20
Sam, Apr
20 New Articles

Film, muzică, divertisment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ziua de 29 februarie este una neobişnuită, o zi rară, cu care avem de-a face doar o dată la patru ani.an bisect 366 zile

Anii bisecți sunt ani care au o zi în plus adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cu cel sezonier. Întrucât anotimpurile și evenimentele astronomice nu se repetă într-un număr întreg de zile, calendarele care au același număr de zile în toți anii deviază încet în raport cu respectivele evenimente care ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an. Inserând (intercalând) o zi, această deviație se corectează.

De exemplu, în calendarul gregorian, fiecare an bisect are 366 de zile în loc de 365, prin prelungirea lunii februarie cu încă o zi, astfel ea având 29 de zile în loc de 28.

În calendarul gregorian, o zi fixă din an avansează de la an la an cu o zi în săptămână, dar zilele de după 29 februarie dintr-un an bisect și cele de până la 28 februarie din anul următor vor avansa cu două zile din cauza zilei de 29 februarie. 

Anul bisect are semnificaţii aparte în tradiţia populară, care a  țesut dea lungul veacurilor o serie superstiţii. Astrologii sunt împărțiți în opinii când vine vorba de 29 februarie și/sau anul bisect, dacă unii cred că trebuie să fim mai precauţi, alţii, dimpotrivă, cred că acesta poate fi un an plin de reuşite și acumulări pozitive.

Potrivit astrologilor, cei născuţi pe 29 februarie emană un aer tineresc şi sunt mai neobişnuiţi. Conform statisticilor, în lume există aproximativ patru milioane de aniversaţi pe 29 februarie. În ţară, sărbătorim aproximativ 13.000 de români, iar în Statele Unite, sunt celebrate 200.000 de persoane, informează NewsIn.

Și la Turda am avut o personalitate a ultimilor decenii, care era născut pe 29 februarie, este vorba de fostul primar Virgil Blasiu, care a condus municipalitatea turdeană timp de două mandate, între 1996 și 2004.

Site-ul româniatv.ro, prezintă lucruri amuzante despre această zi, dar care, pentru femeile din alte vremuri, erau suficient de serioase: „Unii astrologi susţin că, în astfel de ani, cu 366 de zile, trebuie să fim extrem de precauţi în privinţa acţiunilor noastre, pentru a putea preveni potenţialele pericole. Alţii, dimpotrivă, cred că va fi un an al purificării sufleteşti.

O lege străveche spune că, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară in căsătorie pe bărbaţi. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Tradiţia s-a păstrat secole de-a rândul, iar în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoţia, iar bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat”, precizează sursa citată.

În unele ţări, se consideră că 29 februarie ar putea să aducă noroc femeilor care se vor căsători în această zi.

Credinţele populare spun că nu trebuie să vă căsătoriţi într-un an bisect. Se crede că mirii vor divorţa destul de repede sau că unul dintre ei se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Totodată, nu trebuie să divorţaţi într-un astfel de an, pentru că riscaţi să rămâneţi singuri pentru multă vreme, scrie dcnews.ro.

Cum noi nu suntem nici superstițioși, nici încrezători în vorbele astrologilor, ne bucurăm că acest an are o zi în plus și le urăm tuturor celor născuți în această zi un „La mulți ani cu sănătate”, din inimă!

 

Pin It