29
Sam, Feb
69 New Articles

Politic
Typography

Începând cu anul viitor, fiecare copil de până la 18 ani va primi din partea Guvernului o primă de stat în valoare de 600 lei anual, într-un cont în care părinţii trebuie să depună suma minimă de 1.200 de lei. Prevederea este cuprinsă în Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, emisă recent de Executiv, care îşi propune acordarea unui sprijin bănesc tuturor copiilor din ţară. Astfel, la împlinirea majoratului, proaspeţii adulţi vor beneficia de o sumă considerabilă, ce va putea fi folosită pentru cheltuielile legate de educaţie, pregătire profesională şi orice fel de necesităţi.

Un alt scop al acestui program generos este cel de a cointeresa părinţii să contribuie, alături de stat, la contul de economii al copiilor lor, şi, implicit, în a le oferi o siguranţă financiară pentru viitor după împlinirea vârstei de 18 ani.

Deschiderea conturilor pentru fiecare copil în parte se va face în mod automat, la unităţile Trezoreriei. La fel de important este şi faptul că
contul individual de economii Junior, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă, în cuantum de 3% pe an, dobândă stimulativă şi constantă până la vârsta de 18 ani.

Programul se adresează şi copiilor aflaţi în sistemul instituţionalizat al statului, depunerea minimă fiind efectuată în cazul lor de la bugetul naţional. De acest program vor beneficia şi copii ocrotiţi prin serviciile publice specializate, caz în care şi depunerea minimă de 1200 lei va fi de la buget. Pentru copiii din sistemul de protecţie socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1.800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Sumele existente în acest cont pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani doar în cazuri extreme, respectiv pentru a fi folosiţi pentru situaţiile nefericite în care copilul este grav bolnav.

Această măsură a Executivului este una absolut necesară şi salutară, în condiţiile în care în România există foarte multe familii care se descurcă cu dificultate în a le asigura copiilor toate condiţiile de şcolarizare şi dezvoltare armonioasă. Prin crearea acestui cont de economii, copiii vor fi stimulaţi să fie mult mai preocupaţi de procesul educaţional, iar părinţii vor avea liniştea necesară ştiind că dispun de o sumă decentă pentru aceştia la majorat.

 

Deputat PSD Cluj,

CRISTINA BURCIU

13 de

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh