29
Vi, Mar
19 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Una dintre promisiunile făcute de primarul turdean Tudor Ștefănie la precedentele alegeri a fost edificarea unui bazin de înot pentru generațiile următoare de copii. Pentru edificarea acestui obiectiv s-a dat îndelung o luptă surdă, ba s-a aprobat finanțarea de la București, ba s-a revocat, ba vom face bazin olimpic, ba doar semi-olimpic, adică didactic-școlar. De aceea, când ne apropiem de sorocul electoral, am cercetat care este stadiul realizării acestei investiții deosebit de importantă pentru turdeni.

Scurt istoric sportiv

Dacă în anii '60, Turda a dat câțiva campioni și vicecampioni naționali, de ce nu ar da și în anii 2012-Apocalipsă. Ar fi bine să amintim că performanțele din înotul turdean s-au datorat mai ales unor antrenori inimoși și unor sportivi talentați. Secția de înot de la Clubul Sportiv Metalul iar apoi Cimentul Turda, a fost înființat de un antrenor de la Cluj al cărui nume, din păcate, nu l-am putut afla. Apoi frâiele secției de înot care își desfășura activitatea la Bazinul de la Băile Comunale (parterul actualului Hotel Potaissa) au fost preluate de antrenorul Petre Deac, cel care a reușit obținerea unor performanțe notabile pentru un oraș de talia orașului Turda de atunci. În acea perioadă au fost obținute mai multe titluri de campioni naționali, vicecampioni și alte titluri. Primul campion național a fost Mitică Sidlovschi, de care prefectul clujean Florin Stamatian nu uită să pomenească ori de câte ori vorbește despre bazin și înot, alături de alți sportivi de performanță ca Mihaela Dobocan, Gheorghe Jeleru, sau Ioan Luca. Clubul de înot a fostThumbnail image Thumbnail imagefoarte puternic, dar activitatea a scăzut încet, încet, mai ales după plecarea antrenorului Petre Deac la Baia Mare.
Statistica ne arată că acolo unde se fac investiții în baze sportive pentru diferite ramuri, rezultatele nu întârzie să apară. În prezent, doar vara, se organizează cursuri de înot la ștrandul sărat din Băi. Acolo activează un grup de antrenori care pun mult suflet și care ar putea organiza nu doar cursuri de inițiere la viitorul bazin didactic-școlar ci chiar antrenamente cu cei mai dotați dintre înotători.

Bazinul a intrat la apă

Bazinul de înot se naște greu. Nu numai că sarcina a fost pierdută de mai multe ori, dar chiar travaliul, care a început de prin 2009 este lung și dureros.
Înainte de 2004, primarul de atunci Virgil Blasiu a încercat de multe ori să obțină o finanțare pentru o sală polivalentă unde să existe și un bazin olimpic. Conducerea PSD-istă de atunci nu a acordat nici un sprijin (decât promisiuni) colegului lor de partid de la Turda astfel că proiectul început de Blasiu a fost demolat apoi și transformat în actualul Parc al Teilor.
Încă de la prima înscăunare ca primar, Tudor Ștefănie a anunțat că va lupta pentru edificarea unui bazin de înot. Inițial a propus și acordat în proprietate Companiei Naționale de Investiții un teren mai mare, pentru realizarea unui bazin olimpic, în cadrul programului derulat de această instituție.Thumbnail image Thumbnail imageEra vorba atunci de Hotărârea Consiliului local Turda, nr. 58, din data de 26.04.2007 "privind aprobarea initierii demersurilor pentru construirea unei sali de sport si a unui bazin de inot pe str. Stadionului f.n, in municipiul Turda, judetul Cluj".
A urmat apoi una din care am tăiat sala de sport, încercând să salvăm bazinul.
Hotărârea Consiliului local Turda, nr. 121, din data de 31.07.2008 viza "aprobarea transmiterii in folosinta gratuita Companiei Nationala de Investitii – CNI SA, a terenului in suprafata de 12.000 mp, pe durata construirii obiectivului: "Bazin de inot polo"
Aproape un an mai târziu, s-a emis Hotărârea Consiliului local nr. 83 din data de 09.06.2009 "privind aprobarea transmiterii in folosinta gratuita Companiei Nationale de Investitii – CNI SA, a terenului in suprafata de 3.000 mp, pe durata construirii obiectivului: "Bazin de inot didactic scolar". Suprafața deja scăzuse mult, bazinul "intrase la apă". Orice sacrificiu nu este prea mic pentru construirea bazinului de înot, pare să fi spus administrația Ștefănie. Apoi, după scandalul bazine-patinoare în care a fost implicată firma MBS a PD-L-istului turdean Gabriel Silaghi, finanțările din acest program al CNI au fost sistate, de fapt, chipurile, amânate.

Dacă nu dă bani statul, plătim noi bazinul pentru copiii noștri

Consilierii locali au decis atunci, alocarea a 2.500.000 lei de la bugetul local, luând înapoi de la CNI proiectul în derulare prin Hotărârea Consiliului local Turda nr. 129 din data de 09.08.2010 "privind aprobarea preluării obiectivului de investiţii Bazin de inot didactic şcolar, precum şi a terenului aferent în domeniul public al municipiului Turda de la Compania Naţională de Investiţii". În textul acelei hotărâri se mai spunea că "La data adoptării prezentei hotărâri se revocă HCL nr. 109/30.06.2009 privind aprobarea transmiterii in folosinţă gratuită Companiei Naţionale de Investiţii – CNI SA, a terenului în suprafaţă de 3000 mp, pe durata construirii obiectivului Bazin de înot didactic şcolar. "
A urmat Hotărârea Consiliului local Turda nr. 137 din data de 15.09.2010 "privind aprobarea modalităţii de cofinanţare a obiectivului de investiţii Bazin de inot didactic şcolar, situat în Turda, str. Stadionului fn, judeţul Cluj, derulat prin SC Compania Naţională de Investiţii SA" în al cărei art. 2. Se stipulează că "Se aprobă pentru anul bugetar 2010 finanţarea lucrărilor obiectivului de investiţii Bazin de inot didactic şcolar, situat în Turda, str. Stadionului fn, judeţul Cluj, cu suma de 2.500.000 lei de la bugetul local al municipiului Turda" iar la art. 3. Că "Municipiul Turda, prin autorităţile sale, îşi asumă responsabilitatea cuprinderii în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, a sumelor necesare finanţării lucrărilor de execuţie ce se vor realiza în anul ce urmează, inclusiv taxe şi avize."
În fine, ajungem, cronologic la Hotărârea Consiliului local nr. 72 din data de 24.05.2011 care prevede: "Se aprobă pentru anul bugetar 2011 finanţarea lucrărilor obiectivului de investiţii Bazin de inot didactic şcolar, situat în Turda, str. Stadionului fn, judeţul Cluj, cu suma de 2.500.000 lei prin bugetul local al municipiului Turda."

Democrație prost înțeleasă, opoziție de dragul opoziției

Este hotărârea decisivă pentru continuarea proiectului mult visat de turdeni și care părea năruit la un moment dat, injust, prin opoziția unui singur consilier local, controversatul președinte al PRM Turda, Doru Anca. Scriam la momentul acela că peremistul s-a ascuns după anumite carenţe „de formă" ale proiectului: "Ba că nu trebuie să fie construit un bazin didactic şcolar ci unul pentru toţi cetăţenii, deşi ştia foarte bine că este vorba de o simplă titulatură, cu care fusese de acord chiar şi el când a votat HCL 109. Ba că nu trebuie preluat în domeniul public al municipiului Turda pentru că în Poiana, unde se construieşte bazinul, există zeci de cereri de retrocedare şi de aceea terenul pe care se ridică bazinul trebuie preluat în domeniul privat al oraşului etc."
Cert este că primarul Tudor Ştefănie, enervat de atitudinea lui Doru Anca, a avut un schimb de replici dur cu acesta. Printre altele, Ştefănie i-a spus consilierului că se face responsabil de anularea construcţiei bazinului de înot pentru că nu va mai pune pe ordinea de zi niciodată acest proiect atât timp cât mâine nu poate prezenta guvernului documentele necesare pentru continuarea construcţiei doar pentru că Doru Anca a profitat de absenţa unor consilieri locali şi a votat pentru respingerea acestuia. Acelaşi primar l-a acuzat pe consilier de rea-voinţă manifestată faţă de proiectele actualei administraţii în repetate rânduri. Replica lui Doru Anca nu a întârziat, acesta spunând că el nu trebuie acuzat de rea-voinţă pentru că atunci şi el poate acuza pe foarte mulţi colegi de-ai săi de acelaşi lucru. „Sunt ameninţat în şedinţă publică de un primar" a mai spus Doru Anca, înainte de a vota, aşa cum a spus în cuvântul său, împotriva preluării obiectivului de investiţii „Bazin de înot didactic şcolar" şi a terenului aferent, înapoi, în domeniului public al municipiului Turda.
Pentru că HCL în cauză trebuia să ajungă la București rapid, a doua zi a fost convocată o ședință de Consiliu local extraordinară. Consilierul Doru Anca nu a mai fost anunțat de această întrunire iar puterea locală și-a asigurat numărul de votanți necesar pentru ca documentul să fie aprobat. Cât de democratică sau cât de politicianistă a fost metoda aplicată pentru continuarea proiectului de construire a bazinului este liber fiecare să judece. Este una dintre situațiile în care se aplică unul dintre dictoanele după care se guvernează politicienii, dar și oamenii de afaceri: "Scopul scuză mijloacele".

Stadiul actual al bazinului

Ultimele informații indică finalizarea și darea în folosință a Bazinului de înot undeva în această vară. Datele tehnice ale viitorului Bazin de înot didactic-școlar arată că el va avea șase piste a câte 25 de metri lungime. În programul de finanțare al Companiei Naționale de Investiții au fost aprobate inițial cinci astfel de construcții în întreaga țară. Dintre acestea doar unul a fost finalizat, la Câmpina și este considerat o mică "bijuterie" de cei de acolo.
Arhitectul-șef, Iosif Dumitru, spune că zilele următoare va întocmi și transmite ministerului de resort o întâmpinare prin care să se solicite reluarea finanțării bazinului turdean, cu atât mai mult cu care este vorba de doar patru bazine rămase neterminate. Arhitectul-șef mai spune că, odată ce vremea o va permite, Primăria Turda va interveni cu utilajele necesare în zona bazinului pentru realizarea racordurilor la utilități.
În aceste moment, la bazinul aflat în construcție lângă Stadionul Municipal se montează structura de lemn a acoperișului. Construcția este aproape finalizată iar bazinul așteaptă doar să fie finisat. Echipele de constructori de acolo au muncit până în urmă cu două săptămâni, când vremea a fost mai moale, însă în prezent au sistat lucrările până când vremea va redeveni îngăduitoare cu cei care muncesc pe șantiere.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh