În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat un pachet de legi privind finanţarea investiţiilor în zona montană, care prevede un număr de cinci programe ce vor fi implementate pentru creşterea calităţii vieții locuitorilor de la munte, inclusiv a clujenilor din Munţii Apuseni.
Concret, este vorba de cinci legi iniţiate de parlamentarii PSD şi susţinute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, astfel: Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană – 5 milioane de euro, Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane – 7 milioane de euro, Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană – 15 milioane de euro, Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană - 66 milioane euro şi Programul de încurajare a investiţiilor din zona montană – 1 miliard de euro.
Este binecunoscut faptul că locuitorii zonelor montane din România întâmpină numeroase dificultăţi în a-şi valorifica produsele de bază obţinute cu trudă în propriile gospodării, fie din cauza lipsei centrelor de colectare a laptelui, cărnii, lânii, fructelor şi plantelor medicinale, fie din cauza inexistenţei unor strategii care să le permită să dezvolte mici afaceri aducătoare de venit şi creatoare de noi locuri de muncă. Ani de zile oamenii din zona montană, inclusiv cei peste 60.000 din judeţul Cluj, s-au confruntat cu lipsa unor perspective viabile pentru viitor şi un trai mai bun, precum şi cu un procent ridicat al şomajului, mai ales în rândul tinerilor.
Abordarea distinctă şi directă a necesităţilor oamenilor de la munte va reduce şi dezechilibrele existente în prezent dintre zona de munte şi celelalte părţi din ţară. De asemenea, va fi încurajată munca ţăranilor care se ocupă de agricultură şi creşterea animalelor, pentru ca oamenii să primească la adevărata valoare preţul corect pentru preocuparea lor de a perpetua tradiţiile de secole ale ţării noastre, precum creşterea animalelor şi recoltarea bogăţiilor medicinale ale naturii.
Adoptarea acestor programe investiţionale, ce vor fi finanţate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este deosebit de importantă pentru cei peste trei milioane de români care trăiesc în zona montană, respectiv 15% din populaţia ţării.
Sunt încrezătoare că aplicarea acestor programe legiferate de Parlament va revitaliza satele româneşti de la munte, va contribui la punerea în valoare a munţilor noştri minunaţi, şi va contrabalansa minusurile existente în prezent, referitoare la scăderea drastică a populaţiei, distanţele lungi faţă de pieţele de desfacere sau perioadele mai scurte de vegetaţie.
Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU
11 decembrie 2018
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.