23
Sam, Noi
4 New Articles

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageLa alegerile din 2012 spunea că nu îl interesează funcția de consilier local, acum a făcut toate demersurile să o obțină

Ultracunoscutul de către locuitorii orașului său, Avram Gal, a avut nevoie de peste doi ani pentru a-și da seama că, da, îl interesează fie și minuscula funcție de consilier local. Spunem minusculă în comparație cu celelalte mega-funcții pe care cunoscutul personaj politic și le-a arogat și continuă să și le aroge, mai mult sau mai puțin fictive ori onorifice, prin diverse ministere ori instituții de stat, unde a fost numit politic.

Funcția de consilier local, așa mică cum e ea, cu o indemnizație aproape de jumătatea salariului minim pe economie are, însă, o calitate, pe care se pare că Avram a început să o conștientizeze în cele din urmă: este o funcție în care ajungi dacă te alege poporul. Și mai are o calitate, dacă ajungi în ea și faci jocurile politice potrivite, poți ajunge viceprimar, o funcție din care poți acumula notorietate și poți să-ți pregătești drumul spre funcția de primar, o poziție inaccesibilă până acum pentru actualul conservator.
Probabil considerând că el este cel care a întărit filiala PC din Câmpia Turzii și tot el a sprijinit-o cu bani pentru campania electorală din 2012, Avram Gal dorește acum să devină consilier local. Aceasta în pofida faptului că, în amintita campanie electorală, declama sus și tare că s-a pus pe un loc neeligibil pe lista de candidați pentru consiliul local a Partidului Conservator Câmpia Turzii pentru că "dacă nu ies primar, eu nu stau patru ani consilier, plec la București".
Acum, răzgândindu-se, cel care face legea în partidul Conservator, a determinat nu mai puțin de nouă persoane să renunțe la funcția de consilier local pentru ca Avram Gal să poată accede în forul legislativ local, pentru ca apoi să atace funcția de viceprimar, o funcție pe care acest partid nu putea nici măcar să o viseze înainte de destrămarea USL. Iată lista electorală a PC cu care acest partid s-a prezentat la alegerile din 2012:
1. SPĂTARIU ADRIAN PETRICĂ – Avocat
2. SĂLĂJEAN ALIN VALENTIN – Profesor
3. GIURGIU ILIE – Tehnician
4. DRINGO ALEXANDRU – Kinetoterapeut
5. CIRCO SILVIA - Economist
6. COMAN CRINEL LIVIU - Inginer Diplomat
7. DAN CRISTIAN - Inginer Diplomat
8. ŞANDRU IOAN - Economist
9. TĂTAR ADRIAN - Pensionar MAI
10. NICU ILEANA - Farmacist
11. GAL AVRAM MARIUS - Comunicare şi Relații Publice
Este adevărat că una dintre aceste persoane nu mai poate exercita o funcție ca aceea de consilier local din motive de sănătate iar o alta deține o funcție de director la o societate subordonată Consiliului Local, mult mai bine remunerată decât funcția de consilier și poate chiar și decât cea de viceprimar. Președintele
PC Câmpia Turzii, Adrian Spătariu și-a depus demisia din funcția de consilieri local, iar toți ceilalți din urma sa pe listă, am verificat, au dat o declarație prin care anunță că renunță la funcția de consilier local. Declarațiile lor însoțesc adresa nr.17276 din data de 11.06.2014 a Partidului Conservator Cluj prin care se precizează că următorul pe lista partidului pentru ocuparea postului vacant de consilier în cadrul Consiliului local Câmpia Turzii, este Gal Avram Marius.

A mai fost consilier, a mai vrut să fie viceprimar, dar nu a reușit

Avram Gal a mai fost, timp de aproape opt ani, consilier local. O dată din partea PSD și o dată din partea Forței Democrate a lui petre Roman. Cel mai mare traseist politic de la nivelul municipiului Câmpia Turzii, Avram Gal, a mai tras sfori să fie ales viceprimar, însă Marius Bordea, șeful partidului său de atunci, PSD, s-a opus, preferându-l pentru această funcție pe Ioan Tulai.

Frânturi din presă, dau întregul tablou

Avram Gal este un personaj care are o foarte mare vechime în domeniul politic, dar nu trăiește din acesta. Pentru a înțelege mai bine cine este conservatorul care-și dorește să devină viceprimar (a mai dorit-o și altă dată) trebuie să facem o retrospectivă a activității sale din cadrul politicii locale la Câmpia Turzii. Și o să o facem prin spicuiri luate de la colegii jurnaliști locali, așa cum au fost consemnate de-a lungul vremii.
Dar mai întâi, să urmărim traseul politic al lui Avram Gal. El şi-a început cariera politică în Partidul Social-Democrat Român care a fuzionat cu Partidul Democraţiei Sociale din România rezultând PSD. În acest partid Avram a stat cam 4 ani. A urmat apoi Partidul Popular Creştin-Democrat revenit apoi la denumirea consacrată de PNŢCD, un partid cu o doctrină total opusă celei a PSD.
Următorul Partid al lui Avram Gal a fost Partidul Liberal Democrat care a fuzionat transformându-se în PD-L, un partid unde sunt foarte mulţi adversari politici pe care Gal şi i-a făcut de-a lungul timpului, printre care şi actualul primar Ioan Vasinca. De aceea Avram Gal a plecat din nou şi a ajuns în Forţa Democrată, de unde a migrat spre PNL ajungând într-un final la Partidul Conservator.
Iată ce spunea Raluca Anton, în noiembrie 2008, într-un articol publicat de Ziarul 21: "După ce, în 20 noiembrie (n.a. 2008) Avram Gal își părăsea colegii "de la masa rotundă", amenințând că va atrage executivul în contencios administrativ, până la urmă, singurul efect a fost numirea lui Francisc Deak în postul de consilier. Motivul demiterii lui Gal din funcția mai sus amintită a fost o reclamație venită din partea lui Francisc Deak, membru FD, prin care acesta susținea că Avram Gal nu mai reprezintă interesele formațiunii cu care a câștigat mandatul, după ce a decis să candideze pentru fotoliul de deputat PNL. Pe lângă acestea, proiectul de hotărâre invoca Legea 27/2003 privind partidele politice, conform căreia un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice. Avram Gal a adus ca un contra-argument fuziunea la nivel național a celor din Forța Democrată cu liberalii, fuziune care nu s-a mai produs, afirmând că oricum, Francisc Deak a fost exclus din FD. Francisc Deak a depus jurământul, devenind consilier local, înlocuindu-l pe Gal în toate funcțiile", scria atunci Raluca Anton, jurnalist la Ziarul 21.
La un moment dat Avram Gal se prezenta drept un salvator al orașului, spunând peste tot că el va cumpăra de la Mechel stadionul, Clubul Muncitoresc și Cantina. Iată un fragment din articolul intitulat "Ajutor nesperat: Avram Gal vrea să cumpere clubul Mechel", publicat de Ziua de Cluj în 20 ianuarie 2009: "Fostul candidat la un post de deputat a făcut o ofertă de preluare a echipei de fotbal din Câmpia Turzii şi aşteaptă răspunsul responsabililor din cadrul combinatului metalurgic. Echipa de fotbal, echipa de popice, stadionul din Câmpia Turzii şi cantina combinatului. Acestea sunt cerinţele exprimate de fostul consilier local din Câmpia Turzii, Avram Gal, solicitări ce vor fi analizate de şefii combinatului Mechel Câmpia Turzii. în caz că doleanţele actualului consilier senatorial vor fi acceptate, echipa de fotbal din Câmpia Turzii va fi administrată de Gal şi de o serie de parteneri de afaceri ai acestuia. Ajunsă în pragul falimentului, Mechel Câmpia Turzii ar putea fi salvată de Avram Gal, fost candidat din partea PNL la un post de deputat. Acesta şi-a dezvăluit intenţia de a investi, alături de o serie de parteneri de afaceri, în cadrul unei emisiuni televizate", se arată în articolul citat.
Lia Durlan consemna în același singur săptămânal rămas pe piața locală de peste 10 ani, de acum, într-un material publicat în 6 iulie 2009: "Avram Gal ne spune: „Eu trebuia să demonstrez că vreau ceva. Să obţin un post. Trebuia să plec din postul de consilier local al municipiului Câmpia Turzii şi să hotărăsc ce fac cu viaţa mea. M-am implicat mai puţin, în ultimul timp, în viaţa Câmpiei Turzii. Asta în mod direct, de aici, de acasă, dar la nivelul la care mă aflu acum, nu scap nici o ocazie să promovez Câmpia Turzii sau să direcţionez investitorii spre oraşul meu natal. De ce stau deoparte? Deoarece aştept ca PD-L să demonstreze că oamenii pe care-i are sunt cei mai buni: premier, primar în Câmpia Turzii, viceprimar, consilieri locali. Eu acum nu mă implic în politică, dar rămân membru PNL şi este posibil să preiau organizaţia din Câmpia Turzii. Asta dacă altcineva nu va fi mai capabil decât mine să o conducă. Mie mi-a dat Dumnezeu mai mult decât am visat vreodată. Am un post bun, o familie frumoasă, copii sănătoşi, o facultate. Sunt realizat. Am primit multe oferte să rămân la Bucureşti, dar mă mai gândesc. Deocamdată sunt mulţumit cu ceea ce am", consemna Lia Durlan în 2009. Chiar a fost cineva mai bun decât el, se pare, actualul președinte PNL, Dorin Lojigan, iar aici cercul de conexiuni pe care vi le-am pus la dispoziție pentru a înțelege demersurile lui Avram Gal se închide. Pentru că Avram Gal vrea vă-i ia locul lui Dorin Lojigan, actualul viceprimar al municipiului Câmpia Turzii.
Și, în fine, iată ce spunea subsemnatul, într-un articol scris după alegerile din 2012, în care Radu Hanga, candidatul USL PSD+PNL l-a învins pe contracandidatul său cu un număr de 3952 voturi din 11732 valabil exprimate, adică 33, 68 %. Marius Avram Gal, candidat din partea Partidului Conservator a primit atunci 2469 din voturile locuitorilor Câmpiei Turzii, adică de 21, 04 %. Iată textul – oare se confirmă? –:
"Mergând mai departe, iată că și Partidul Conservator a scos un scor care să-i permită accesul cu trei membri în Consiliul local din Câmpia Turzii. Chiar dacă Avram Gal nu s-a pus pe lista de candidați pentru postul de consilier local, este evident faptul că banii și munca lui au dat roade, chiar dacă nu a reușit să câștige primăria. Cu trei consilier locali, PC Câmpia Turzii poate juca o carte importantă prin alierea cu alte partide intrate în Consiliul local", scria subsemnatul în articolul "Rezultatele finale oficiale la alegerea Consiliului local Câmpia Turzii ", publicat de Turdainfo la data de 14 iunie 2012.

Ce ar mai fi de spus despre conservatorul de azi, Avram Gal
Ajunși din nou la momentul prezent, să mai spunem că Avram Gal, înainte de 2012, a mai candidat, la alegerile parlamentare din 2008 pentru un post de deputat, fiind bătut și atunci, de Cristian Haiduc (PDL) - 33,09%, Vasile Soporan (PSD) - 27,89%, Czika Tihamer (UDMR) - 16,11%, Avram Gal (PNL) obținând atunci doar 11,30% din sufragii.
Ar mai fi de precizat faptul că Avram Gal s-a aflat în atenția Agenției Naționale pentru Integritate A.N.I.) care a sesizat, la data de 14 iulie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, Județul Cluj, in vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul GAL AVRAM MARIUS, Consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Câmpia Turzii, a infracțiunii de fals in declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal.

Concluzie

Vom concluziona despre noile mișcări politice marca "Avram Gal" spunând că, din graba de a ajunge la postul de viceprimar, cu orice preț, pentru a-și pregăti o mai bună imagine în vederea alegerilor din 2016, Avram se prea poate să fi făcut niște greșeli de calcul. El are nevoie de votul a 10 consilieri locali pentru a putea provoca încetarea mandatului de viceprimar a liberalului Dorin Lojigan și a fi el înscăunat în locul acestuia. Ori o simplă socoteală matematică, alături de precizarea că în ambele cazuri votul din Consiliul Local va fi unul secret, ne arată că el ar avea nevoie de 10 voturi. Însă cinci voturi ale PDL plus trei ale PNL și două ale PP DD (Țiți Deak, cel care l-a dat afară pe Avram din Consiliul Local în 2008 este acum președintele PP DD și consilier local din partea acestui partid), fac 10 voturi împotriva lui Avram Gal, fără să mai ținem cont că ar putea fi contrat și de unii din PSD, care i-au rămas "datori", de când Gal era membru PSD.
În virtutea acestor ultime calcule, nu ne-am mira ca luni, la ședința Consiliului Local Câmpia Turzii să se producă unele surprize. Una ar fi ca Avram să se răzgândească, văzând că nu poate fi sigur de o majoritate de 10 voturi, cerând primarului să retragă de pe ordinea de zi proiectul prin care urmează să fie confirmat drept consilier local, o funcție pe care, repet, o consideră, conform propriilor declarații, prea mică pentru valoarea sa. Însă demisia lui Spătariu este un act unilateral, ea a produs deja efecte, Consiliul Local nu poate decât să constate încetarea mandatului său de consilier local, iar cineva din PC trebuie să-i ia locul. Cei dinaintea lui Avram au renunțat, documentele sunt înregistrate la Consiliul Local Câmpia Turzii, conform declarațiilor făcute de Mircea Gligan secretarul municipiului. Dacă Avram renunță acum la postul de consilier local renunță și la cel de viceprimar, urmând să fie "uns" consilier local cineva din urma sa, pe lista de candidați PC din 2012.
În final, vreau să atrag atenția că funcția de consilier local, ca și cea de viceprimar, sunt funcții alese, funcții de mare importanță pentru administrația locală. Aici este strigător la cer să dai la o parte 8 persoane ca să accezi tu la un post influent în localitate. Administrația locală este altceva decât un cult neo protestant unde orice membru care dă zeciuială poate fi pastor.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh