24
Mie, Apr
9 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Asociația „Clubul STEAM”din nou pe hartascoala avram iancu turda

Europe Code Week 2020

 #meetandcode #codeEU #SAP4Good #AsociatiaTechsoup

  

Asociația “Clubul STEAM” este beneficiara unei finanțări pentru trei proiecte de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2020, sprijinită de Comisia Europeană. Proiectele se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani și se desfășoară în perioada 1 septembrie- 30 octombrie, în mediu exclusiv online datorită condițiilor speciale impuse de apariția noului SARS- CoV- 2.

Evenimentele ”S(ky)-NAP!- o hartă programată a cerului”, ”Bee-bot hackathon” și ”Te(a)ch a Teacher” au fost finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code - https://www.meet-and-code.org/  susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al patrulea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (10-25 octombrie 2020). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

Evenimentele finanțate au ca scop promovarea programării în rândul copiilor și adulților. Proiectele  ”S(ky)-NAP!- o hartă programată a cerului” și ”Te(a)ch a Teacher” reprezintă un model de colaborare națională și  internațională între școli, prin intermediul programării. Elevi din școli din mediul urban și rural din România și Republica Moldova vor observa cerul și vor realiza o hartă a acestuia, programată cu ajutorul limbajului de programare vizuală SNAP!. Aceleași echipe vor învăța să folosească Minecraft Education Edition, cu ajutorul tutorialelor, apoi vor schimba rolul de elevi cu cel de profesori.

Șase echipe, 30 de elevi, cu vârstele între 7 și 13 ani, din medii sociale diverse, vor desfășura  activități de programare în spațiul online securizat de pe platforma eTwinning, sub îndrumarea specialiștilor din școlile partenere și de la Clubul Copiilor din Turda  (profesori și învățători). Școlile participante sunt: Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Turda, Școala Gimnazială ”Mihai -Vodă” din comuna Mihai Viteazu, Școala Gimnazială ”Angela Gheorghiu” din Adjud, Școala Gimnazială ”Gheorghe Magheru” din Caracal, International Heritage School din Chișinău și Liceul Teoretic ”Meșterul Manole” din Sălcuța, Republica Moldova.

Proiectul ”Bee-bot hackathon” reprezintă o continuare a unui alt proiect finanțat în cadrul Meet and Code  2019, având ca obiectiv dezvoltarea abilităților de lucru ale elevilor pe simulatoare.

”Suntem la a treia participare în competiția Meet and Code. Încercăm să venim în fiecare an cu noi idei, care să-i atragă pe elevi către studiul programării, prin intermediul unor discipline care se studiază puțin sau foarte puțin în școli. Anul acesta avem astronomie. Invităm și alte ONG-uri locale să sprijine educația, prin propunerea de proiecte similare.”  afirmă organizatorii.

În luna august s-a desfășurat o activitate preliminară în cadrul proiectelor care beneficiază de colaborare internațională. Este vorba despre o întâlnire online cu toți partenerii: elevi , profesori, părinți, în cadrul căreia elevii au avut șansa de a-l asculta și de a-i pune întrebări invitatului special: Rareș Grozăvescu, student la Universitatea Cambridge și olimpic internațional la astronomie. Elevii au aflat despre constelații, despre instrumente și aplicații de observare a cerului, despre curiozități din domeniul astronomiei. La finalul prezentării au adresat întrebări invitatului, această parte a întâlnirii devenind foarte aglomerată. Am obținut promisiunea unei reîntâlniri cu Rareș.

 Pentru cel de-al patrulea an consecutiv, sub motto-ul ,,From Offline to Online”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. 

Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele țări: România, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit și Ucraina.

Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

 

 

 

 

  1. Gabriela Ileana Crișan

președinte Asociația ”Clubul STEAM”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh