20
Sam, Iul
41 New Articles

Educație
Typography

Cum îi ajutăm pe absolvenții de liceu să-și deschidă proprIile afaceri în domeniul agricol? Aceasta este problema pe care proiectul FAST - Ferme Agricole Sustenabile în Timp, aplicat de Colegiul „Emil Negruțiu”, încearcă să o rezolve.  În acest sens, între 15 și 18 mai 2017, 15 elevi însoțiți de 3 profesori, au fost în vizite de studiu în ferme, unități de procesare și instituții de învățământ superior. Fiecare zi a presupus o vizită urmată, în a doua parte a zilei, de exerciții de reflecție și aprofundare.

Astfel, în prima zi, a fost vizitată o fermă de vaci de lapte, dotată și cu unitate de procesare, din com. Tritenii de Jos. Proprietarul le-a prezentat elevilor istoricul fermei și a discutat cu aceștia probleme legate de furajarea animalelor, de îngrijire, subvenții, rețete de preparare a produselor din lapte, costuri și eficiență etc.

În ziua a doua, elevii și profesorii au ajuns într-una din cele 3 ferme din România care este autorizată să crească porci mistreți. Ferma este amplasată în com. Moldovenești, iar pe lângă mistreți mai crește și porci mangalița. Propietarul le-a explicat specificul acestui tip de activitate și le-a prezentat produse obținute din amestec de carne de mistreț cu carne de mangalița. Următorul obiectiv al zilei a fost carmangeria „Mureșan” din Cluj-Napoca unde elevii au învățat despre producerea alimentelor din carne.

Marketingul produselor agricole a fost subiectul zilei a treia. La firma SC „Taft Presoil” SRL din Luncani, elevii au aflat povestea creării unui brand – Luna Solai – și a modalităților prin care acesta este promovat. Tot în această zi, grupul de elevi a făcut, în piața de lactate din Câmpia Turzii, o analiză a modalităților de etichetare, promovare și vânzare a brânzeturilor.

În ziua a patra elevii au ajuns la primăria din Săndulești și la USAMV Cluj-Napoca. La Săndulești, primarul comunei, dl. Călin Forgaciu, le-a prezentat Cooperativa Agricolă Someș Arieș, iar la USAMV Cluj-Napoca profesori de aici și specialiști din cadrul Direcției Agricole Cluj le-au vorbit despre oportunitățile de finanțare a afacerilor agricole.

La finalul celor patru zile, participanții au demonstrat că au înțeles cât este de important ca fermierul să dețină tot lanțul valoric al produsului, de la producție, la procesare și vânzare și s-au declarat încântați de exemplele de afaceri agricole văzute. Unul dintre elevi spunea: „A fost o vizită foarte interesantă din care am putut lua multe exemple. Ceea ce am văzut mă încurajează să încep și eu o afacere în agricultură”

Proiectul „FAST” este finanțat de Fundația Civitas și este parte a unui program mai larg susținut de Romanian-American Foundation și care implică opt licee cu profil agricol din România, printre care și Colegiul „Emil Negruțiu” Turda.    

 

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh