Zilele trecute s-a marcat, oficial și festiv, finalizarea celei de-a doua ediții a proiectului ”Tineri în devenire” derulat de Asociația Culturală Maecenas Turda (A.C.M.T.).
Sala mare a Primăriei Turda a fost plină de tineri, frumoși și deștepți, parte a proiectului făcut pentru ei și care s-a materializat , la propriu, prin stabilirea a trei obiective, pentru tot atâtea echipe. Primul, al celor de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”, s-a intitulat Riders, având ca scop montarea în licee și școli a suporturilor pentru parcarea bicicletelor dar și realizarea unei campanii de comunicare cu privire la necesitatea amenajării pistelor de biciclete în zonele accesibile din municipiul Turda.
Al doilea, „Mans Sana in Corpore Sano”, al unei echipe de tineri elevi de la liceul menționat și la pasajul anterior împreună cu cei de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu obiectivul: familiarizarea tinerilor cu conținutul conceptului de „stil de viață sănătos”, utilizarea metodelor non-formale și creative (teatru) pentru conștientizarea tinerilor cu privire la importanța unui stil de viață sănătos. Al treilea, și ultimul, proiect, s-a intitulat „Sport is Life”, din el făcând parte elevi de la cele două școli precizate mai sus cărora li s-a adăugat și un elev de la Colegiul Tehnic „Dr. Ioan Rațiu”. Obiective: oferire de oportunități de practicare a sporturilor prin prezența unor echipamente adecvate, mobilizarea elevilor să practice sportul în afara orelor de curs.
„Scopul nostru a fost acela de ai stimula pe tineri să se implice în comunitate şi să le oferim oportunităţi să facă asta. De multe ori ne uităm în jur şi zicem, da, ar trebui făcută şi asta, ar trebui făcută şi cealaltă, însă nu e atât de simplu să te apuci şi să faci lucruri în comunitatea ta. E mult mai uşor să găseşti o oportunitate pe care cineva o organizează pentru tine. Şi atunci te duci acolo, îţi oferi timp, energia şi abilităţile, te oferi voluntar, cu alte cuvinte, dar cineva ţi-a pregătit terenul, pentru că pregătirea terenului este foarte complicată şi de multe ori unii dintre noi renunţăm. Ca să prevenim renunţarea tinerilor am încercat această oportunitate organizată. În ediţia 2015 am selectat 20 de tineri care să facă parte din acest proiect, din 52 care s-au înscris”, a declarat profesoara Cristina Rigman, care împreună cu soțul său, profesorul Ciprian Rigman, s-au ocupat de derularea în condiții cât mai bune a ambelor ediții ale proiectului „Tânăr în devenire”.
Cei circa 20 de elevi implicați au participat la cursuri de formare pe diferite teme, programate de obicei în week-end-uri, când majoritatea tinerilor se bucură de zilele de repaus, de aceea, nu a fost tocmai ușor să fie implicați tinerii în acest proiect. Ei au participat și la o excursie, pe care, probabil, și-o vor aminti toată viața, în capitala București.
Banii pentru derularea proiectului au fost alocați, conform legii 350 privind finanțarea nerambursabilă fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, circa 20.000 lei aprobați Asociației Culturale Maecenas, cu 30.000 lei mai puțin decât pentru precedent ediție.
La finalul manifestării, toți participanții au primit diplome, alături de cei care au sprijinit și finanțat acest proiect.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.