiruită toată copilăria, de parcă a fost ieri. Îmi aduc aminte de toate locurile acestea superbe, aici mi-am construit visele, aici m-am format, aici am învăţat ce înseamnă dorinţa, ce înseamnă determinarea şi lupta pentru a fi printre cei buni. Nu anii trecuţi mă bucură, ci pur şi simplu imaginile de atunci, gândul că totul, în viaţa mea, a plecat de aici: primii paşi în muzică, primele iubiri, primele gânduri, cele dintâi prietenii şi primele litere scrijelite pe hârtie… N-am fost poate cel mai bun elev dar ştiu sigur că şcoala aceasta a scos din mine cea mai bună variantă a lui Paul Ciprian Surugiu, Fuego azi. Mă simt obligat să vă mulţumesc pentru felul în care mi-aţi dat aripi să zbor, începând de aici, să cant piesa vieţii mele, ce se scrie în continuare”, le-a transmis Fuego profesorilor omagiul său.
Nici profesorii nu s-au lăsat mai prejos cu mesajele pentru artist iar poate cea care a transpus cel mai bine în cuvinte munca depusă la clasă a fost diriginta sa, , pe atunci debutantă, profesoara de matematică Mirela Rațiu: „Cred că eu atunci nu eram zidar, eram acolo elevul şi voi eraţi zidarii care mă construiaţi pe mine ca şi profesor-diriginte. Era prima clasă pe care am avut-o, cu copii deosebiţi, cu copii pe care îi întâlnesc tot mai rar şi mă bucur că măcar pe tine te-am văzut cum ai evoluat, cum ai crescut, măcar de la distanţă, de la televizor, de la emisiuni...”, i-a mărturisit lui Fuego fosta sa dirigintă.
Artistul și-a luat rămas bun promițând că va mai repeta această vizită ori de câte ori va avea un program mai lejer în prezența sa în orașul natal.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.