28
Dum, Feb
53 New Articles

Turda
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sectorul Poliției de Frontieră Aeroport Cluj-Napoca și alte structuri M.A.I.), se  află în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță politie publică și la secțiile de votare.

 Procesul de votare a început fără probleme la nivelul județului Cluj, la toate cele 655 secții de votare, fără incidente de natură a perturba derularea procesul electoral.

 În cadrul măsurilor de protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare, efectivele acționează pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

 Astfel, pe parcursul acestei zile, peste 1000 de poliţişti, jandarmi, pompieri și polițiști locali îndeplinesc misiuni specifice procesului electoral și în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

 De asemenea, pentru un plus de siguranță, la nivelul județului au fost constituite 10 zone de siguranță publică specială, unde acționează peste 70 de polițiști și jandarmi.

 Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

 Preşedintele secției de vot poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Reamintim faptul că printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

 Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.

 De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare și atingerea acelorași obiecte sau materiale.

 Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 - de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară - pot solicita acces prioritar în localul de vot.

 Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

 Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

 

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Precizăm faptul că tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

 

Pentru a preveni posibile evenimente negative, vă recomandăm respectarea legislației electorale, a regulilor de conviețuire socială, precum și a celor privind combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh