25
Joi, Apr
6 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În perioada 14 mai, ora 6.00 – 15 mai, ora 00.00, un număr de 2.085 militari cu 494 mijloace tehnice au acționat, în București și în țară, în 454 misiuni de întărire a prezenței, asigurarea fluidizării traficului și sprijin triaj epidemiologic la punctele de trecere a frontierei, paza unor obiective preluate de la Jandarmeria Română, patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale.mapn militari

În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate 390 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, fiind în curs de finalizare un număr de 229 de probe.

Pe timpul stării de alertă, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să sprijine, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne cu personal şi mijloace pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective a căror protecţie este asigurată de către Jandarmeria Română, transportul de efective, materiale şi tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice și pentru asigurarea triajului epidemiologic și acordarea de asistenţă medicală.

 

x x x

 

De la începutul pandemiei de COVID 19 și până la încheierea stării de urgență, MApN a acționat cu peste 14.000 de militari și personal civil, în peste 7.200 de misiuni, cu circa 1.500 de mijloace tehnice.

            Cel mai mare număr de militari în misiuni a fost înregistrat în ziua de 28 aprilie - peste 3.200 militari, cu aproximativ 800 de mijloace tehnice, ce au fost angrenați în peste 600 misiuni. În medie, în fiecare zi a stării de urgență au fost în teren peste 2.000 de militari și 500 mijloace tehnice, în aproximativ 400 misiuni. 

Cel mai mare număr de misiuni din total – peste 6.000, au fost realizate pentru asigurarea fluidizării traficului și patrulare, circa 570 – de sprijinire a forțelor MAI și 151 de executare a triajului epidemiologic în punctele de trecere a frontierei, iar peste 60 de misiuni au reprezentat montarea unor corturi în proximitatea unor spitale municipale sau județene pentru efectuarea triajului epidemioogic al pacienților.

Au fost instalate și operaționalizate trei spitale de campanie – unul de tip ROL 2, la Institutul de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, de la Otopeni, și două Sisteme Modulare Medicale de Izolare și Tratament, la Constanța și Timișoara.

Medici militari și personal din cadrul MApN au asigurat managementul spitalelor județene din Focșani, Suceava și Deva, iar medici și personal medical militar au sprijinit activitatea unor direcții de sănătate publică și a unor spitale civile din țară - printre care se numără cele din Arad, Focșani, Deva, Timișoara și Suceava. De asemenea, personal medical a făcut parte din echipa care a acordat sprijin Republicii Moldova pentru limitarea efectelor răspândirii COVID-19.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a prelucrat, până în prezent, peste 23.650 de teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, iar testarea va continua și pe parcursul stării de alertă.

            Prin structurile cu atribuții în domeniul cercetării militare și medico-militare au fost create și omologate, în regim de urgență, dispozitive medicale esențiale în lupta împotriva răspândirii COVID-19, precum sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC și modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE, MApN achiziționând deja 100 de izolete pentru rețeaua sanitară proprie (dintre care 10 au fost donate Republicii Moldova).

De asemenea, în baza dispozițiilor art. 10 din Ordonanța militară nr.4/2020, aceste structuri au eliberat la solicitarea operatorilor economici, doar pe perioada stării de urgență, avize și autorizații pentru materiale, componente, echipamente și dispozitive medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-Cov2, respectiv a biocidelor. Avizele și autorizațiile eliberate pe perioada stării de urgență sunt valabile 12 luni de la data emiterii lor, în conformitate cu prevederile art. III din OuG nr.67/ 07.05.2020.            

            Structurile logistice ale Comandamentului Logistic Întrunit, Statului Major al Forțelor Terestre, Statului Major al Forțelor Aeriene, precum și o echipă de specialiști din Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” (ATM) au produs viziere de protecție pentru acoperirea nevoilor structurilor de forțe ce participă la efortul național împotriva răspândirii COVID-19. De asemenea, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, universitate politehnică de prestigiu a Ministerului Apărării Naţionale, şi BlueSpace Tehnology (BST), un operator economic recunoscut în Industria Naţională de Apărare, au proiectat un ventilator mecanic pentru a veni în sprijinul spitalelor şi autorităţilor din România în lupta împotriva pandemiei.

            În timpul stării de urgență, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București au efectuat șapte misiuni pentru distribuirea a aproximativ 4000 de pachete cu produse alimentare și de igienă de strictă necesitate către persoanele vârstnice, veterani de război şi văduvelor acestora din județele Argeș, Brașov, Dolj, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Suceava și Timiș.

            Forțele Aeriene Române au efectuat 20 de misiuni de transport cu materiale sanitare, personal medical în sprijinul altor state și repatrierea unor persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

 

 

Biroul de presă al MApN

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh