29
Sam, Feb
69 New Articles

Turda
Typography

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a avut o luare de poziție, la finalul ședinței extraordinare a Consiliului local de azi, vizavi de problema săpăturilor ilegale semnalate de consilierul PNL Cristian Felezeu și de Turdainfo. Edilul șef a ținut să arate că a efectuat deja mai multe demersuri pentru a se lua măsuri împotriva celor care exploatează acolo.

Matei a relatat și două episoade soldate cu distrugeri provocate de cei care sapă după balast, una soldându-se cu demararea unui dosar penal. „Sunt dator să vă aduc la cunoștință niște demersuri pe care le-am făcut și nu puține, m-am deplasat personal acolo odată cu spargerea conductei de gaz când a fost chemat reprezentantul firmei de gaz și apropo de chestiunea că se lucrează la foc continuu. Nu se lucrează la foc continuu, se lucrează cel mai mult noaptea, ceea ce ne conduce la alte probleme. A venit reprezentantul firmei de la Cluj, a fost poliția locală, au fost pompierii, a fost poliția națională, toată lumea a fost acolo și s-a constatat ca urmare a spargerii conductei era un miros infernal de gaz și acei mecanici de utilaje trăgeau de acele utilaje existând riscul ca în orice moment să se producă o explozie. Au fost oprite au fost evacuate din zonă și s-a făcut remedierea conductei de gaz. N-a fost afectată populația deoarece era un tronson între Turda și Câmpia Turzii care a putut fi remediat fără ca gazele naturale să fie oprite”, a dezvăluit primarul turdean Consiliului local, aflat în ședință de plen, azi 7 noiembrie 2016.

Nu doar conducta de transport gaze naturale a fost avariată acolo, relatează Matei, ci și una foarte mare și foarte importantă pentru locuitorii municipiului Câmpia Turzii, de apă potabilă: „De asemenea, acum câteva zile a fost spartă, tot aşa, din cauza neglijenţei şi a lipsei autorizaţiilor necesare, conducta de apă de diametrul de 400 care, la fel, alimentează Câmpia Turzii şi exista pericolul încetării livrării de apă la Câmpia Turzii. A fost remediată imediat iar acum am fost personal acolo şi am văzut şi eu cum există riscul ca mormintele să cadă în apă. Cine, cum exploatează, de unde au autorizaţie? Cert este că noi am primit o singură autorizaţie valabilă, de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, nu este vorba de o autorizaţie remisă de primărie. Ca să exploatezi acolo trebuie să ai un aviz de la resursele minerale, ni s-a prezentat un singur aviz, vedem şi noi în continuare că noi loturi de teren se excavează, se pare că se termină o bucată, se merge la următoarea bucată, se cumpără... Sigur, dânșii au dreptul, dar în 30 de zile trebuie să ne furnizeze un răspuns. Eu consider că acum, săptămâna aceasta se termină cele 30 de zile şi trebuie să primim un răspuns, să vedem câte autorizații au”, a povestit primarul Matei.

 

Însă soluții imediate, ferme și categorice împotriva celor care sapă acolo nu se întrevăd, se deduce din spusele lui Matei. Principalul impediment: legea. Primăria nu poate acționa acolo în forță, cum fac respectivele firme care au transformat zona într-un peisaj selenar, în goana lor după câștiguri imense de bani, într-un timp foarte scurt, cu un total dispreț față de lege. Adică un comportament tipic, de „băieți deștepți”, în România zilelor noastre. Matei a continuat: „Poliția Națională, pentru faptul că a fost spartă conducta de gaz, a intentat proces penal firmei respective dar, în continuare, se întâmplă același lucru. Noi nu putem să intervenim acolo. Toate efectivele poliției locale să facă ce? Acolo lucrează doi trei oameni care excavează, ce să facem cu ei să-i oprim? Până nu avem  sentință nu putem face acest lucru și, mai mult, sunt foarte multe suprafețe de teren acolo pe care sunt depozitați munți de piatră. Am trimis personalul de specialitate din primărie să ne facă o informare, care este domeniul public, care este domeniul privat, ale cui sunt loturile acelea, cine le-a vândut, fiindcă nu este nici o situație, iar metodele legale pe care le avem sunt acestea de care vă spuneam. Noi nu putem interveni în forță acolo, așa cum ei, firmele respective intră cu forța, noi nu putem merge peste ei și nu știu ce să le facem. Trebuie să urmăm calea legală! Mai mult, acolo a venit garda de mediu, pe care am sesizat-o eu, personal. Au fost în teren, ne-a povestit câte ceva, ce se întâmplă acolo, dar n-am văzut nicio măsură. Sigur, și ei au 30 de zile, dar a trecut de două luni de când s-a întâmplat vizita dânșilor”, a concluzionat primarul Cristian Matei. 

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh