28
Joi, Mar
22 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dintr-o regretabilă eroare, articolul intitulat „USR Turda și-a ales președinte cu bani! Numitorul comun cu T 9” nu a fost publicat în întregime. Cu scuzele de rigoare, îl continuăm sub alt titlu, dar l-am și completat pe cel cu titlul precizat mai sus, astfel că, acum, și acela e întreg.

Continuăm cu tot ceea ce trebuie să știți despre opoziția PSD-ului, din afara Consiliului local, de la subtitlul: 

 

Doar Emil Turdean mai contează! În pantaloni scurți

Desigur că pagina de Facebook a USR Turda nu conține nici o informație despre ceilalți membri din biroul format dintr-un președinte, doi vicepreședinți, o comisie de arbitraj formată din trei membri și un cenzor. Toți trebuie să rămână anonimi, doar președintele Turdean contează, el dă banii, el trebuie să iasă în față, pare a fi noua politică a celei mai „democratice” filiale de partid din Turda. Cei care își aduc aminte de Ștefănie și modul său de a conduce partidul său și orașul, au și făcut legătura între profesor și învățăcel. Iată cum este prezentat noul președinte într-o postare ulterioară celei în care a fost anunțată alegerea sa:

"Sunt omul faptelor, nu al vorbelor, locul meu nu este neapărat la conducerea unui partid. USR este un partid al tinerilor, ei sunt invitați să vină alături de noi, ei vor ocupa locurile din conducerea USR Turda. Noi venim din spate cu experiența", citează USR Turda din „înțelepciunea” noului președinte, fără să știe, inculți politic fiind, că acele cuvinte ale sale au fost sloganul unui fost primar PSD, Virgil Blasiu! Noi întrebăm doar „Care experiență?”, că experiența politică a lui Emil Turdean este cea de membru al PNL Turda, înainte de alegerile din 2016 și campania electorală dusă cu Andrei Suciu. Spre comparație, celălalt președinte „cu bani”, șeful PSD Turda, Cristian Matei, a așteptat 23 de ani pentru a fi primar, de la debutul său în politică. Iar finalul postării laudative la adresa președintelui USR Turda, te face, efectiv, să izbucnești în râs: „primul președinte de partid din Turda care poate fi văzut prin oraș in pantaloni scurți și cu haine de lucru, venit direct de pe câmp”. Cu așa descriere, parcă îi văd deja pe alegătorii turdeni așezându-se de pe acum la coadă la birourile electorale care nici nu s-au amenajat, să-l voteze la scrutinul din 2020 pe președintele de filială locală care a făcut avere din agricultură!

 

T 9, RO+, RO 100, cam aceleași persoane 

La fel de ilară este poziția Asociației T 9, partea ONG-istă a USR Turda. Postarea prost redactată, care folosește aceeași poză depixelată a lui Turdean, pare a fi o declarație de „mea culpa” din partea lui Andrei Suciu: „Mutare-surpriză la USR Turda: Emil Turdean preia conducerea organizației Turda cu scopul declarat de a atrage noi membri și a construi strategia USR pe plan local. Se pare că singura formațiune care se opune în mod real nepotismului și coruptiei din PSD se pregătește pentru alegerile care urmează”, s-a postat pe pagina de Facebook a T 9. Adică USR este singura formațiune care luptă cu „balaurul”, T 9 neînscriindu-se pe acest traiect. Băieți, închideți prăvălia? Vă mutați cu totul în politică, sub umbrela USR? Eu zic să nu vă pripiți, că poate vă certați, și apoi ce faceți?! Sau vreți să nu mai știe lumea cine sunteți, T 9, USR, RO+, RO 100? Un lucru e cert: Turdean e în tot și în toate!

 

Scandaluri

Pentru că noi întotdeauna ne-am informat cititorii în amănunt, trebuie să vă mai prezentăm niște fapt și realități. Emil Turdean a fost implicat, prin 2009, într-un adevărat scandal, când a făcut uz de armă împotriva a două persoane. A urmat o anchetă, un proces, dar părțile s-au împăcat și totul a fost șters cu buretele. Doar cei care eram în presă atunci ne mai amintim.

Același Emil Turdean este nașul de căsătorie al lui Daniel Doboș, alias Pierre Dassilu, condamnat la detențiune pe viață de un tribunal din Germania, pentru uciderea a două persoane cu o armă cu alice. Daniel Doboș este primul președinte al USR Turda, ales înaintea alegerilor din 2016, iar el susține că, după executarea a 15 ani de închisoare, socotiți de sistemul judiciar german, a fost reabilitat de autoritățile din acea țară, astfel că ar avea un cazier curat. De altfel, Doboș alias Dassilu a și candidat pentru o funcție în Senatul României, din partea USR Cluj, partid din care s-a autosuspendat după informațiile publicate de presă despre crimele sale.

Turdean, Suciu și Doboș au format nucleul de activiști politici care au ieșit în față în cadrul Asociației T 9, după retragerea lui  Bogdan Bulgaria, unul dintre fondatorii asociației, care trebuia inițial să candideze pentru funcția de primar din partea asociației. Însă după alegerile din 2016, între cei trei a avut loc o ceartă, iscată de divergențele dintre Suciu și Doboș, pe care Turdean nu a putut sau nu a vrut să le aplaneze, astfel că Daniel Doboș și-a dat demisia din T 9.

 

Concluzie

Emil Turdean l-a succedat în funcția de președinte al USR Turda pe Liviu Ceclan, un colaborator apropiat al său.

Orice președinte de partid care are suficienți bani și este dispus să-i cheltuiască în scopuri politice este un câștig pentru membrii acelei formațiuni. Cu un președinte sărac partidele nu au rezultate. La Turda, cele mai importante partide, PSD și PNL, au președinți avuți, ajunge să le citiți declarațiile de avere de pe site-ul Primăriei Turda pentru a vedea a cest lucru, unul fiind primar (Cristian Matei) iar celălalt consilier local (avocatul Nicolae Giurgiu).

Faptul că Turdean a decis să iasă în față poate fi interpretat prin faptul că principalul finanțator al acestei zone politice reprezentată de USR și T 9 întrevede anumite beneficii ulterioare pe care le-ar avea. Iar Emil Turdean este cunoscut ca un om de afaceri priceput în dezvoltarea unor proiecte aducătoare de bani. Deocamdată doar pentru el și firmele sale. Mai arată faptul că el este decis să se implice în alegerile de anul viitor (prezidențiale) și apoi în cele din 2020 (locale și parlamentare).

În plus, Emil Turdean pare să fi conștientizat, în sfârșit, că mizând doar pe candidați independenți, ai acces cu greu la funcțiile vizate la conducerea orașului. Este nevoie de o listă cu candidați pentru funcțiile de consilieri locali, care să sprijine sau să conducă activitatea primarului. T 9 a greșit la alegerile din 2016 prezentându-se la scrutinul electoral din 5 iunie cu un singur candidat independent, pentru fotoliul de primar. De acest fapt pare a fi profitat PMP Turda, formațiunea care și-a dus campania electorală precizând că sprijină pe Andrei Suciu, ca și candidat de primar. Astfel, PMP a atras voturile simpatizanților independentului Andrei Suciu pentru consilierii săi locali. Dacă echipa lui Andrei Suciu ar fi candidat pe lista unui partid, pentru funcțiile de consilieri locali, la numărul de voturi obținut de acesta, 3682, i-ar fi corespuns un număr de 5 sau 6 scaune de consilier local. Ceea ce ar fi permis celor de la T 9 să dețin majoritatea în Consiliul local, printr-o alianță cu foștii lor colegi de partid, cei cinci consilieri locali PNL. Ba ar fi putut deține majoritatea absolută, luând și din celelalte partide, dictând, într-o atare situație, acțiunile primarului PSD. Adică o situație similară cu cea în care s-a aflat fostul primar Ștefănie, după alegerile din 2012.

 

Dreapta scindată, PSD câștigă!

Ce par a nu conștientiza mulți oameni politici din Turda este scindarea electoratului. Pe scurt, electoratul este de dreapta, de stânga și indecis. Dacă pentru alegerile din 2020 stânga pare a avea un candidat principal, în persoana actualului primar, dreapta pare a fi, ca și în 2016, scindată. Dacă PNL, cel mai puternic partid de dreapta din oraș va avea un candidat, USR un alt candidat, T 9 un alt candidat (independentul Andrei Suciu), PMP alt candidat, mai nou Mișcarea România Împreună/România 100 (RO 100) a apărut și ea la Turda, și dacă mai apare un candidat la care nimeni nu se gândește dar noi îl intuim, Daniel Doboș, voturile celor ce urăsc PSD se vor împărți în tot atâtea bucăți.

851 de voturi i-au lipsit lui Andrei Suciu pentru a câștiga primăria, în 2016.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh