20
Sam, Apr
19 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În ziua imediat următoare după ce instanța de judecată a decis că revocarea sa din funcția de viceprimar nu a fost legală, Dorin Thumbnail imageLojigan, a organizat o conferință de presă la sediul Partidului național liberal (PNL) din Câmpia Turzii. Au participat, alături de fostul viitor viceprimar consilieri locali din cadrul partidului. Tema principală a întâlnirii cu presa s-a dovedit a fi chiar anunțul făcut de Dorin Lojigan că instanţa s-a pronunţat definitiv în favoarea sa în procesul pe care l-a intentat municipiului Câmpia Turzii.

Astfel, așa cum Turdainfo anunțase încă de joi, Dorin Lojigan revine în funcţia de viceprimar, dar în condiții mult mai favorabile pentru el și colegii săi decât în momentul revocării sale din funcție. Dacă atunci majoritari în Consiliul local erau membrii coaliției PSD-PC-PP DD, acum balanța puterii s-a schimbat, ajungându-se la situația în care PNL are majoritatea în Consiliul local, grație celor de la ALDE și UDMR.

În cadrul conferinței de presă, co-preşedintele PNL a dorit să aducă anumite clarificări cu privire la procesul care s-a încheiat : „S-a anulat hotărârea Consiliului local prin care am fost revocat din funcţie dispunându-se reintegrarea pe funcţia de viceprimar. A fost, deasemenea, şi hotărârea de Consiliu local prin care domnul Gal a fost ales în funcţia de viceprimar precum şi hotărârea de Consiliu local de respingere a cererii mele de reexaminare formulată în faţa Consiliului local.”

Avocat de meseri, Lojigan nu a rezistat tentației de a explica, pe îndelete, care au fost motivele invocate în timpul procesului de care şi instanţa a ţinut cont când a luat decizia de a-l repune pe Dorin Lojigan în funcţia de viceprimar: “Motivele pe care le-am invocat în cererea de chemare în judecată, vreau să vă spun că am invocat nouă motive de nelegalitate a celor două hotărâri, șapte sunt mai importante, vis a vis de schimbarea mea din funcţie. Vreau să vă spun că toate cele nouă motive de nelegalitate au fost admise de instanţa de fond şi confirmate de Curtea de Apel prin respingerea recursului”, a spus Lojigan continuând apoi cu enumerarea fiecărui punct susținut în instanță.

Considerându-le importante pentru experiența publică, pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații ca o comunitate să plătească doi oameni pe aceeași funcție publică, o să redăm aici cele prezentate de Dorin Lojigan, deși le-am mai prezentat, pe larg, într-un alt material publicat de noi, când Dorin Lojigan câștigase procesul la instanța de fond, și chiar dacă pasajul este cam lung:

„În primul rând am solicitat să se constate faptul că în şedinţa de Consiliu local din 21 august 2014, şedinţa prin care am fost schimbat din funcţie, nu a fost aprobată ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local ci a fost aprobată doar o suplimentare a ordinii de zi, aspect care rezultă şi din înregistrarea video a acelei şedinţe şi pe care instanţa l-a reţinut ca motiv de anulare a hotărârii. După aceea, am solicitat să se constate că, anexat proiectului de hotărâre nu exista raportul comisiei de specialitate, raport obligatoriu prevăzut de Legea 215. Am mai solicitat să se constate faptul că domnul Gal avea un interes personal în aprobarea acestei hotărâri de Consiliu local de schimbare a viceprimarului Dorin Lojigan, aspect reţinut în mod corect de către instanţă în sensul că domnul Gal şi-a exprimat de nenumărate ori dorinţa de a ajunge viceprimar. (…)

Am mai solicitat să se constate interesul patrimonial al domnului consilier Gal de a ajunge viceprimar, în sensul că obţinea ca şi consilier local o indemnizaţie de aprox 500 lei, în timp ce, ca viceprimar, avea o indemnizaţie de 3000 lei, aspect pe care instanţa l-a reţinut, aşa cum a reţinut şi faptul că domnul consilier Gal Samoilă a votat acea hotărâre, tot datorită acestui interes afin în grad prohibit de lege.

Am mai cerut să se constate că potrivit prevederii legii 215, hotărârile care au caracter individual intră în vigoare şi produc efecte de la data comunicării hotărârii petentului, în cazul meu, în 3 zile, ori la acea şedinţă din 21 august s-a şi ales un alt viceprimar fără ca mie să-mi fie comunicată acea hotărâre. Şi sub acest aspect instanţa a hotărât că există un motiv de nelegalitate.

Am mai solicitat, de asemenea, să se constate că potrivit prevederii legii 215, orice hotărâre de consiliu local este supusă controlului de legalitate a prefectului, control de legalitate care nu a existat la momentul alegerii noului viceprimar, s-a emis doar în data de 6 iulie 2015, deci la o lună după ce instanţa se pronunţase pe fond deja şi admisese cererea mea, în timp ce prefectul a emis o adresă intrată la primărie în 6 iulie, care a constatat că cele două hotărâri sunt legale şi valide, dar instanţa a constatat că şi sub acest aspect hotărârile sunt nelegale.

Un ultim aspect deosebit de important pe care am solicitat ca instanţa să-l constate este faptul că componenţa comisiei de validare a Consilului local nu a fost legal consituită aşa cum la începutul mandatului 2012-2016 , Consiliul local a emis o hotărâre prin care acesta stabileşte care este componenţa comisiei de validare. S-a stabilit la acel moment un număr de cinci persoane: Ghemeş Sabin, Popescu Florin, Bene Andrei, Spătaru Adrian Petrică şi Varga Nicolae Mircea, cu precizarea că s-a aprobat această comisie pentru mandatul 2012-2016, iar la articolul 2 se menţionează comisia de validare pe întreaga durată a mandatului 2012-2016. Ca urmare a demisiilor domnilor consilieri Varga şi Spătaru, în locul lor au intrat domnii Gal Avram şi Varodi. La momentul în care în 21 august au părăsit şedinţa cei trei consilieri locali PNL, au rămas doar doi membri în comisia de vot, respectiv Bene şi Gal Avram, şi ad-hoc s-au stabilit trei membri supleanţi, ori Consiliul local, la acel moment, trebuia să emită o hotărâre prin care se suplimentează, pentru că un act normativ de Consiliu local nu poate fi modificat decât printr-un act similar. Instanţa a stabilit şi sub acest aspect că componenţa comisiei de validare a fost ilegală”.

„Deci”, susține Dorin Lojigan, „acestea sunt motivele principale pe care eu le-am invocat, toate au fost admise de către instanţa de judecată,  motiv pentru care s-a dispus reintegrarea subsemnatului în funcţie. Eu luni mă voi prezenta la primărie pentru a-mi prelua prerogativele şi, în funcţie de ce se va întâmpla luni, voi anunţa ce decizie voi lua la acel moment”, a mai precizat Lojigan referitor la acest subiect.

Să mai spunem că Avram Gal a anunțat pe rețelele de socializare că a demisionat din funcția de consilier local, astfel că, în locul său, va intra în Consiliul local un supleant de pe lista PC (actual ALDE). Ca urmare, grupul PNL-ALDE-UDMR va număra 11 consilieri locali, astfel că, în acest moment, ei dețin majoritatea și pot lua orice decizii dintre cele pentru care legea stipulează ca necesar majoritatea simplă. La majoritatea absolută, e o altă discuție…

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh