28
Joi, Mar
23 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ceremonialului militar – religios organizat cu ocazia  Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România şi a Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii  a avut loc loc marţi, 22 decembrie 2020, cu începere de la ora 12,00, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Primăriei Municipiului Turda.

Evenimentul comemorativ s-a desfășurat la Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Primăriei Municipiului Turda, fără participarea publicului, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de distanțare prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

După  intonarea Imnului Național al României a fost efectuat un serviciu religios,  Parastas oficiat de doi preoți ortodocși.

Administratorul public, Dorin Apahidean, a dat citire unei alocutiuni, mesajul primarul Cristian Matei cu ocazia comemorarii eroilor revolutiei din 1989.

Din partea revoluționarilor a susținut o cuvântare, Lucian Creta, președintele Asociației Turda Liberă.

Momentul comemorativ s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori La monumentul închinat eroilor Revoluției din 1989.

...........

Redăm o selecție din alocuțiunea susținută de reprezentantul revoluționarilor turdeni, Lucian Creța:

„Permiteți-mi, în acest moment comemorativ, să încep prin a exprima cele mai calde aprecieri la adresa Revoluției Române, moment unic înălțător din istoria tarii noastre, în care românii au dat dovadă și de eroism și de spirit de sacrificiu, exemplu fiind toți eroii noștri turdeni. Astfel s-a pus capăt unei dictaturi odioase și s-a deschis calea unei vieți noi, în libertate și democrație. Revoluția nu s-a datorat unor cauze externe, nu s-a datorat acțiunii „forțelor imperialiste”, cum se spunea atunci, ci a avut caracterul unei implozii, urmare a dezvoltării unui proces continuu de eroziune internă. Sunt reflecții de bun simț, care apreciază importanța istorică a Revoluției Române din decembrie 1989, exprimându-mi dezamăgirea că unii români pot manifesta atâta lipsa de respect față de un asemenea moment unic din istoria noastră. (...) Astăzi, zi comemorativă, vă spun că suntem mândri de ceea ce am făcut noi, turdenii, în decembrie 1989, am demonstrat valoarea istorică a implicării noastre din decembrie 1989. Raportul analizei evenimentelor din decembrie 1989 făcut de Senat, SRI și MAI, confirmă valoarea turdenilor. Citez din raport: „Cinste lor!!! Nu sunt dintre aceea ieșiți după ce pericolul părea trecut.“

Promitem ca vom reașeza Turda pe harta valorilor Revoluției din Decembrie 1989 și nu vom mai permite niciunei alte persoane gen Adrian Sanda să nesocotească valori și fapte istorice ale orașului Turda, dar să-și promoveze nejustificat non valorile pe bază de șpagă, gen Herculane și sper să găsim sprijin din partea politicienilor turdeni în a ne sprijini în demersurile noastre legale. Cortina se ridică, pe fiecare chip prezent aici se întrevede din adâncul sufletelor lor elogiul    „Eroii nu mor niciodată!!!” Cortina fiind ridicată, pe scenă avem un popor, avem suferință dar avem și speranță. Închei alocuțiunea mea cu un citat din Simone de Beauvoir: ”Omul poartă răspunderea unei lumi ce nu e opera cuiva, ci a lui însuși și în care se înscriu deopotrivă înfrângerile și victoriile sale”. Cortina cade și se aude același elogiu „Eroii nu mor niciodată!!!”, a transmis Lucian Creța, din partea Grupului de inițiativă al asociației „Turda libera”. 

 

comemorarea revolutiei

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh