24
Joi, Sep
63 New Articles

Educație
Typography

Campania  lansată în 2007 are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire.cancer col uterin, simptome cancer col uterin

 Tema din acest an este: Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică, iar sloganul: Stop Cancerului de Col uterin!

Principala cauza a boli este infecția cu transmitere sexuală, cea cauzată de virusul uman papilloma (HPV).

Majoritatea infecțiilor HPV sunt autolimitante și se vindecă de la sine - aproximativ 80% din acestea. O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.

Nu există în prezent tratament al infecției cu HPV.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (14,2decese/100 000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV se recomandă atât fetelor, cât şi băieţilor; în cazul băieţilor  vaccinarea întrerupe lanţul de transmitere a virusului HPV.

Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva acestei boli.

Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

Cancerul de col uterin poate fi vindecat apelând la serviciile clinice specializate pentru diagnostic precoce și aplicarea promptă a tratamentului.

Îngrijirile paliative joacă un rol important în managementul cancerului de col uterin.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente bazate pe:

- informarea corectă și consecventă a publicului;

- mesaje pozitive concentrate pe prevenție;

 - măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară - esențiale în scăderea incidenței canceului de col uterin.

 

 

 

Cu stimă,

DIRECTOR EXECUTIV
Dr.MIHAI MOISESCU- GOIA

 

Sursa foto: www.donna-medicalcenter.ro

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh