20
Sam, Apr
19 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Elevii pregătiţi în cadrul programului Academia “Descoperă-ţi pasiunea în IT” (DpIT) au fost desemnaţi de autorităţile locale ca fiind liceenii cu cele mai bune rezultate în domeniul Inovației și premiați recent în cadrul Galei de Excelenţă ”10 Pentru Cluj”. Ei au dezvoltat un produs inedit, „CyclinGo”, care aduce un plus de siguranță bicicliștilor, motocicliștilor și trotinetiștilor, în special într-o metropolă cu un trafic intens cum este Cluj-Napoca. emil boc

Aflată la a 12-a ediţie, Gala de Excelenţă „10 pentru Cluj” şi-a desemnat  în 15 decembrie câştigătorii. Şi în acest an, „cei mai buni dintre cei buni” la categoria Inovaţie au fost declaraţi șase liceeni pregătiţi extracurricular în cadrul programului de educaţie practică Academia DpIT organizat de un ONG clujean, Asociaţia “Descoperă-ţi pasiunea în IT”.

 „Avem un premiu de excepție, care merge la Asociația DpIT, pentru un proiect inedit, care aduce siguranță în trafic. Este un lucru de care avem nevoie fiecare dintre noi. Dorim, în același timp, să încurajăm dimensiunea mobilității alternative la mașină. Clujul este prin excelență un oraș care și-a propus să crească la cel mai înalt grad calitatea vieții, or asta nu se poate face decât prin diminuarea consumului gazului cu efect de seră, printr-un mediu verde, nepoluant, prin încurajarea transportului alternativ la mașină, prin încurajarea mobilităților alternative de sharing, de bike sharing, car sharing, iar acești tineri minunați, extraordinari, din echipa GetOverIT, au reușit această aplicație. Bravo lor pentru dedicație, bravo pentru talentul pe care îl au, pentru faptul că au ales un domeniu de maxim interes pentru noi, clujenii”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca. 

 Proiectul realizat de echipa din cadrul ediției din acest an a Academiei DpIT este unul inovativ şi complex, dispunând de un format dual, constituit dintr-o componentă hardware și o aplicație mobilă. Partea de hardware este reprezentată de un sistem de semnalizare inteligent pentru bicicliști, motociclişti şi trotinetişti, sub forma unei veste cu leduri. Din aplicație, aceasta poate fi personalizată și folosită ca o platformă de promovare a brandurilor care doresc să-și afișeze logo-urile în trafic. Este un produs dezvoltat la nivel de prototip, este perfect funcțional și se află în stadiul de a fi lansat pe piață. „CyclinGo” a fost, totodată, proiectul care a câştigat locul I la Concursul desfăşurat la finalul programului Academia DpIT 2020, program aflat la a 6-a ediţie, care, în 2020, datorită situaţiei epidemiologice s-a desfăşurat în online.

„Viitorul le aparține celor care ştiu să își aducă visurile în realitate, iar elevii pregătiţi de noi își adaugă cu succes pe listă și această abilitate. Acești tineri continuă să crească și să devină vectori de schimbare în comunitate și după finalizarea programului Academia DpIT. Experiența ediției 2020 ne arată încă o dată că trebuie să susținem inovația în perioada de criză. Nu o putem pune „în așteptare”, pentru că își pierde vigoarea, iar la ieșirea din criză avem nevoie tocmai de creativitatea tinerilor”, apreciază Liliana Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației “Descoperă-ţi pasiunea în IT”. 

Despre Gala „10 pentru Cluj”

Gala de excelenţă „10 pentru Cluj” este un eveniment dedicat elevilor clujeni. La finalul fiecărui an, în cadrul evenimentului sunt recompensaţi, cu premii şi diplome, cei mai merituoşi copii și tineri clujeni (cu vârsta între 3-18 ani) care au obţinut rezultate deosebite în diverse domenii de activitate, pe parcursul anului școlar în curs.

 

Despre Academia DpIT

Academia DpIT este un program de educație practică prin care liceenii sunt ajutați să descopere lumea tehnologiei, a inovației și antreprenoriatului prin corelarea practicii cu dobândirea cunoștințelor tehnice și socio-umane. Provocarea pe care o primesc de la bun început este să dezvolte un produs util și inovativ. Copiii sunt susținuți să-și transforme visele în realitate, primind din partea organizatorilor programului, timp de șapte luni, tot suportul necesar pentru transformarea ideii lor în prototip: cursuri și mentorat pe partea tehnică și de management, dezvoltare de proiecte și lucru în echipă la proiecte, business și noțiuni de bază în antreprenoriat, expunerea produselor realizate și promovarea lor.

În cadrul celor şase ediții ale programului, peste 900 de liceeni din marile oraşe transilvănene (Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Braşov, Târgu Mureș și Baia Mare) au absolvit acest program de educație practică.

 Autoritățile locale și mediul de afaceri clujean au recunoscut an de an valoarea și rezultatele elevilor pregătiți în acest program: începând din 2016, elevii pregătiți la Academia DpIT sunt declarați liceenii cu cele mai bune rezultate obținute în domeniile IT și Inovație, câștigând premii la mai multe secțiuni.  

Despre premianți și premiu

Selecţionaţi din mai multe licee clujene, elevii Biriș Radu Ionuț, Bucur Andreea Camelia, Buda Cornel Iustin, Dan Alexandru, Nemeș Teodora și Prodan Radu Matei au alcătuit echipa GetOverIT şi au urmat programul de practică din cadrul Academiei DpIT la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Au muncit, cu toții, sub îndrumarea mentorului Sorin Băjenaru, timp de șapte luni la realizarea produsului  „CyclinGo”.

 

Premiul, oferit de europarlamentarul Daniel Buda, constă într-o excursie în Bruxelles și o vizită la Parlamentul European pentru toţi membrii echipei.

“Dumneavoastră reprezentaţi viitorul României de mâine şi vă îndemn să rămâneţi la Cluj-Napoca, capitala educaţiei şi dezvoltării în domeniul inovaţiei şi IT-ului pentru a aduce un plus de valoare societăţii în care trăim” le-a spus acesta celor şase tineri.

Pe lângă Academia DpIT dedicată liceenilor, Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT, mai are în derulare alte două programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, dedicate învățământului preuniversitar. Este vorba de “SpecialProf”, un program prin care se facilitează accesul profesorilor la cursuri de specializare profesională în domeniul IT și “RoboClub”, ateliere de robotică prin care copiii din învățământul primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților.

Toate programele organizate de Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh