26
Vi, Apr
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

La prima ședință a noului Consiliu local, primarul Cristian Matei i-a deranjat pe consilierii locali din opoziție. Consilierii PNL sunt cei care se opun proiectelor celor care au format majoritatea din prezent. FărăThumbnail image să-i arate cu degetul, acesta le-a transmis celor vechi, că „s-au jucat cu focul” adoptând hotărâri de Consiliu local prin care mandatau reprezentantul Municipiului Turda să voteze „împotriva” tuturor punctelor de pe ordinea de zi la ședința Adunării Generale a Acționarilor de la CAA. Dându-i-se ocazia, Matei a fost tranșant, chiar vehement pe alocuri, în a critica și acuza pe cei despre care spune că nu doar că au băgat bețe în roate Companiei de Apă dar chiar au periclitat activitatea acesteia.

Primarul Matei a avut intervenția pentru a răspunde unei solicitări de clarificare venită din partea consilierului Doru Anca, pe tema amânării Adunării Generale a Acționarilor de la CAA.

„Nu putem să mergem cu astfel de amânări fiindcă este periclitată derularea proiectului european. Pentru ce să amânăm? Societatea a fost auditată de un auditor de rang înalt în România, nu ai cum să te opui unui audit şi să votezi împotrivă la acel audit. După aceea, exista bilanţul care era deja redactat, dacă nu era ridicat pe site-ul ministerului de finanţe puteam plăti amenzi de peste 50.000 de lei RON. Sigur că demersul la momentul respectiv ştim cu toţii pentru ce a fost făcut, nu putem să reiterăm, cert este că era un pericol uriaş pentru desfăşurarea în continuare a activităţii Companiei de Apă, eram puşi în situaţia de a nu mai avea activitate economică. Atâta timp cât eu nu aprob bugetul de venituri şi cheltuieli şi votez împotrivă, noi trebuia să încetăm orice plăţi şi orice cheltuieli. Bineînţeles că problema primordială era problema cu salariile, trebuia să trimitem oamenii să-i plătească UAT-urile care au votat împotrivă, sau dacă vroiau să voteze împotrivă. Consider că Turda şi Câmpia Turzii „s-au jucat cu focul” în această situaţie şi ştiţi pentru cine, pentru cei pe care ei i-au înfiinţat”, a acuzat primarul Matei, cu referire directă la fostele consilii locale din cele două orașe, care și-au mandatat reprezentantul să nu aprobe documentele financiare de la Compania de Apă, care fuseseră deja controlate de una dintre primele firme de audit financiar din Europa. Cel puțin așa susține fostul director al Companiei de Apă, care se ferește, din fair play politic, să-l acuze pe adevăratul artizan care a încercat nu doar să-i bag bețe în roate ci chiar să preia controlul CAA, așa cum a făcut în trecut cu Turda Salina Durgău și Domeniul Public Turda.

„Fiind fost director la Compania de Apă, cunosc în amănunt problemele acestei companii extrem de importantă pentru zona noastră de 14 localităţi şi nu mai are rost să discutăm ce daune, atât morale cât şi materiale, puteau să existe în aceste situaţii. Eu nu spun că dânsa (- n.r. reprezentantul Municipiului Turda în AGA, Mihaela Bujor) nu a procedat bine că a amânat această chestiune, probabil pentru că toată lumea era conştientă că prin acel vot se bloca activitatea Companiei de Apă, care este o companie grea, este o companie ce trebuie condusă cu foarte mare acurateţe şi trebuie să fii foarte atent la cheltuielile care se fac, pentru a nu se întâmpla alte lucruri nedorite, nu vreau să spun insolvenţă, faliment sau aşa ceva. Compania de Apă merge foarte bine, are profit mare aşa cum am spus şi în conferinţa de presă dar acesta este adevărul: s-a amânat fără a se intra în ordinea de zi, acest lucru nu era în mandat, nu ştiu cine şi de unde avea mandat şi atunci am căutat să aleg un om care lucrează în resortul creanţelor bugetare, este un om cu multă acurateţe care îşi face treaba onest. Iar noi când dăm un mandat şi nu numai lui trebuie să fim foarte atenți ce dăm, nu ce primim, trebuie să fim foarte atenţi cu ce mandat îl trimitem, nu putem bloca activităţile economice ale societăţilor comerciale care sunt într-o formă sau alta cu capital UAT Turda”, a mai afirmat Cristian Matei, cu referire la schimbarea reprezentantului UAT Turda în AGA de la CAA, care a devenit, cu aprobarea noului Consiliu local, Dan Grigoriu, angajat al Primăriei Turda.

Matei a devenit apoi și mai vehement, afirmând că este extrem de supărat pe cei care au pus în pericol activitatea Companiei de Apă, o companie care nu este doar a turdenilor, nici doar a celor din Câmpia Turzii ci a nu mai puțin de 14 UAT-uri din zonă. „De patru ani aud că trebuie daţi banii înapoi. Sigur că nu trebuie daţi banii înapoi fiindcă am făcut eforturi uriaşe de comunicare cu UAT Turda, de foarte multe ori, şi, o perioadă, şi cu UAT Câmpia Turzii. Trebuie să mergem şi să încurajăm fondurile europene, oricum, suntem pe ultima sută de metri pe care ne putem baza. Avem o finanţare promisă de 200 de milioane de euro pe care nu o putem accesa, nu putem merge să semnăm finanţarea fiindcă, din diverse motive, se tot pune frână la chestia asta. Ba cu amânări, ba cu blocaje, ba cu dorinţe de a nu se face ceva. Pentru ce? Sper că suntem acum o administraţie în măsură să ştim care sunt problemele Turzii. Nu avem voie să blocăm activitatea întreprinderilor pe care le avem care sunt cu capital autohton, ale UAT-ului în primul rând. Asta nu înseamnă că CAA nu afectează numai Turda, este o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, cu ce drept eu, UAT Turda, atentez la buna funcţionare a acestei întreprinderi? Ce să mai zică primarii de comune atunci? Sunt foarte supărat şi foarte nervos! Întrebaţi-l pe domnul primar de la Ploscoş care spune foarte clar “ploscoşenii mei nu au apă, de ce nu au, de ce nu încep lucrări, de ce nu s-a semnat contractul de finanţare?” Și eu trebuie să spun la fiecare om acelaşi lucru: UAT Turda se trezeşte cu tot felul de năzbâtii ca să blocheze activitatea Companiei de Apă şi acest lucru s-a auzit şi la Autoritatea de Management de la Bucureşti, s-a auzit şi la Companiile de Apă din ţară. Mă duc de 6 luni la întâlniri la Asociaţia Română a Apei şi toţi mă întreabă „ - ce se întâmplă la voi?” … Nu votezi bilanţul unei companii când el deja a fost executat, s-a terminat, cum să nu-l votezi, pentru ce să nu-l votezi?”, și-a vărsat oful fostul director al CAA, actualul primar Cristian Matei.

Întreaga Ședință a Consiliului local Turda, din data de 5 iulie, poate fi urmărită  accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?v=cF8-8uvFzZg

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh