05
Sam, Dec
54 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

O acțiune inedită de promovare a Castrului Roman s-a desfășurat azi în locul cunoscut de turdeni sub numele de ”Pe Cetate”. Organizatorii au apelat, conform cifrelor avansate de aceștia, la nu mai puțin de 2000 de elevi, cu care s-a dorit formarea unui lanț uman care să faciliteze conștientizarea vizuală a dimensiunii acestui obiectiv arheologic deosebit de important pentru turdeni și nu numai.Acțiunea intitulată "Să reclădim Castrul Roman", a fost organizată joi, 5 aprilie 2012, de Centrul Rațiu pentru Democrație, în parteneriat cu Primăria Municipiului Turda și Serviciul de Transport Public. Un eveniment din cadrul săptămânii "Școala Altfel".


Scopul declarat al proiectului a fost de a promova patrimoniul istoric local (Castrul Potaissa) în rândul elevilor, în special, și al comunității locale,  în general.  Prin acest proiect, Centrul Rațiu pentru Democrație își propune dezvoltarea sentimentelor pozitive față de apartenența la comunitatea turdeană, promovarea învățării istoriei locale prin desfășurarea unor activități non-formale și exersarea cooperării între elevi.

La ora 11.00, cei 2000 de elevi participanți erau deja pe Dealul Cetății unde, însă, nu toți au nimerit cu ușurință locurile desemnate de organizatori. Ei au urmat marcajele (steagurile) plasate anterior de voluntarii Centrului Rațiu pentru Democrație, în încercarea de a forma un zid viu în jurul castrului.


Din păcate, deși participarea entuziaștilor elevi  a fost la nivelul așteptărilor, fiecare instituție școlară luând în serios participarea la acest eveniment, nu s-a reușit realizarea unui perimetru uman al castrului legiunii a V-a Macedonica. În timp ce copii încercau acest lucru a început ploaia, așa încât, cei mai puțin curajoși sau, pur și simplu, fără umbrele, au plecat acasă. Lanțul uman pe care doreau organizatorii să-l realizeze, urma să permită înțelegerea dimensiunilor inițiale ale castrului precum și topologia construcției.

Elevii au format centurii, după modelul organizatoric specific unităților componente ale legiunilor romane,  și s-au deplasat în zona bazinelor de apă ale orașului, unde au  asistat la o scenă de luptă între daci și romani realizată de Virtus Antiqua, trupa de reenactment care susține promovarea valorilor antichității. Voluntarii Centrului Rațiu pentru Democrație au participat, după finalizarea activității, la curățarea zonei.

Centrul Rațiu pentru Democrație a ținut să mulțumească partenerilor implicați în proiect și voluntarilor pentru susținere.

Chiar dacă organizatorii nu au reușit să-și ducă planul la bun sfârșit, din motive mai degrabă obiective, ei merită felicitările turdenilor iar inițiativa lor merită continuată, poate și cu ajutorul învățămintelor rezultate din această primă experiență de la Castru roman.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh