25
Joi, Apr
3 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) funcționează, în județul Cluj, ca parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).deseuri cluj

 CMID - ca  parte a SMID - deservește întreg județul Cluj și are ca scop îndeplinirea cerințelor legislative naționale și europene privind gestionarea deșeurilor;

  • Raportul de amplasament al CMID - ca parte din SMID - a fost realizat „în scopul dezvoltării structurilor de colectare și transport a deșeurilor pentru intreaga populație a județului, optimizării structurii de colectare și transport a deșeurilor urbane, depozitării deșeurilor nepericuloase de tip menajer colectate din județ, în condiții care să asigure protecția sănătății oamenilor și protecției mediului, îmbunătățirii generale a stării mediului în zonele aferente depozitelor de deșeuri menajere neconforme, etc”.
  • Acordul de mediu nr 18-NV6/12.08.2010 cu modificările și completările ulterioare a fost emis pentru SMID ca un tot unitar și nu doar pentru celula nr. 1, ca un depozit de sine stătător care are ca activitate doar depozitarea deșeurilor, chiar dacă sunt îndeplinite prevederile HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor. Până la această dată, instituția noastră nu a intrat în posesia unui document care să certifice finalizarea tuturor lucrărilor. Beneficiarul acestor lucrări este Consiliul Județean Cluj.

În consecință, este normal și legal ca viitoarea autorizație integrată de mediu să se raporteze la

îndeplinirea tuturor condițiilor din acordul de mediu SMID și să nu fie una parțială.

Menționăm că SMID a fost finanțat parțial din fonduri europene și în consecință este evident că verificarea cheltuirii acestor fonduri va avea în vedere respectarea tuturor investițiilor/proceselor/instalațiilor prevăzute în acordul de mediu al SMID.

Referitor la situația actuală a Platformei de stocare temporară a  deșeurilor, aparținând  RADP Cluj:

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a transmis instituției noastre notificarea RADP Cluj care precizează că “la data de 19.05.2020 se va atinge 75% din capacitatea maximă de deșeuri admisă, conform A.M. nr. 115 din14.09.2015, revizuită la dată de 18.02.2019”.  

Capacitatea autorizată a acestei  platforme este de 358.000 tone.

Din deșeurile care intră pe platformă, o parte este reciclată și o altă  parte este transportată spre

depozitare finală, pe depozite autorizate din alte județe. Având în vedere că 75% din capacitate a

fost atinsă în cca 4 ani și jumătate (începând cu  septembrie 2015), rezultă că până la atingerea

capacității maxime există timpul necesar pentru ca demersurile inițiate să conducă la “găsirea unui

depozit de deșeuri AUTORIZAT în vederea redirectionarii deșeurilor” așa cum se stipulează în

actuală autorizație de mediu a RADP Cluj.  

 

În concluzie, soluția legală și de dorit pentru județul Cluj  este finalizarea și  autorizarea CMID, cu toate instalațiile funcționale. În acest fel vor scădea și costurile actuale (inclusiv pentru cetățeni)  pentru gestionarea deșeurilor.

 

În situația în care, acest lucru nu va fi posibil, soluția legală este depozitarea pe un alt depozit AUTORIZAT din țară, așa cum s-a procedat și până în prezent.

 

 

Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh