Reputatul arheolog și muzeograf de la Gheorghe Petrov a fost forțat să părăsească poziția de angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), după o activitate prodigioasă dusă alături de colegii săi, un grup restrâns de inimoși arheologi: Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobotă, Horațiu Groza 9alt turdean de-al nostru, muzeograf la Muzeul de Istorie Turda) și Gabriel Rustoiu care s-au implicat în deconspirarea crimelor comunismului.
Iată declarația sa, făcută publică pe pagina sa de Facebook: „Petrecut-o în calitate de angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Este pentru a treia oară când am fost silit să părăsesc în mod forțat această instituție a Statului căruia i-am dăruit 14 ani din viața mea, lăsând mai multe proiecte de cercetare în derulare sau în pregătire. Am voința și puterea să le pot continua dacă voi fi lăsat, desigur în alte condiții și numai dacă voi găsi sprijin din partea unor semeni care au înțeles și apreciat importanța și consecințele trudei mele de ani de zile, alături de cei patru camarazi arheologi. După schimbarea politică intervenită în luna ianuarie la nivelul conducerii Institutului, în loc de înțelegere, conlucrare și o minimă recunoștință, am avut parte doar de umilință asociată cu măsuri arbitrare și absurde, aplicate intenționat și cu un scop precis, care m-au obligat să mă retrag fără voia mea din această instituție intrată deja în disoluție. Am convingerea că în această țară mai sunt încă oameni luminați ce poartă în suflet simțăminte românești, care pot să intervină pentru a readuce această instituție pe calea împlinirii reale a misiunii pentru care a fost creată, dându-i totodată un conducător demn și reprezentativ pentru importanța sa, care să aibă în primul rând calitatea de OM.
* Doamne Ajută ! ”, consemna Gheorghe Petrov.
Pentru a vă face o ideea despre cine este turdeanul nostru, citiți aici CV-ul său, unde veți descoperi o activitate prodigioasă, demnă de respectul nu doar al comunității sale natale ci al întregii țări: http://www.condamnareacomunismului.ro/DespreCICCR/Echipadearheologi/GheorghePetrov.aspx
Marius Oprea, cel care a înființat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a vorbit despre ce i s-a întâmplat lui Gheorghe Petrov: „Nu mă aşteptam, însă, ca o ”partitură” a Securităţii să fie acum interpretată din cea mai înaltă poziţie, tocmai din cadrul institutului care trebuie să investigheze crimele comunismului. Cu trei săptămîni în urmă, şeful echipei de arheologi, Gheorghe Petrov a fost somat, spre liniştirea conştiinţelor torţionarilor care mai trăiesc, să predea Institutului maşina pe care o avea la dispoziţie pentru deplasările în teren, în vederea pregătirii investigaţiilor arheologice pentru descoperirea victimelor ucise de aceştia. La rîndul meu, ieri, ca urmare a faptului că am făcut publică la Mediafax ”noua agendă” a conducerii IICCMER care exclude orice preocupare privind arheologia victimelor comunismului, am primit o notificare de la Alexandra Toader, prin care mi se pune în vedere să-mi ridic toate documentele şi ”obiectele personale” de la Institut, în termen de o săptămînă”, scria Marius Oprea într-un editorial publicat de MEDIAFAX, intitulat Istoricul Marius Oprea: În plină pandemie, comunismul rămîne imun.
Cea care se face vinovată de stoparea activității grupului de arheologi condus de Gheorghe Petrov, de căutare și deshumare a victimelor Securității din perioada comunistă este actuala șefă a IICMER, Alexandra Toader, care a fost numită la începutul anului în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban. Decizia, în care se precizează că numirea este pentru o perioadă de cinci ani, a fost publicată pe 16 ianuarie în Monitorul Oficial.
Și iată cum, comunismul și torționarii Securității mai dau o lovitură, de dincolo de moarte, acestor „Îngeri ai Dreptății”. Dar oare, Securitatea, chiar a murit?
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.