19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Artistul turdean, Cornel Vana, este gata să treacă în rândul relicvelor laice turdene. Cum altfel poate fi interpretată ultimaexpoziție, găzduită de Muzeul de Istorie Turda. Ce legătură are istoria cu pictorul-poet ridicat din negurile Cacovei Ierii, ală cărui spirit s-a prelins la vale, urmând cursul bolovănos al Arieșului până la Turda, unde s-a afirmat printre cele mai sensibile suflete de artiști? Poate doar faptul că această cea mai nouă  expoziție este ultima dinainte de a trece pragul celui de-al șaselea deceniu de viață.

Alături de Cornel Vana , la vernisajul expoziției, marcat de o înghesuială de nedescris cu care, totuși, ne-a obișnuit la Thumbnail imageultimele manifestări de gen, s-au aflat personalități ale culturii și artei din mai multe județe și localități ale țării: Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia, Satu Mare,  Baia Mare, Mediaș, Sebeș, Aiud.

Intitulată sugestiv, "Praguri transilvane", expoziția vernisată de către Sabin Mircea Rus, președintele A.A.P. Cluj, prof.dr. Ovidiu Pecican, scriitor, Vasile Mureșan, artist plastic, a beneficiat de un recital vocal susținut de mezzosoprana clujeancă Lavinia Bocu.

Iată câteva vorbe, învelite în „staniolul” momentului, consemnate la evenimentul care a prilejuit și lansarea  albumului de artă „Cornel Vana - Praguri transilvane”, cea mai reușită apariție de gen din pictura turdeană de după revoluție:

Sabin Mircea Rus, președintele A.A.P. Cluj:  „Artistul Cornel Vana s-a străduit să aducă astăzi în faţa noastră tot, aşa cum face el, constant în ultima vreme, iar fiecare tablou prezent astăzi aici este o poveste inepuizabilă. Turda este în mare sărbătoare, care este în mod implicit sărbătoarea lui Cornel Vana”.

Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare: „Dacă am pune într-o expoziţie o mie de lucrări şi numai una de-a lui Cornel Vana, fără să fie semnată, cu siguranţă că am descoperi care este aceea pentru că acest artist are o anume intensitate specifică, nu seamănă cu nimeni, cu toate că temele largi pe care le abordează de inspiraţie religioasă uşor iconoclaste creează senzaţia că ai mai văzut aceste tablouri, deşi nu le-ai mai văzut niciodată”.

Prof. dr. Ovidiu Pecican, specialist în istoria artei:  „Am scris eseul introductiv în albumul lui Cornel Vana, un album pe care ne-am străduit să-l aducem la un standard occidental, pentru a se obişnui şi românii cu astfel de standarde. E momentul să vi-l prezint pe Adrian Crivii, un „Mecena” extraordinar, un om de afaceri care a izbutit în viaţă şi care e alături de noi, un exemplu de solidaritate prin investiţia de capital român în opere de caritate şi de calitate. Locul tău, Adrian Crivii, e aici lângă noi. Deci a ieşit un album strălucit, despre pictor n-o să vă spun nimic, are cine să vorbească, dar eu cred că picturile vorbesc. Eu mă bucur că mă aflu aici, înconjurat de chipuri luminoase care sprijină arta. Degeaba ai opere valoroase dacă n-ai publicul, care să-i lanseze şi susţină pe artişti, care sunt sensibili, uneori, noi toţi, o colecţie de răni, de sensibilităţi…”

Vasile Mureşan, director artistic al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş: „Îl cunosc de câţiva ani pe Cornel Vana şi lucrările sale, astăzi m-a surprins într-un stil mare. Într-o manieră personală ştie să facă să vorbească nu atât obiectul, reţinem totuşi că şi obiectul vorbeşte, cântă culoarea, e o poezie de culoare acolo şi o face de aşa natură că nu trebuie explicată, o face cu atâta har. Am văzut anul trecut, în această sală o expoziţie care amintea de diverşi pictori, lucrări care erau absolut personale doar că te trimiteau cu gândul la creionarea portretelor, jocul de clar-obscur etc. Dar Cornel Vana vine astăzi cu ceva excepţional, aici se joacă şi cel mai serios joc este arta. Te duce cu gândul la micii olandezi ca manieră expresivă, sacrificiul ca treaptă de urcare spre cer, artistul face un sacrificiu pentru că renunţă la tot şi se sacrifică pentru arta lui. Încercăm cu arta noastră să ne apropiem de D-zeu pentru că frumosul va birui. Pictura lui ne duce cu gândul şi la pictura de sorginte bizantină, creştină, dar deosebit este felul în care face aceasta este absolut identificabil, iar filozofia fiecărei lucrări trebuie înţeleasă, deci nu oricine se poate apropia de o lucrare, însă având-o în casă, te incită. El face prin lucrările sale o întreagă poveste, o întreagă atmosferă, totul pare de-o spontaneitate fantastică”.

Cornel Vana, pictor și poet: „La cât m-aţi lăudat, mai bine-aş tăcea din gură să nu vă dezamăgesc! Dar nu tac, pentru că vreau să vă mulțumesc, în primul rând sponsorilor, desigur că dl. Crivii a fost deja aplaudat, merită aplauze şi dl. Cristi Matei de la Compania de Apă Arieş, precum şi dna Simona Baciu de la Salina Turda, dl. Colobăţiu Daniel şi Cristina Gheorghiu. Sunt cei care au contribuit pentru acest album la care muncim de un an şi de care sunt mulţumit. Parte din banii adunaţi azi vrem să-i donăm unei tinere care a scris un scenariu de film”.

Tânăra respectivă a câștigat o competiție care ar putea-o lansa pe orbita scenariștilor de succes așa cum singură își manifesta speranța: „Am câştigat un concurs de scris, de dramaturgie pentru adolescenţi, şi voi avea ocazia să merg la Bucureşti, să lucrez cu actori şi regizori, sperând că-mi voi vedea scenariul jucat”, le-a spus tânăra celor prezenți.

Expoziția rămâne deschisă până în 15 aprilie 2016.

 

Vezi foto de la eveniment aici: http://www.turdainfo.ro/ionel/?p=3503#more-3503

Vezi video aici: https://www.youtube.com/watch?list=PLiVNfkKyWJLkT01loVWRxwrJ4R7L3--ya&time_continue=2506&v=Dl98rBD05uw

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh