Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, în cadrul unei interpelări parlamentare, completarea OUG 114/2018 prin includerea codului CAEN 2343 - Fabricarea izolatorilor şi pieselor izolante din ceramică. Parlamentarul social democrat a prezentat ministrului de Finanțe memoriul formulat de către două societăți comerciale din municipiul Turda, SC LAPP INSULATORS SA și SC CERASIND SRL, care reprezintă întreaga industrie producătoare de izolatori ceramici de medie și înaltă tensiune din România.
„Având în vedere interesele comune ale statului român și a mediului de afaceri, precum și condiţiile din piaţa muncii și piaţa izolatorilor ceramici din ultimii ani, dorim să vă supunem atenției situația deosebită creată în cadrul companiilor în care activăm și vă rugăm a analiza și a dispune extinderea listei codurilor CAEN cu privire la angajatorii care desfășoară activități în sectorul construcții prin includerea în această categorie și a codului CAEN 2343 - Fabricarea izolatorilor și pieselor izolante din ceramică”, se arată în documentul oficial trimis de conducerile celor două societăți conducerii MFP, prin intermediul Cristinei Burciu.
„Argumentele solicitării respective sunt următoarele:
- Rolul industriei producătoare de izolatori ceramici in cadrul economiei locale.
Industria producătoare de izolatori ceramici are o tradiție veche în Turda. Astfel, în anul 1935 s-a înființat societatea ELECTROCERAMICA, societate din care s-a deprins după 1989 atât societatea
SC LAPP INSULATORS SA, cât și societatea SC CERASIND SRL. Pe parcursul a mai multor decenii, aceste companii au fost principalii angajatori în oraș, oferind locuri de muncă și stabilitate economică oraşului. În prezent, în cadrul acestor companii activează aproximativ 500 de angajaţi. Amplasarea acestei industrii în Turda nu a fost întâmplătoare, Turda fiind o locaţie optimă pentru industria producătoare de materiale de construcții, dată fiind proximitatea materiilor prime necesare acestei industrii. Producţia industrială a acestor două companii se îndreaptă în procent covârşitor către export, iar un procent mai redus, condiţionat de nivelul investiţiilor în domeniu, pentru susţinerea construcţiilor de reţele electrice din România.
- Apartenența codului CAEN 2343 - Fabricarea izolatorilor și pieselor izolante din ceramică de sectorul construcţiilor.
Similar cu societățile producătoare de ceramică ce activează în cadrul codurilor CAEN 2331 - Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică, respectiv 2332 - Fabricarea cărămizilor, ţiglelor și a altor produse pentru construcții din argilă arsă, coduri CAEN deja incluse în Ordonanţa 114/2018 în cadrul domeniilor de producere a materialelor de construcții, și societățile producătoare de ceramică din cadrul codului CAEN 2343 - Fabricarea izolatorilor și pieselor izolante din ceramică deservesc sectorul construcţiilor, și anume industria constructoare de reţele electrice.
- Situația actuală a pieţei muncii în Turda.
La momentul de față, angajatorii din Turda se confruntă cu o situație extrem de dificilă pe piaţa muncii, caracterizată prin lipsa acută a forţei de muncă, atât calificată, cât și necalificată. Industria producătoare de izolatori ceramici necesită un număr mare de angajaţi, dar și o stabilitate a forţei de muncă, formarea angajaţilor ca și ceramiști pe diverse operaţiuni (pregătirea pastei ceramice, extrudere, formare, glazurare, uscare, ardere, tăiere, armare, etc.) necesitând o perioadă lungă de timp.
Neincluderea în forma actuală a Ordonanţei 114/2018 a codului CAEN 2343 în lista domeniilor de producere a materialelor de construcții, în condiţiile existenței unui număr foarte mare de societăți din industria materialelor de construcții în zona Turzii (Holcim, Saint-Gobain, Modulo Decorative Solution, Henkel, etc.) a creat o situație foarte dificilă în cadrul companiilor noastre și implicit a industriei pe care o reprezentăm, caracterizată prin riscul mare de migrare a muncitorilor calificaţi în domeniul nostru de activitate la alte companii deja beneficiare de prevederile acestei Ordonanţe. Având în vedere, de asemenea, părăsirea în continuare a locurilor de muncă de către vechii angajaţi, formaţi în domeniul nostru de activitate, care, în căutarea unui trai mai bun, decid să lucreze în alte țări, stabilizarea situației din companiile noastre și implicit a industriei producătoare de izolatori ceramici din România necesită creşterea cât mai urgentă a veniturilor nete ale angajaţilor. Piaţa izolatorilor ceramici la nivel mondial este în prezent marcată de o supracapacitate de producţie, fapt care conduce la o concurență acerbă din partea producătorilor din China și India. Creşterile recente de costuri de energie electrică și de gaz afectează, de asemenea, semnificativ structura de costuri energointensivă a industriei producătoare de ceramică. Cu toate că reprezintă un efort financiar foarte mare pentru industria în care activăm, societățile din industria producătoare de izolatori ceramici din România sunt de acord cu creşterea salariului minim în aceste companii la 3.000 RON brut, în condiţiile unui efort comun care să includă extinderea beneficiilor fiscale prevăzute de Ordonanţa 114/2018 și către salariaţii noştri care activează în cadrul codului CAEN 2343-Fabricarea izolatorilor și pieselor izolante din ceramică. Sperăm că împreună putem găsi o soluţie pentru salvarea industriei producătoare de izolatori ceramici din România”, se mai subliniază în memoriul semnat de directorii celor două societăți.
„Având în vedere documentul prezentat, i-am cerut ministrului Teodorovici să dispună cu celeritate un răspuns, precum și rezolvarea solicitărilor expuse, în vederea salvării industriei producătoare de izolatori ceramici de medie și înaltă tensiune din România”, a concluzionat deputatul turdean Cristina Burciu.
Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 12 iunie 2019
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.