20
Sam, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Am primit de la Indrei Raţiu un e-mail în care acesta se plânge, nici mai mult nici mai puţin, că Ministerul mediului din România distruge una din proprietăţile familiei Raţiu.Este vorba de una dintre proprietăţile pe care la deţine împreună cu familiile Mureşan şi Sinu, pe strada Mircea cel Bătrân, vizavi de catedrala ortodoxă, pe drumul ce altădată ducea la cinema Pacea. Mesajul trimis mie şi altor lucrători din media era în limba engleză, un prim semn că Indrei era foarte surescitat. Apoi din relatarea sa se vede clar că este speriat de uşurinţa cu care un buldozer poate intra pe proprietatea sa, un lucru total străin concepţiilor sale despre o societate democratică.
Mai întâi Indrei s-a gîndit că apariţia buldozerului în Pârâul Racilor are vreo legătură cu primăria, ştiut fiind că relaţiile sale cu primarul turdean sunt mai mult decât reci. După câteva telefoane însă, a aflat că lucrările de consolidare a malurilor respectivului pârâu fac parte dintr-o strategie naţională derulată de Ministerul mediului.
De fapt, ceea ce acuză în principal Indrei, şi are dreptate, este „lipsa totală de informare şi consultare prealabilă a publicului cu privire la acest proiect - ceva ce eu presupun că este parte a unui model la nivel naţional".
În fine, după alte câteva intervenţii, că doar nici Indrei nu e „nime-n drum", el a primit promisiuni că în cursul zilei de azi i se va prezenta proiectul aflat în desfăşurare pentru consolidarea malurilor acestui pârâu care a inundat şi în acest an zeci de gospodării. Ca o glumă, acelaşi pârâu inundă când iese din matcă şi casa lui Indrei şi casa primarului Ştefănie.
Indrei concluzionează mesajul său, profitând şi de această ocazie să facă paralele între clasa politică de azi şi cea din timpul dictaturii ceauşiste pe care, fie-mi permis să-i amintesc, el o ştie doar din auzite: „Pentru noi, cei de la Centrul Raţiu pentru Democraţie, acesta este un alt exemplu din nenumăratele moduri în care, în spatele aparenţelor care înşeală atât de uşor vizitatorii occidentali care vin în România, vechile metode ale dictaturii comuniste sunt încă vii.
Suntem extrem de interesaţi să auzim de la voi şi despre alte cazuri chiar dacă sunt pro sau contra experienţei noastre, precum şi orice sugestii despre cum putem folosi această situaţie pentru a promova o mai mare responsabilitate a maşinăriei de stat din România faţă de cetăţenii obişnuiţi, ca mine sau tine."

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh