Una dintre preocupările României în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene este impulsionarea unei noi Strategii a Uniunii Europene privind egalitatea de gen și independența economică a femeilor. În acest sens, de când țara noastră este la conducerea Consiliului UE, s-au purtat o serie de dialoguri și negocieri pentru ca acest deziderat să fie transformat într-un document european oficial.
Reuniți recent la București, în cadrul Reuniunii informale a Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială și Consumatori (EPSCO), miniștrii Muncii din statele Uniunii Europene au avut ca temă de discuții „Abordarea integratoare de gen în cadrul dimensiunii sociale a UE post 2020”. În acest context, responsabilii europeni ai ocupării forței de muncă și politicilor sociale au dezbătut politica Uniunii referitoare la consolidarea viitoare a egalității de gen, cu accent pe promovarea valorilor fundamentale consacrate, precum și respectarea și implementarea angajamentelor internaționale.
România susține că independența economică a femeilor și egalitatea de gen sunt fundamentale în ideea creșterii economice sustenabile dorită de toate statele Uniunii Europene. Pornind de la această premisă, partea română a pledat pentru asigurarea unui cadru normativ propice creării unei independențe economice reale a femeilor. Doar în aceste circumstanțe, reprezentantele sexului frumos vor putea avea acces la o participare concretă și responsabilă, atât la viața socială și de familie, cât și la procesul de luare a deciziilor, în toate zonele și sferele de activitate și la toate nivelurile.
Din păcate, conform indicelui egalității de gen 2017, întocmit de Institutul European pentru Egalitatea de Gen între Femei și Bărbați (EIGE), progresele privind egalitatea dintre femei și bărbați rămân lente în statele membre ale Uniunii Europene. Faptul că în ultimii 12 ani s-au înregistrat doar foarte mici creșteri în ceea ce privește egalitatea de gen în țările europene constituie o problemă importantă pe agenda responsabililor europeni ai domeniului, fapt ce impune declararea acestuia ca prioritate politică a Uniunii Europene în perioada următoare. În acest context, reuniunea de la București a certificat necesitatea creșterii gradului de asigurare și implementare a politicilor și legislației europene în egalitatea de gen pentru toate țările membre.
Oferirea de către instituțiile responsabile a unor oportunități egale pentru femei și bărbați reprezintă, așadar, un deziderat internațional și european, care trebuie transpus de îndată în practică. Pentru aceasta, este nevoie de prioritizarea urgentă în toate ariile structurale responsabile de egalitatea de gen și o abordare duală și pragmatică, care să includă perspectiva de gen în toate politicile, cu desfășurarea unor acțiuni specifice, concrete și țintite.
Deputat PSD Cluj,
CRISTINA BURCIU
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.