Scriam zilele trecute, cu ocazia demisiei viceprimarului Szabo Robert Istvan că bănuim că acesta „va primi un post călduț, nemeritat, pentru care, probabil, nici nu este calificat, în vreunul dintre serviciile din subordinea primarului”. Ne-am atras atunci, comentarii urâte, atât din partea primarului Dorin Lojigan, cât și a unui alt angajat al Primăriei municipiului Câmpia Turzii, Marian Lechințan, ajuns să administreze „La Trei Lacuri”, după ce șeful său de partid, pomenit anterior, a câștigat primăria. Comentarii jignitoare la adresa unui ziarist, care îi descalifică în fața opiniei publice, ca funcționari publici, dar care se înscriu pe linia comentariilor peneliste de pe Grupul „Partidul Facebook”, controlat de oamenii lui Lojigan, pe rețeaua de socializare cu același nume, una dintre cele mai puternice arme de intoxicare politică a alegătorilor din oraș. Amănunte despre acest subiect veți putea citi pe Blogul lui Ionel Ignat.
Dar iată că, nici o săptămână mai târziu, un document publicat pe site-ul Primăriei Câmpia Turzii îmi dă dreptate (vezi facsimil stânga). O să vă dau toate informațiile de care aveți nevoie, pentru a vă face o ideea despre ițele politice care se trag la Câmpia Turzii de către cei aflați la putere, chiar dacă o să fiu mai lung, (domnule administrator de la ”La Trei Lacuri” – somn ușor!). Spre deosebire de alții, noi facem parte din ziariști care, chiar dacă știm că materialele scurte, ușor de citit, sunt cele care aduc mai mulți cititori, noi considerăm că veridicitatea informației și credibilitatea noastră sunt mai importante în relația cu cititorii noștri, așa puțini cum or fi ei... În plus, articolele lungi, stufoase și bine documentate mai au un avantaj: ușurează munca anchetatorilor. S-a mai întâmplat în trecut când subsemnatul a scris un material despre un liberal din Câmpia Turzii căruia i s-au întocmit, apoi, mai multe dosare penale. Acel personaj ne-a solicitat 3 miliarde lei vechi în instanță, dar judecătorii l-au trimis la plimbare.
Fostul viceprimar, candidat pentru un post de polițist local!
Revenind, iată că previziunile și temerile exprimate de noi în articolul de opinie intitulat Considerații speculative pe marginea „mazilirii” viceprimarului UDMR, Robert Szabo, din Câmpia Turzii s-au adeverit în mai puțin de o săptămână. Nici nu știm, parafrazându-i pe cei doi zeloși liberali, ni s-au împlinit „visele erotice sau tâmpeniile”?
Pentru că pe pagina Primăriei Câmpia Turzii a fost publicată dovada că fostul viceprimar Robert Istvan Szabo vizează o funcție în cadrul Poliției Locale din Câmpia Turzii. Este vorba de „Proces Verbal încheiat astăzi, 22.11.2017, cu ocazia selecției dosarelor înscrise la concursul organizat în vederea ocupării unei funcții publice vacante de polițist local, clasa III, grad profesional asistent și a unei funcții publice vacante de polițist local, clasa III, grad profesional superior, la Serviciul Public Poliția Locală”, document în care se arată că Szabo Robert Istvan este admis în urma verificării dosarelor candidaților înscriși la concurs. Candidații declarați admiși vor susține proba sportivă în data de 04.12.2017, ora 12, pe stadionul municipal din Câmpia Turzii. O probă grea, să vedeți câți o „pică”... Oricum, Szabo, un atlet și iubitor al sportului, va lua, cu siguranță, o notă foarte mare.
Concurs mai devreme pentru două posturi de polițist local, planificate pentru 2018!
La concursul pentru cele două funcții s-au înscris 5 candidați, trei pentru funcția de polițist local clasa III, grad profesional asistent, și doi pentru cea de polițist local clasa III, grad profesional superior, vizată de Szabo. Amuzant este că, spre deosebire de „concursul” pentru ocuparea postului de manager al Spitalului municipal Câmpia Turzii, de această dată, dosarul candidaților trebuia să conțină și „declarația pe propria răspundere sau adeverința care să ateste calitatea sau lipsa calității de lucrător al Securității sau colaborator al acesteia”. Ceea ce înseamnă că acest post nu este pentru cineva care a colaborat cu Securitatea. În ceea ce-l privește pe Robert Szabo, nu era cazul, acesta având vârsta de cinci ani în 1989, când Securitatea s-a transformat.
Prin HCL nr. 190 din 26.10.2017, aleșii locali au aprobat Planul de ocupare a funcțiilor publice pe anul 2018 pentru aparatul propriu de specialitate al Primarului Municipiului Câmpia Turzii și pentru serviciile publice de interes local. Acolo se arată că, printre alte posturi, există nu mai puțin de 7 funcții de polițist local III, grad profesional superior, toate fiind vacante, niciuna ocupată. Dar acestea sunt pentru anul 2018. Însă probabil că „mazilirea” viceprimarului a urgentat scoaterea la „concurs” a uneia dintre aceste funcții. Ar fi interesant de urmărit cine va ocupa și celelalte 6 posturi de acest gen, se vor găsi, cu siguranță, legături clientelare sau de altă natură menite să genereze suspiciuni. Sursele noastre ne-au relatat că înțelegerea din spatele demisiei lui Szabo din funcția de viceprimar, conținea și promisiunea unui post la Poliția locală Câmpia Turzii, care, iată, a apărut rapid, pentru a fi limitate pierderile salariale ale celui în cauză. Acum, Robert Szabo, care și-a dat demisia „din motive personale”, candidează pentru un post inferior celui pe care l-a părăsit, dar care vine cu anumite avantaje: stabilitate, muncă puțină, sporuri serioase, posibilitatea garantării unui credit bancar etc. Cine pleacă, însă, dintr-un post mai important într-unul inferior, dacă nu este obligat? Cineva care a intrat în politică doar pentru a-și atinge scopul, fie el acela și obținerea unui post la Poliția Locală unde, odată intrat, poți urca în ierarhie, poți trece în funcții mai bine remunerate, pentru că îți vor fi recunoscute studiile superioare. Sute de mii de români au procedat așa, în primăriile, Consiliile Județene și Prefecturile din întreaga țară.
În paranteză fie spus, Legea 188 din 1999 stipulează, la art. 23 (5): „Pentru autoritatile si institutiile publice din administratia publica locala, proiectul planului de ocupare a functiilor publice se transmite Agentiei Nationale a Functionarilor Publici cu 45 de zile inainte de data aprobarii. In situatia in care Agentia Nationala a Functionarilor Publici constata neregularitati in structura acestuia, autoritatile sau institutiile publice au obligatia de a modifica proiectul planului de ocupare a functiilor publice, pe baza observatiilor Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in conformitate cu prevederile legale”. Ei bine, autoritatea publică locală din Câmpia Turzii nu a făcut acest lucru. Nici nu avea cum, graba cu care s-a pregătit totul a lăsat doar 7 zile între întocmirea proiectului și supunerea sa, spre aprobare, Consiliului local.
Fost viceprimar, masterand, candidează pe un post de studii medii!
Fostul viceprimar, Robert Szabo, este absolvent al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu masterat în Istorie contemporană și Relații Internaționale. De ce candidează pentru un post de studii medii? Cei familiarizați cu modul de intrare în „sistem” (într-un post plătit din bani publici, aducător de multiple beneficii, nu cred că e cazul să le mai precizăm aici) știu că este greu să satisfaci cerințele legale de studii impuse de organizatorii concursului, dar și mai greu este să te pliezi pe cerințele specifice, care, de multe ori, vorbesc despre persoana care va ocupa postul. Dacă știi să citești printre rânduri afli, cu stupoare, că postul era destinat unui anumit candidat dintre cei care se prezintă la concurs. Ca să intre pe un post de studii superioare trebuia să aibă studii în domeniul poliției.
Vechimea cerută, se „mulează” pe cea a candidatului Szabo. Astfel se mai reduc posibilii contracandidați...
Fără să facem o analogie, pentru că noi nu afirmăm ce nu putem demonstra, la postul pentru care candidează Robert Szabo, este prevăzut, la „Condiții de vechime” – „vechime în specialitatea necesară exercitării funcției publice: minim 9 ani”. (sic)
Este greu de demonstrat că între mutarea lui Szabo din funcția de viceprimar în cea de polițist local III în grad superior există o legătură. Dar nu credem că este doar... o coincidență!
Procedura standard este următoarea: intri pe o funcție mai mică, ți se dau calificative excelente, mai frecventezi și un curs de specializare, timp în care acumulezi experiență, de această dată în domeniul cerut de condițiile pentru funcția superioară pe care o să o obții într-un an. Una în care poți să primești un spor salarial dat de studiile superioare pe care tu le ai, chiar dacă nu în domeniu.
Însă, când pui condiția să aibă 9 ani vechime, tu, organizatorul concursului, limitezi accesul multor tineri la candidatura pentru acel post. Tineri alegători!
Primarul spunea în octombrie că, în acest an, nu se vor mai angaja polițiști locali. „Nu este buget!”
Însă iată ce declara primarul Dorin Lojigan într-o conferință de presă de la începutul lunii octombrie, referitor la efectivele poliției locale din Câmpia Turzii: „În momentul acesta nu mai pot angaja alții decât cei pe care i-am angajat, pentru că vorbim și de prevederi bugetare. Ce o să fie la anul, vom vedea, după ce vom pregăti bugetul anului viitor”, a declarat primarul Dorin Lojigan în cadrul conferinței de presă organizată în Sala Europa a Primăriei Municipiului Câmpia Turzii în data de 2 octombrie 2017. (Puteți verifica accesând link-ul http://agoramedia.ro/index.php/teline-v-video/51-video/6428-campia-turzii-are-serviciu-de-politie-locala între minutul 39.47 și 39.56) Însă exact o lună mai târziu, pe 3 noiembrie 2017, sunt scoase la concurs nu unul ci două posturi, cele despre care am relatat în acest articol. Asta după ce, în 26 octombrie, a fost adoptată de către Consiliul local Hotărârea Consiliului Local Câmpia Turzii nr. 190 din 26 Octombrie 2017 privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice pe anul 2018 pentru aparatul propriu de specialitate al Primarului Municipiului Câmpia Turzii și pentru serviciile publice de interes local, despre care, de asemenea, am vorbit mai sus.
În această perioadă, s-a adoptat de către Consiliul local al municipiului Turda un proiect de Hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri și cheltuieli prin care s-a aprobat alocarea unei sume de 65 000 lei pentru achiziționarea unui cinemometru True CAM și 80 000 lei pentru achiziționarea unui autoturism Daci Duster. Niciun leu însă pentru salariile celor care vor ocupa posturile scoase la concurs.
Concluzie
Pentru că noi nu suntem și nu ne erijăm în organe de anchetă, posibilele ilegalități ce pot reieși din cele relatate de noi pot fi stabilite doar de organele abilitate, dacă vor dori să se auto-sesizeze în urma semnelor de întrebare ridicate de noi. Însă cetățeanul simplu poate judeca și poate să-și facă o părere despre modul în care merg lucrurile în politică, aici vorbind în particular de Câmpia Turzii. Iar noi am spus povestea unui politician ales care și-a dat demisia „din motive personale”, din funcția de viceprimar, pentru a da concurs pe un post de simplu polițist local. Credeți asta?
Noi credem că se încheie un ciclu, promisiunile politice făcute de unii s-au maturat. Fostul viceprimar obține un post de funcționar public, cu grad superior, PNL își reprimește postul de viceprimar, și toată lumea este mulțumită.
În final, mai punem o singură întrebare, aparent fără legătură cu ancheta de față. Când Dorin Lojigan a fost demis din funcția de viceprimar, legislatura trecută, cel care i-a luat locul, Avram Gal, a votat „pentru” la proiectul de hotărâre care îi aducea respectiva funcție. Lojigan a spus, după ce a câștigat procesul din instanță, printre altele: „Am mai solicitat să se constate interesul patrimonial al domnului consilier Gal de a ajunge viceprimar, în sensul că obţinea ca şi consilier local o indemnizaţie de aprox 500 lei, în timp ce, ca viceprimar, avea o indemnizaţie de 3000 lei, aspect pe care instanţa l-a reţinut”. Acum, actualul viceprimar, Sabin Ghemeș, de ce s-a votat? El nu avea un interes patrimonial? Ba da! Însă de ce sunt așa siguri liberalii că asta nu contează? Pentru că fostul viceprimar nu va ataca hotărârea de Consiliu local care îl făcea să piardă funcția în favoarea liberalului Ghemeș, el, de altfel, declarând asta în plenul respectivei ședințe.
Scuzați greșeala intenționată de exrimare din titlu.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.