Executivul a adoptat zilele trecute Ordonanța de urgență pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în urma consultărilor Ministerului Sănătății cu asociațiile de pacienți și furnizorii privați de servicii medicale. Acest act normativ aduce completările necesare legislației din sănătate, în vederea optimizării bunei funcționare a activităților medicale, precum și asigurarea eficienței mult așteptate în ceea ce privește folosirea fondurilor publice.
Documentul prevede creșterea gradului de protecție al pacienților care utilizează serviciile medicale ale clinicilor private. Concret, asigurații care doresc să beneficieze de anumite componente ale prestațiilor medicale furnizate de rețeaua privată de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, vor achita doar diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.
Ordonanța de urgență mai stipulează informarea precisă a pacienților, prin afișarea costului acestor diferențe suportate prin contribuție personală, pe pagina de internet a operatorilor privați de servicii medicale. Acestea urmează să se plătească în mod direct de către asigurați, cu acordul prealabil în scris al acestora. De asemenea, prin Contractul-cadru, se vor stabili serviciile medicale, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale.
O altă măsură benefică luată recent de către Ministerul Sănătății se referă la diversificarea pachetului de servicii medicale de bază oferit populației. Astfel, pachetul de bază asigurat de stat va fi completat prin introducerea unor noi servicii, precum și prin creșterea numărului operațiunilor decontate. Spre exemplu, la specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă, se vor introduce serviciile de kinetoterapie în terapie intensivă. Acest fapt va presupune modificarea statului de funcții a spitalelor și angajarea de kinetoterapeuți, demers ce va avea consecințe pozitive prin posibilitatea tratării pacienților internați în secțiile de terapie intensivă. Tot în sensul simplificării procedurilor actuale, se intenționează extinderea perioadei limitate decontată pentru pacienții care au suferit arsuri până la recuperarea totală, precum și diferențierea acestora, neurologică, ortopedică, etc..
Astfel de măsuri de îmbunătățire a calității actului medical și a serviciilor adresate românilor vor fi continuate, deoarece sănătatea populației constituie un obiectiv prioritar.
Sunt convinsă că oamenii apreciază eforturile făcute pentru îmbunătățirea permanentă a tratamentului acordat celor ce au nevoie, astfel încât starea de sănătate și speranța de viață a populației României să fie la nivelul țărilor dezvoltate.
Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.