Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 13-30 iunie 2018, expoziţia „Portrete din altă viață” a artistului Sever Săsărman.

Vernisajul va avea loc miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30), în prezenţa artistului.

Artistul s-a născut la 7 iunie 1930 în satul Nimigea de Sus, România, dar în 1982 se va stabili în Elveţia unde își va desfășura activitatea de creație în următoarele decenii. În această ambianță, apelează la artă și poezie în mod mai intens, astfel creațiile sunt impregnate de elemente și motive care pot fi catalogate ca profunde și puternice, cu rădăcini în cele două spații culturale europene. Desigur, aici putem observa și o transformare care se concretizează în abordarea unor căi de creație care devin astfel o semnătură artistică. Sever Săsărman consideră că: “…pictura e viața vieții mele…fără ea, parcă nu aș exista…tehnica mea a fost o căutare, pentru că eu veșnic sunt în căutare…eu caut în sufletul meu un mod de exprimare prin culori…forțez culorile, natura materiei, ca să-mi pot exprima sufletul“. Profunzimea acestei atitudini denotă nu numai experiență și claritate tematică, ci și o structură clară a abordării actului de creație spre o direcție unde arta proprie devine un limbaj profund și un instrument de expresie a universului interior.

Sever Săsărman, pe parcursul carierei, a participat la diverse concursuri, obţinând peste 20 de premii şi distincţii, printre care: Marele Medalion de Aur Marc Aurelio/Concursul Internaţional de Pictură „Italia 2000”, Napoli; Medalia de Aur, Parma, Casal-maggiore/Expoziţie de Artă Contemporană; Medalia de Aur, Pompei/Concursul Internaţional de Pictură şi Sculptură; Medalia de Aur, Roma, Academia de Artă/Expoziţia Internaţională de Pictură; Medalia de Argint, Sulmona/ Expoziţia de Pictură Româno-Italiană. În calitatea de  membru al Societăţii Artiştilor Francezi din Paris, al Societăţii Artiştilor Independenţi din Paris, al Academiei Italia, al Asociaţiei Siciliene de Litere şi Arte sau al Asociaţiei Artiştilor Ticinezi-Elveţia, artistul a participat activ la promovarea culturii și picturii moderne în spațiul european și internațional. De peste patru decenii, Săsărman participă la diverse expoziţii colective şi personale în România, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Elveţia.

Cu ocazia expoziției organizate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în luna iunie a anului 2018, artistul ne oferă o selecție de lucrări care au scopul de a introduce vizitatorul în lumea fascinantă a picturii și, în oarecare măsură, în universul creației lui Săsărman. Totodată, această introducere reprezintă și un moment important, deoarece prezența pentru prima oară a artistului în spațiile expoziționale ale muzeului va reprezenta și pășirea pe scena artistică clujeană a unei colecții de lucrări care reflectă nu numai o evoluție, ci și formarea unui spirit artistic excepțional.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh