Reporter: Iată-vă la începutul unui nou mandat. Cu ce gânduri porniți pe acest nou drum, cu ce proiecte?
Tudor Ștefănie, primar Turda: Gândurile sunt acelea pe care le-am spus și la momentul investirii ca primar: să muncim foarte mult, să găsim soluțiile pentru ceea ce mi-am propus și am promis cetățenilor în campania electorală, respectiv continuarea strategiei pe care o avem la dispoziție până în 2016, finalizarea obiectivelor de infrastructură începute, în toate domeniile de activitate, și desigur, accesarea de surse de finanțare pentru obiectivele noi.
Ca principal obiectiv rămâne în continuare modernizarea străzilor, deci infrastructura stradală rămâne ca un obiectiv prioritar și pentru perioada următoare. Ne gândim să continuăm investițiile în infrastructura de învățământ, sănătate și continuarea strategiei de turism pe care noi o avem la dispoziție.
Unde ne aflăm în acest moment? Aproape de finalizare a bazei de tratament de le hotelul ”Potaissa”, respectiv baza de tratament cu centru Spa, finalizarea lucrărilor la grădina zoologică, în jur de 40-50 de zile mai durează ambele activități și, desigur, deschiderea activității la bazinul de înot.
S-au deschis procedurile de licitație pentru începerea lucrărilor de reabilitare a Blocului ”O” din sensul giratoriu. De asemenea se vor deschide procedurile de finanțare și întocmirea procedurilor de finanțare la Castrul Roman. Aici îl aștept pe domnul profesor Bărbulescu să sosească și să stabilim împreună cu dânsul, un vechi colaborator al nostru, care sunt procedurile cele mai ușoare pentru obținerea finanțării în vederea reabilitării și introducerii în circuitul turistic al Castrului Roman.
De asemenea, suntem în discuții cu două firme de mare anvergură financiară pentru construirea acelui complex balnear din zona Salina.
Toate acestea sunt obiective principale pentru acest mandat. Desigur, pe parcurs, îmi doresc ca împreună cu acest Consiliu local nou ales să îmbunătățim liniile strategice pe care ni le-am propus pentru acest mandat de patru ani și ,dacă sunt obiective credibile și care pot fi finanțate în perioada aceasta, la propunerea partidelor politice care compun arcul politic al Consiliului local, acestea să fie preluate.
Anul acesta, ca și an bugetar, în mod cert va merge doar pe obiectivele propuse, pentru că nu vor fi surse de finanțare suficiente pentru a găsi și a începe alte obiective, dar anul viitor o să discutăm pe bugetele care vor apare, astfel încât să creăm posibilitatea cofinanțării proiectelor pe care ni le propunem.
Rep.: V-aș propune să revenim puțin la obiectivele așteptate de turdeni, bazinul de înot și Grădina Zoologică, pentru a da mai multe amănunte.
T.Ș.: Am spus că ele vor fi finalizate în maxim 50 de zile. Pentru bazinul de înot, din scrisoarea pe care am primit-o de la ministerul de resort, respectiv, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Compania Națională de Investiții (C.N.I.), rezultă că ei nu au nicio posibilitate de cofinanțare a acestei activități investiționale iar, ca atare, va trebui ca, printr-o Hotărâre de Consiliu local, pe care deja am început să o discut cu reprezentanții consilierilor locali, să degrevăm o sumă necesară finanțării integrale a bazinului de înot din creditul pe care noi l-am accesat pentru finanțarea blocului ”O”, cu condiția ca în bugetul anului viitor să reconstituim această sumă astfel încât nici investiția cu blocul ”O să nu sufere.
Grădina Zoologică este realizată într-un procent de 80-85 %, nu sunt probleme cu finanțarea din câte știu eu, până în acest moment, sunt doar câteva probleme de proiectare și de implementare a proiectului în teren, astfel încât, cu o întârziere de circa 60 de zile vom pune în funcțiune și acest obiectiv.
Rep.: Cum vedeți noua structură a Consiliului local, credeți că o să întâmpinați greutăți, având în vedere faptul că au format o majoritate, iar partidul din care faceți parte se află în opoziție?
T.Ș.: Este voința cetățenilor turdeni, exprimată prin vot, este o structură politică creată cu un plus politic pentru această formulă asociativă, să spun așa, pentru că sunt, până la urmă reprezentanții a patru formațiuni politice, care au și ales viceprimarul, la un vot diferență. Până la urmă depinde ce vor. Vor să facă politică în continuare sau vor să facă administrație. Părerea mea este că toți trebuie să facem administrație. Am spus și cu ocazia investirii că singurul lucru care trebuie să ne departajeze este munca și proiectele pe care le propunem, realizările administrative pe care le avem, pentru că, până la urmă, votul cetățeanului acolo va trebui să se regăsească peste patru ani, în realizările noastre administrative. Eu nu cred că dacă vor fi proiecte bine concepute, cu încadrare în prevederile legale și în sistemul de finanțare, ele nu vor fi acceptate de noul consiliu. Aștept să vedem cum se vor manifesta și în funcție de aceasta vom vedea… Sigur că nu-mi este ușor din acest punct de vedere, dar cred că, după o experiență de atâția ani, până la urmă se vor găsi soluțiile necesare astfel încât Consiliul local să funcționeze.
Normal, un aport foarte important trebuie să și-l aducă domnul viceprimar Nemeș Lucian, pentru că, până la urmă, el trebuie să fie de partea administrației publice și al executivului, pentru că este un om al executivului în acest moment. Va trebui să găsească soluții și politice pentru a-și susține propriile intenții administrative care trebuie să corespundă, bineînțeles și cu ceea ce facem noi ca și echipă de executiv, pentru că executivul este cel care dă tonul unor strategii și activități pe care vrem să le facem iar dacă dânsul acceptă variantele executivului, obligatoriu va trebui să le transpună și în lucru.
Rep.: Se prefigurează schimbări, pentru că am auzit tot felul de zvonuri că s-ar face presiuni din partea partidelor care au format majoritatea la Turda pentru schimbarea unor șefi de servicii sau instituții subordonate Consiliului local?
T.Ș.: Nu am auzit asemenea informații. Structurile administrative sunt fixate după legislația în vigoare așa că aceste discuții chiar nu-și au sensul. Vom vedea la momentul respectiv. Cel puțin în structura administrației publice, a executivului primăriei, nu poate interveni Consiliul local atâta timp cât în acest moment angajări nu mai pot fi făcute, modificări de structură nu mai pot fi făcute, toate costurile sunt blocate. Nu este nevoie să se facă asemenea lucruri pentru că eu am mare încredere în directorii pe care îi are primăria acum, cu ei s-au realizat atât de multe lucruri în cei patru ani care au trecut, printre care avem și obiective recunoscute și apreciate la nivel național și european realizate la Turda, cum este Salina. Deci, până la urmă nu văd de ce să modificăm structura care funcționează dar vom vedea pe parcurs.
Sigur că vom putea discuta orice variantă, dar cu respectarea prevederilor legale. Sper ca la Turda să se respecte acest lucru.
Rep.: Ce noutăți aveți despre proiectul ”Mocănița”?
T.Ș.: Nu am noutăți acum. Vom relua discuțiile pentru că este un parteneriat între Consiliul județean Cluj, Consiliul județean Alba, primarii din localitățile de pe traseul ”Mocăniței” și bineînțeles noi pentru a realiza acea formă asociativă pe care noi am început-o, în vederea preluării în patrimoniu spre administrare a traseului căii ferate înguste, după care înaintarea documentației necesare pentru obținerea finanțării. Să vedem după ce ne ”așezăm” puțin în aceste zile pe administrația publică locală, apoi pe formele de asociere pe care le avem, Asociația Văii Arieșului (AVA), Comunitatea Urbană ”Arieș” (CUA), Asociația Pădurilor pentru că și aici va trebui să producem modificările după alegerile care au avut loc, iar apoi ne vom extinde activitate.
Rep.: Sunteți la curent cu decizia de închidere a rampei de depozitare a deșeurilor de la Câmpia Turzii. Turdenii trebuie să se teamă de apariția unor disfuncționalități în acest serviciu, de salubritate?
T.Ș.: Nu, nu ar trebui… Din nefericire nu s-a găsit o soluție. Deci, când închizi ceva trebuie să pui altceva în locul său, nu? Turda nu are nicio soluție pentru depozitarea gunoaielor menajere. Câmpia Turzii, dacă se va închide nu va mai fi o soluție nici pentru noi, vom găsi o soluție în altă localitate care poate să preia și deșeurile menajere de la noi. Părerea mea este că, ceea ce voi discuta și astăzi (N. R. vineri 6 iulie 2012, când a fost realizat interviul) la Consiliul județean Cluj, să găsim o soluție de deschidere de urgență a finanțării a acelor rampe de transfer cum este și cea prevăzută la Mihai Viteazu, cu tot ce înseamnă dotările aferente și chiar crearea unor locuri de muncă. Acolo nu doar se va depozita ci va fi și o selectare a gunoaielor menajere, o depozitare selectivă, o valorificare a ceea ce rezultă, iar ceea ce rămâne nevalorificat este foarte puțin și pentru acel lucru să găsim o zonă de depozitare. Altfel se va bloca întregul județ pentru că, în acest moment, nu există nicio rampă autorizată la nivelul județului Cluj, și eu nu văd ca soluție să mergem să depozităm gunoaiele noastre în alte județe pentru că și ei sunt în aceeași situație, nu au o soluție, cum nu are nici județul Cluj.
Deci, vom discuta aceste lucruri și sper să se găsească o soluție dar Turda nu trebuie să-și facă probleme pentru că, orice soluție se va găsi, chiar dacă trebuie subvenționat de la bugetul statului vom accesa acea soluție pentru că trebuie să rezolvăm problema gunoaielor menajere și este și o preocupare a noastră dar și a Consiliului județean, în mod obligatoriu.
Rep.: Dacă dumneavoastră mai aveți ceva de transmis, în mod special, cititorilor noștri?
T.Ș.: Doresc să mulțumesc, în primul rând turdenilor pentru că au participat în număr atât de mare la vot. Cred că au făcut alegerea pe care eu o consider una corectă. Din punctul meu de vedere voi dovedi încă o dată că am calitatea profesională și am dorința de munci și de a găsi soluții pentru a rezolva problemele pe care le-am propus, că nu am propus mai mult de cât pot face cetățenii trebuie să găsească încrederea necesară în noi, Consiliul local și primar, astfel încât până la urmă, beneficiarul acestei munci administrative trebuie să fie cetățeanul și nu consilierul local sau primarul.
Eu sper acest lucru, întotdeauna am fost un optimist și cred și acum că se va rezolva sub o formă care să valorifice potențialul Turzii din toate punctele de vedere și să fie în beneficiul turdenilor.
Rep.: Vă mulțumesc.
T.Ș. Și eu mulțumesc.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.