COMITETUL JUDEȚEAN PATRU SITUAȚII DE URGENȚĂ CLUJ
HOTĂRÂREA NR. 57
din 20 octombrie 2020
pentru aprobarea Măsurilor specifice privind asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul slujbelor religioase cu ocazia „Sărbătorii Tuturor Sfinților cunoscută și ca "Luminația” din data de 1 Noiembrie 2020, pe raza județului Cluj
Având în vedere analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generată de virusul SARS-COV-2, pe teritoriul județului Cluj la data de 20.10,2020, realizată la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Cluj,
Tinând seama de Planul de Măsuri nr. 2357637/2020 al Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid-19 și pentru asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul slujbelor religioase cu ocazia „ Sărbătorii Tuturor Sfinților” cunoscută și ca ”Luminația ” din data de 1 Noiembrie 2020, pe raza județului Cluj,
În conformitate cu prevederile:
> Hotărârii de Guvern nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
> Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 49 din 13.10.2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
> Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
> Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
> Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic;
> O.U.G. nr. 21/2004 privind sistemul național de management al situațiilor de urgență, cu modificările și completările ulterioare;
> H.G.R. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc;
> Ordinul nr. 1.103/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase,
În temeiul drepturilor conferite de Hotărârea Guvernului nr. 1491/2004 pentru aprobarea Regulamentului—cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență.
Ținând seama de Regulamentul de organizare și funcționare al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, aprobat prin Ordinul Prefectului
Județului Cluj nr. 336/10.08.2017, completat prin Ordinul Prefectului Județului Cluj nr. 148/2020 și Ordinul Prefectului Județului Cluj nr.202/2020,
Văzând adresa Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj privind rata incidenței cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la 1000 de locuitori, pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Cluj, înregistrată la Instituția Prefectului-Județul Cluj cu nr. 12675/20.10.2020, potrivit căreia rata de incidență la nivelul județului Cluj este mai mare de 1,5/1000 locuitori, respectiv de 2.52/1000 locuitori;
COMITETUL JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ CLUJ reunit în ședință extraordinară în data de 20 octombrie 2020
HOTĂRĂȘTE:
Art. 1. Se aprobă Măsurile specifice privind asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul slujbelor religioase ocazionate de „Sărbătoarea Tuturor Sfinților” cunoscută și ca „Luminația” din data de 1 Noiembrie 2020 pe raza județului Cluj conform anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Prezenta hotărâre se comunică tuturor instituțiilor publice implicate/responsabile spre conformare și informare.
Art.3. Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, asigurat de Centrul operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgentă „Avram Iancu” al Județului Cluj.
Prezenta hotărâre a fost adoptată cu un număr de voturi pentru 46 (membri prezenți 46)
Anexa nr. l la HCJSU CLUJ nr. 57 din 20 octombrie 2020
MĂSURI SPECIFICE privind asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul slujbelor religioase ocazionate de Sărbătoarea Tuturor Sfinților cunoscută și ca ”Luminația” din data de 1 Noiembrie 2020 pe raza județului Cluj
Principalul obiectiv al acestor măsuri constă în realizarea un set de reguli, care trebuie pus în aplicare de către administratorii cimitirelor, operatorii economici, lăcașurile de cult, reguli care trebuie respectate de către cetățeni atât premergător zilei menționate, pe timpul și ulterior acesteia, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în perioada menționată și menținerea capacității de răspuns adecvate în domeniul situațiilor de urgență.
MĂSURI PRIVIND SIGURANȚA CETĂȚENILOR
- Respectarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase:
- Reguli privind accesul și desfășurarea activităților:
Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.
- La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
În interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
Accesul credincioșilor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) nu este permis.
- Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de igienă și distanțare fizică în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase.
- La activitățile religioase din interiorul lăcașului de cult și din locațiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit.
- Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcașului de cult), se desfășoară cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
- Măsuri sanitare specifice
- În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioșii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare.
- Se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).
- Reguli privind deplasarea, accesul și defluirea de la cimitir, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase:
-În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
-Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie în unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului Cluj, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.
-Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
-Obligativitatea administratorului cimitirului de a efectua triajului observațional în ceea ce privește accesul în cimitir, iar persoanele care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) să nu fie permis. Se interzice prezența la cavou a unui grup mai mare de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
-Păstrarea distantei de minimum 2 m între persoane, la magazinele bisericești, operatorii economici care au ca obiect de activitate vânzarea de articole religioase sau flori.
-La activitățile din interiorul cimitirelor și din locațiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit.
-La intrarea în cimitire, se vor plasa de către administratorul cimitirului, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de acces, igienă și distanțare fizică care trebuie respectate în interiorul acestuia pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.
-Asigurarea de către administratorul cimitirului de locuri special amenajate pentru aruncarea măștilor și mănușilor de protecție la ieșirea din cimitir.
-Limitarea numărului de persoane de către administratorul cimitirului privind accesul în cimitir în situația în care capacitatea acestuia nu mai asigură posibilitatea respectării măsurilor de protecție impuse.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.