16
Ma, Apr
13 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

La Turda, aparatul de propagandă USR și T9, a declanșat de câteva zile un atac furibund la adresa medicilor și conducerii Spitalului Municipal Turda. Bineînțeles că aceste atacuri sunt purtate de membri USR și T9, care fac politică în plină epidemie, încercând să taxeze administrația locală pentru orice chichiță pe care ei, în lipsa unor cunoștințe de specialitate și chiar generale, le consideră greșeli. Nu că ei ar ști să facă mai bine sau măcar ar avea ce medici mai buni ca un dr. Stănilă, dr. Bogdan, dr. Cojocaru, dr. Tomuș etc. să convingă să vină la Spitalul din Turda. Ceea ce cred ei că este critică și încă una constructivă, este de fapt manipularea unei stări de panică din societatea turdeană, convingerea oamenilor cu mai puțină pregătire și cu lacune elementare, că la Turda lucrurile nu sunt făcute bine, iar ei vor avea de suferit. Hai să fim serioși!

 

Pe I Love Turda, nu e democrație

 

Vă îndemn, dragi turdeni, să luați cu maximă reticență informații propagate pe grupul de Facebook I Love Turda, administrat de personaje adânc implicate politic, doar susținători ai celor două formațiuni pomenite mai sus care nu au făcut nimic cum trebuie (și o să revin  pe marginea acestui subiect), dar vor să pună mâna pe oraș, pe banii comunității, deși nimic nu-i recomandă pentru asta. Exact cum a fost PP-DD acum două legislaturi, populist, venit pe cai mari, apoi dezumflat ca un balon, de n-a mai rămas nimic din el. De pe grupul ILT au fost dați afară toți cei care aveau altă opinie decât pro T9 și pro-USR, fără nicio explicație, în cel mai nedemocratic mod cu putință, în stil nazist și bolșevic. Chiar și persoane care au făcut campanie și au muncit pentru USR în campaniile electorale din 2019! Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă acest gen de oameni ar pune mâna pe putere: nu am mai avea voie să vorbim, să scriem, să comentăm, ar trebui să fim toți ca în Coreea de Nord. Doamne ferește!

 

Vor să scadă încrederea turdenilor în medicii de la Spitalul Turda

Am văzut cum au sărit ca arși acești oameni, când au văzut clipul filmat de cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Turda: că au prădat costume de protecție, de care sistemul sanitar duce lipsă, că fac propagandă primarului și late aberații. În primul rând, ce legătură are primarul? Acele cadre medicale, conduse de un medic cu foarte mare experiență pentru cât este de tânăr, specialist în medicină de urgență, fac foarte multe simulări, pentru a fi pregătite să intervină în momentul când vor avea de-a face cu pacienți infectați cu noul coronavirus. În cadrul unei astfel de simulări s-a făcut una cu acele combinezoane de protecție speciale, pentru ca acele cadre mediale să se obișnuiască să lucreze și încorsetați de echipamentul de protecție, ca să fie obișnuiți pentru cazuri reale. Atunci au dorit să filmeze un clip și să facă poze cu mesaje pentru noi, cei de acasă, așa cum au făcut cei de la SMURD, de la Poliție, de la Jandarmi, de la Pompieri etc. Mesaje cu „Stați acasă, noi suntem la muncă pentru dumneavoastră”.spital turda coronavirus

 „Vai, au prădat costume pentru propaganda primarului. Vai, noi știm mai bine cum ar trebui să facem, deși suntem la ani lumină de cunoștințele de specialitate ale acestor medici. Facebook-ul ne-a făcut pe toți specialiști, îl învățăm noi și pe dr. Bogdan și pe toți medicii din țară cum trebuie făcut. Deși noi suntem șomeri, tăietori de frunză la câini și postaci pe Facebook”, se dau de ceasul morții propaganda și politicienii care nu doresc altceva decât scaunul primarul Cristian Matei. Toți aceștia abia au așteptat să umple rețelele de socializare cu invective și minciuni despre spitalul din Turda,  ocazia perfectă pentru ei fiind apariția primului caz de infectat cu coronavirus aici. Cazul unui pacient care, conform acuzelor făcute public de managerul Spitalului Turda, dr. Ovidiu Stănilă, a ascuns medicilor de la Urgențe că într-o anumită perioadă fusese plecat din țară!

 

Adevărul

Pentru că noi nu facem presă cu barosul, dând în cap oamenilor fără măcar să le dăm posibilitatea să își precizeze poziția, am solicitat medicului Gheorghe Bogdan opinia vizavi de afirmațiile defăimătoare la adresa colectivului pe care  îl conduce și a întregului Spital Turda care, repet, de câteva zile este sub asediul unor politruci ascunși după conturi mai mut sau mai puțin reale de Facebook. Iată ce ne-a transmis acesta: „Bună ziua. Sunt dr. Bogdan Gheorghe CPU Turda. În opinia mea, echipamentele albe Covid din imaginea din presă NU SUNT STERILE, astfel că ÎNCĂ SE POT UTILIZA PENTRU A TRATA UN PACIENT COVID CHIAR DACÂ AU FOST ÎMBRĂCATE O DATĂ, ÎNTRUCÂT NU AU FOST CONTAMINATE Covid! (și pentru această afirmație am cerut și opinia unui al doilea coleg specializat în infecții). În plus, o parte erau cele folosite la simulările de PROCEDURĂ CPU în fața cazului viitor Covid, pe care le facem regulat. Până nu sunt expuse unui mediu infecțios, ci doar folosite o dată în scop de informare, NU REPREZINTĂ O PROBLEMĂ. Repet, echipamentele NU sunt sterile, nu se manipulează steril, doar post expunere Covid manipularea este specifică. Prețul plătit pentru botoșii albaștri care în principiu au atins solul și sunt murdari (20bani bucata) este PERFECT JUSTIFICAT având în vedere SCOPUL INFORMATIV AL CAMPANIEI și COSTURILE posibile cu oameni care nu stau acasă și pot reprezenta sursă de transmitere în oraș! În plus, echipamentele au fost îmbrăcate de cadre sanitare, NU DE AGENTUL DE PAZĂ.

Vă rog să comunicați acest aspect în măsura în care considerați necesar, deși așa cum vad eu situația, întotdeauna vor exista motive de comentarii, dacă faci, de ce faci, dacă nu faci, de ce nu faci, fără a exista însă o informare cu privire la corectitudinea și justețea gândirii înaintea faptei.

Cu stimă,

Dr. Bogdan Gheorghe Dumitru

Medic Șef CPU”.

 

Manipulări și minciuni, politicul este în umbră

Revenind la politruci, nici aceste atacuri politice nu le fac pe față, onest, bărbătește. Ca să nu fie acuzați că ar face politică în aceste vremuri grele, șeful T9 pozează în mare și geros sprijin pentru spital, organizând o campanie de strângere de fonduri, în contul Organizației Turda Nouă, nu în contul Spitalului Turda. După aceea, din acel cont se donează spitalului. No comment, deocamdată!

Își pun însă postacii și, mai ales pe colegul jurnalist Horea Hudrea, să tabere cu barosul pe aceiași medici pe care pretind că, de fapt îi sprijină. Eu cred că de asemenea sprijin, medicii turdeni se lipsesc. Horea interpretează faptele cum vrea el și, mai ales cum îi folosește în acest război de denigrare a primarului Cristian Matei declanșat din 2016 încoace, de când acesta a schimbat sistemul de contracte de publicitate, în funcție de numărul de cititori. De atunci, continuu, orice face primarul, care i-a fost șef în repetate rânduri până în 2016, nu e bine. Ba e foarte rău. Trebuie blocat cu orice preț și înlocuit cu altul sau alții. Care să dea contractele de publicitate preferențial, doar cui le-a cântat în strună și i-a ajutat. Da, el poate posta pe grupul useristo-tenoist I Love Turda, noi și alții, nu. Pentru că nu credem că Barna, Chichirău, Suciu, Turdeanu sau Rigman sunt sori ce trebuie să strălucească pe cer, nu oameni să umble printre noi.

Iată, spre exemplu, doar câteva dintre minciunile și manipulările la care cititorii lui Horea au căzut pradă în ultimele zile, ca să nu mai spunem de drapajele lui, în care l-a făcut pe primarul Cristian Matei „mincinos patologic”, bine, într-o postare personală pe Facebook, nu într-un articol, de frica intentării unui alt proces de către edilul-șef. Este o reacție de oftică efectivă, când a văzut că primarul a luat, din nou, cele mai bune decizii, de a anula Zilele Turzii și alte evenimente distractive, dar creează un fond de urgență pentru Spitalul Turda. Se observă folosirea însemnelor electorale ale PNL, pentru că USR nu se mai bate, demult cu PSD, dușmanul lor este PNL, de când primarul a devenit candidat pentru al doilea mandat din partea acestui partid.

 

 

Rea intenție. Cine minte și cine spune adevărul?

 

În articolul intitulat „Se trezesc. Municipalitatea alocă un fond de urgență pentru Spitalul Municipal. Consiliul Județean, contribuie”, plin de păreri personale, colegul Horea Hudrea face următoarele afirmații: „Mesajele oficiale transmise presei au fost că la Spital au ajuns în prima parte a anului 2,25 milioane lei. În anunțul oficial, autoritățile adună la sumele menționate anterior și suma alocată prin bugetul local la începutul anului, de 1,15 milioane lei. De fapt acești bani reprezintă alocări anuale. Către spital vor merge așadar doar 600.000 de lei din bugetul local”, susține Horea Hudrea.

 Așa cum se vede din imaginile alăturate, afirmațiile primarului Matei sunt corecte și adevărate, iar interpretările colegului Hudrea nu sunt doar greșite, false ci denotă mari lipsuri de vocabular ori, ceea ce este mai plauzibil în cazul lui Horea, rea intenție în interpretarea unor termeni exacți. Pentru că „a aloca”, nu înseamnă a plăti, a vira bani dintr-un cont, în contul altcuiva, ci înseamnă a prevedea o sumă și a o destina unei anumite cheltuieli. Primarul nu a afirmat că a dat, deja acei bani, ci că i-a prevăzut în buget pentru a fi destinați Spitalului Municipal Turda. Iată definiții din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, DEX, pentru termenul „alocare”:

 

alocare sf [At: DA ms 471 / Pl: ~cări / E: aloca] Destinare de bani și materiale pentru un anumit scop Si: alocatalocație.

 

ALOCÁRE, alocări, s. f. Acțiunea de a aloca; alocație. – V. aloca.

 

aloca vtr [At: DA / Pzi: aloc, (rar) ~ochez / E: alocație1-2 A (se) destina o sumă oarecare sau anumite materiale, obiecte etc. pentru un scop anumit (dintr-o listă întreagă de mai multe cheltuieli, mai ales la o administrație publică).

Așadar tocmai v-am demonstrat că Horea Hudrea minte când a scris „Mesajele oficiale transmise presei au fost că la Spital au ajuns în prima parte a anului 2,25 milioane lei”. Nu, banii vor fi transmiși pe bucăți trimestriale, așa cum au fost prevăzuți în buget. Dar au fost alocați în prima jumătate a anului, cum corect afirmă primarul Matei, care a subliniat acest lucru probabil având speranță ca, în a doua jumătate să aloce și alte sume pentru Spitalul municipal Turda, cu atât mai mult cu cât acesta se află în curs de acreditare, lucru de care depinde finanțarea instituției sanitare cu sume cât mai importante de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Primarul a afirmat că actualul Consiliu local a alocat sume pe care le puteți vedea în ilustrația alăturată, captură de ecran de pe pagina primarului de Facebook, nu că a plătit sau virat, cum eronat înțelege Horea. În plus, primarul afirmă că „din prima jumătate a anului la spital vor ajunge 2.253.000 lei din bugetul local și cel al Consiliului Județean Cluj” și nu, cum iarăși eronat  sau răuvoitor susține Hudrea, „în prima jumătate a anului la spital au fost dați 2.253.000 lei don bugetul local și cel al Consiliului județean Cluj”.

 

În loc de concluzie

Din păcate, cu astfel de șmecherii și interpretări, manipulări și tertipuri, mulți dintre turdeni sun îndemnați să își piardă încrederea în executivul local, în primar, în Consiliul local, în medici și conducerea Spitalului Turda. Toate aceste în scopuri politice pentru ca la alegerile viitoare turdenii să voteze cum vor ei, nu cum simt ei că ar trebui să facă. Pentru că știu că fără aceste minciuni și manipulări, nu au nici o șansă.

Ce este mai important însă este faptul că autoritățile au luat la Turda, din timp, înaintea multor alte orașe, decizii ferme prin care să se stopeze răspândirea temutului virus care ne ține în case. Hai să avem încredere în medicii noștri și să-i ajutăm cu tot ce putem, pentru ca, la rândul lor, să ne ajute în caz de nevoie.

Oameni buni, nu vă mai lăsați păcăliți de oricine pe Facebook, unde comentează și își spun părerea despre medici și alte persoane, oameni care nu i-au cunoscut, nu i-au întâlnit și nu știu nimic despre ei, dar au anumite scopuri și ținte politice. Nu fiți victime, fiți luptători! Iar politicienilor care folosesc situația gravă în care ne aflăm pentru interesele lor le cerem să înceteze cu mizeriile politice, până scăpăm cu bine din pandemia groaznică. Veți avea, după aceea, tot timpul să vă faceți campanie electorală!

Pin It

Comments   

# pop adrian 2020-03-31 04:13
domnule spitalul are nevoie de acele
alocari de bani acum nu intrun viitor indepartat.
dai domnule la managerul de spital banii necesari sa cumpere pentru personalul din subordine echipamente si materiale acum nu in prima jumatate a anului ca poate pana atunci inchidem spitalul din cauza pandemiei si ramane sefu cu banii nealocati.
Reply | Reply with quote | Quote
# Ionel Ignat-admin 2020-03-31 08:55
Spitalul are bani alocati. Probleme este cu aprovizionarea. Stănilă spune că nu se onoreaza comenzile nici cu săptămâni de întârziere. Nu este o problemă doar națională, e mondială.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh