Sectoarele de drum DN1, DN15, DN75, inclusiv podul de peste Arieș, ar putea fi preluate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în perioada următoare. În data de 07.02.2017, primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, a efectuat o vizită de lucru la București unde a avut discuții cu reprezentanți ai ministerului Transporturilor, condus de ministrul Răzvan Cuc, pentru a discuta despre două subiecte extrem de importante pentru municipiul Turda și anume, preluarea unor sectoare de drumuri naţionale, proprietate publică a statului, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda, în administrarea Ministerului Transporturilor, în vederea realizării, în cel mai scurt timp posibil, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., a unor lucrări de reabilitare a tronsoanelor de drum care traversează municipiul nostru și a podului peste Arieș, care creeaza zilnic disconfort cetățenilor din cauza stării avansate de degradare.
În acest sens, a fost înaintată, prin adresa nr. 1157 din data 13.01.2017, către Ministerul Transporturilor solicitarea oficială de predare a următoarelor sectoare de drumuri naționale: DN 1 (cuprinzând străzile Alba Iulia și Piața Romană în lungime totală de 1,461 km, pe acest sector fiind poziționate și pasajele rutiere și podul de peste râul Arieș), DN 1 - sector de drum II km (cuprinzând străzile Avram Iancu, Andrei Mureșanu, Piața Basarabiei, Simion Bărnuțiu, Clujului, în lungime totală de 2,880 km), DN 15 (cuprinzând străzile Piața Romană, Ștefan cel Mare și Calea Victoriei în lungime totală de 2,300 km), DN 75 - sector de drum I km (cuprinzând strada Armatei în lungime totală de 0,400 km.
În cadrul discuțiilor purtate a fost stabilit calendarul de măsuri, alături de secretarul de stat Dragoș Titea și directorul de investiții CNAIR doamna Mariana Capră, pentru preluarea sectoarelor de drum menționate, inclusiv a podului de peste Arieș. Prima măsură va fi o hotărâre de consiliu local (HCL) prin care se predau sectoarele de drum catre Ministerul Transporturilor, iar, ulterior, preluarea sectoarelor de drum se va efectua în urma unei hotărâri de Guvern.
Demersuri la autoritățile de management ale programelor europene pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare ale Turzii
În aceeași zi, primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei s-a întâlnit la București și cu reprezentanții autorităților de management ale programelor europene pentru finanțarea celor mai importante proiecte de dezvoltare ale Turzii. Întâlnirea cu d-na Delia Ionică director programare în cadrul Autorității de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare (AMPOIM) a avut ca subiect proiectul de decontaminare a zonei Poștarât. Ca etapizare, în următoarea perioadă proiectul va fi încărcat în sistemul informatic MySmis. După analiza acestuia se va semna contractul de finanțare.
Întâlnirea de la AMPOIM a fost urmată de o întâlnire cu reprezentantul Autorității de Management a Programului Operațional Regional (AMPOR), d-na director general Luiza Radu, în cadrul căreia a fost discutată lista de proiecte propuse deja pentru finanțare:
Restaurarea, punerea în valoare și introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda
Sursa de finanțare: POR 2014-2020, Axa 5, P.I. 5.1
Valoare totală: 22.045.113 lei , din care contribuție proprie: 902.535,18 lei
Cod proiect: NV/CJ/2016/5/5.1/1/384/25,11,2016. Situație proiect: depus la ADR Nord-Vest, la data de 25.11.2016; trecut de faza de eligibilitate și conformitate administrative, transmis la AM (din cadrul MDRAP)
PROIECTE ÎN PREGĂTIRE
Reabilitare şi modernizare infrastructură rutieră şi utilităţi din corpul drumului în Băile Turda
Sursa de finanțare: POR 2014-2020, Axa 7, P.I. 7.1
Valoare totală estimată: 5.000.000 euro, din care cofinanțare de la BL: 2% lei
Situație proiect: DALI în elaborare, se așteaptă redeschiderea Axei 7, PI 7.1 în Regiunea Nord-Vest
Reabilitarea prudentă a locuinţelor colective din zona centrală, istorică, a Municipiului Turda
Sursa de finanțare: POR 2014-2020, Axa 3, P.I. 3.1.A
Valoare totală estimată: 1.500.000 euro, din care cofinanțare de la BL: 2% lei
Situație proiect: DALI în elaborare, se așteaptă redeschiderea Axei 3, PI 3.1. A în Regiunea Nord-Vest
Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Turda prin implementarea unor soluții noi de transport durabil + Sistem integrat de management al traficului rutier și supraveghere în vederea creșterii siguranței publice în municipiul Turda
Sursa de finanțare: POR 2014-2020, Axa 3, P.I. 3.2
Situație proiect: Plan de mobilitate urbană durabilă (PMUD) pentru municipiul Turda în elaborare; anunț de intenție în JOUE, postat la data de 02.02.2017
Eficientizarea energetică a sediului Poliției Locale Turda
Sursa de finanțare: POR 2014-2020, Axa 3, P.I. 3.1.B
Valoare totală estimată: 1.000.000 euro, din care cofinanțare de la BL: 2% lei
Situație proiect: DALI în elaborare
Concluziile discuției cu dna. director Luiza Radu au fost favorabile, existând șanse reale ca toate proiectele să fie finanțate, unele în acest an, fapt ce va permite demararea investițiilor.
Biroul de presă.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.