23
Ma, Apr
10 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Un text lansat în spațiul public de fostul deputat USR, în prezent independent, stârnește îngrijorare într-o problemă adrian dohotaru alin tisedelicată pentru locuitorii județului Cluj, unde afacerea „Depozitarea deșeurilor” îi face pe cetățeni să plătească mai mult pentru deșeuri, pentru că nu există depozite de deșeuri decât în alte județe, la sute de kilometri distanță. Nu este li cazul municipiului Cluj, cumetriile dintre primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean fiind destul de cunoscute.

Iată acuzațiile aduse de deputatul Adrian Dohotaru, judecați fiecare: „România e în risc de infringement pe deșeuri și din cauza Pata Rât. Noul depozit de deșeuri din Pata Rât riscă să nu fie autorizat din cauza nerespectării distanței legale față de zone locuite?
Din cauza competenței scăzute a Consiliului Județean condus de Alin Tișe, avem întârzieri majore în a implementa un sistem eficient de colectare separată și reciclare. Din cauza acestor întârzieri, România e în risc de infringement și putem plăti din banii contribuabililor sume considerabile pentru lipsa colectării separate și a reciclării.
Noile depozite întârzie să fie deschise și autorizarea lor poate trena și din cauza ilegalităților. Atât media locală, cât și calculele proprii, arată clar că s-au investit eronat peste 50 de milioane de euro într-un nou depozit de deșeuri amplasat greșit, sub distanța legală de 1.000 de metri față de zonele locuite.
Noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) e și într-un areal în care Planul Urbanistic General propune o arie naturală periurbană și pe un deal cu alunecări de teren care a crescut considerabil costurile lucrării.
În consecință, am trimis în baza legii 544 din 2001, a liberului acces la informații de ordin public, o serie de întrebări către Agenția de Protecția Mediului, unde Consiliul Județean a depus documentația pentru autorizarea noului depozit de deșeuri, pentru a afla cum a fost posibilă amplasarea centrului într-o zonă în care se încalcă prevederile legale.
Amintesc că și depozitele temporare din Pata Rât, aparținând Primăriei Cluj-Napoca și unui operator privat, au fost autorizate la distanțe de sub 1.000 de metri față de locuințe construite aparent legal, în speță locuințele modulare realizate de Primărie.
Dar răspunsul autorităților atunci a fost că aceste depozite funcționează ca stații de transfer pentru deșeuri și pot fi construite la distanțe de sub 300 de metri de zone locuite”, susține Dohotaru.

Foto: Adrian Dohotaru - Facebook

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh