28
Joi, Mar
20 New Articles

POLIȚIA
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În anul 2020, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a continuat eforturile stabilite a fi esenţiale pentru apărarea liniştii şi siguranţei publice, a intereselor şi drepturilor comunităţii pe care o deserveşte cu respect şi devotament.politia cluj

Caracterizat printr-un efort susţinut al întregului colectiv de poliţişti clujeni, atât din prisma gestionării unei situaţii operative complexe, cât şi a noilor provocări pe care le-a presupus debutul pandemiei de Covid-19, pe întreg parcursul anului, instituţia a urmărit realizarea obiectivelor propuse, cu profesionalism şi transparenţă.            

În cadrul activităţilor pentru prevenirea răspândirii Covid-19, desfăşurate în colaborare cu celelelte instituţii cu atribuţii în domeniul, au fost efectuate 15.417 controale la societăţi comerciale de pe raza judeţului, fiind aplicate 6.369 sancţiuni contravenţionale, 4.685 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală.

Totodată, au fost înregistrate 24 de dosare penale pentru comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Resursa umană reprezintă un element prioritar pentru dezvoltare şi una dintre cele mai importante investiţii în cadrul instituţiei.

Astfel, şi în acest an s-a urmărit gestionarea acesteia cu eficienţă şi eficacitate, procentul de ocupare a funcţiilor prevăzute în cadrul inspectoratului fiind de 82,16%.

Pentru pregătirea şi perfecţionarea poliţiştilor au fost organizate 105 sedinţe tactice şi de instruire.

În cursul anului, 93 de poliţişti au absolvit cursuri de iniţiere în carieră sau cursuri pentru dezvoltarea acesteia.

În domeniul activităţii de prevenire a criminalităţii au fost implementate şi desfăşurate 13 proiecte şi campanii educaţionale. Amintim câteva dintre acestea: Copil iubit la bord”, „De mic învăț să mă feresc de rele”‚ „Atenție la neatenție”, „Catalog de furturi din locuințe”.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, au fost întreprinse numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice, fiind vorba, în concret despre: 33.214 de intervenţii la evenimente, 21.968 de controale directe, 2.047 de acţiuni cu efective mărite, 61 de razii. 

În anul 2020, la nivelul judeţului Cluj, numărul total al apelurilor recepţionate la Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă au fost materializate prin 27.445 intervenţii.

În cursul anului 2020, s-a înregistrat o scădere de 16,06 % a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Distribuţia infracţiunilor sesizate, pe categorii de infracţiuni, a înregistrat următoarea dinamică:

  • 62,56% sunt infracţiuni judiciare;
  • 8,58% sunt infracţiuni economico-financiare;
  • 28,58% sunt infracţiuni de altă natură.

Totodată, analiza situaţiei operative a anului 2020 a evidenţiat o scădere de aproximativ 10,02%  a infracţiunilor contra patrimoniului, faţă de anul anterior, urmare a scăderii infracțiunilor de furt.

Un trend descendent s-a înregistrat şi în cazul infracţiunilor stradale, fiind sesizate cu aproximativ 39% mai puţine infracţiuni de furt faţă de anul anterior, fiind realizate obiectivele prioritare, de a preveni şi combate criminalitatea stradală, prin apropierea de comunitate şi pregătirea antiinfracţională a acesteia.

Din analiza datelor statistice rezultă faptul că activităţile de investigare a criminalităţii au condus la soluţionarea unui număr de 14.181 dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 559 de persoane bănuite.

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, la structura de profil au fost sesizate 1197 de infracţiuni. Pe parcursul anului au fost cercetate în calitate de suspect 271 persoane, iar față de cinci persoane au fost dispuse măsuri preventive.

S-au efectuat cercetări într-un număr de 436 de dosare penale de evaziune fiscală, fiind recuperat prejudiciul de 13.864.110 de lei. Totodată, din domeniul evaziunii fiscale au fost soluționate 7 dosare penale complexe.

 

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţii cu atribuţii în domeniu, au fost organizate 333 de acţiuni şi 919 controale, din care 128 în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos şi alte 530 pe linia legalităţii transportului de material lemnos.

Au fost descoperite 395 de infracţiuni la regimul silvic şi au fost aplicate 333 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 603 mii de lei.

De asemenea, a fost dispusă confiscarea cantităţii de 3.188 metri cubi material lemnos, în valoare de 803,04 mii de lei și indisponibilizate 9 autovehicule.

Pe linie rutieră, prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave şi a consecinţelor acestora.

Poliţiştii rutieri au organizat 2.062 de acţiuni pentru siguranţa participanţilor la traficul rutier, prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie.

Au fost constatate 1.067 de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi au fost aplicate 35.386 de sancţiuni contravenţionale.   

De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 5.421 de permise de conducere şi retrase 1.444 certificate de înmatriculare.

Din datele statistice se constată că în anul 2020, la nivelul judeţului Cluj, numărul accidentelor grave de circulaţie a scăzut cu aproximativ 32%.

Cauzele generatoare ale accidentelor rutiere grave au fost: viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și cea a bicicliștilor.

Printre principalele obiective și priorități stabilite în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj pentru anul 2021, menționăm:

  • intensificarea activităților pentru impunerea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS COV2;
  • dezvoltarea de programe, proiecte și companii destinate prevenirii criminalității și reducerii riscului de victimizare;
  • parteneriatul poliție-comunitate - promovarea rolului activ al comunității și al cetățeanului în asigurarea climatului de ordine și siguranță publică.
Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh