La deschiderea noii sesiuni parlamentare, senatorul USR Mihai Goțiu l-a interpelat, ieri, oficial, pe Ludovic Orban, solicitându-i îndeplinirea unui set de măsuri care să garanteze includerea Roșiei Montane în UNESCO, cu ocazia reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial care va avea loc în această vară. Foaia de parcurs pentru Roșia Montană în UNESCO prevede acțiuni care trebuie întreprinse atât la nivel diplomatic, pe plan internațional, cât și în România.
”Notificarea, trimisă la sfârșitul săptămânii trecute, a fost un pas necesar și obligatoriu, dar chiar și cu raportul favorabil al ICOMOS (organismul de experți raportor UNESCO), decizia de includere în Lista Patrimoniului Mondial nu va veni de la sine. Urmează, pe plan extern, luni de eforturi diplomatice coerente și intense, contactarea și informarea membrilor Comitetului Patrimoniului Mondial, iar pe plan intern măsuri și decizii fără echivoc, care să susțină efortul diplomatic extern. Ținând cont de interesul extrem de ridicat al cetățenilor și de disponibilitatea mea, a colegilor din USR și a societății civile de a se implica, în diferite moduri, în susținerea acestui efort, vă solicit să realizați de urgență un plan de acțiuni – să o denumim Foaie de Parcurs pentru Roșia Montană în UNESCO – pe care să-l faceți public”, se arată în interpelarea depusă de Mihai Goțiu la Senat.
Printre măsurile solicitate de USR se numără:
-
acțiuni de promovare a Roșiei Montane la nivel diplomatic;
-
un calendar, consultări și dezbateri publice reale pentru elaborarea unui nou plan urbanistic general al localității, care să-l înlocuiască pe cel care a blocat abuziv, ani la rând, dezvoltarea turistică a localității;
-
clarificarea poziției primarului PNL din Roșia Montană, care s-a pronunțat, începând cu anul 2010, împotriva includerii localității în UNESCO;
-
începerea demersurilor pentru înființarea unui muzeu național în localitate, care să permită vizitarea celebrelor galerii romane, dar și valorificarea patrimoniului cultural mobil, rezultat în urma cercetărilor arheologice din cadrul Programului Alburnus Maior, de la începutul anilor 2000.
În cuprinsul interpelării, Mihai Goțiu afirmă că își pierduse speranța că Guvernul Orban își va îndeplini promisiunea făcută față de USR cu ocazia votului de învestire, în condițiile în care, în cei aproape 20 de ani de când urmărește, ca jurnalist, apoi ca politician, situația de la Roșia Montană, a avut de-a face ”cu zeci și sute de politicieni care fie au susținut fără niciun scrupul proiectul distructiv, fie au făcut promisiuni pe care și le-au încălcat cu cinism”.
Senatorul USR mai arată și că Ludovic Orban are șansa uriașă de a intra în istorie ca șef al unui Guvern în mandatul căruia localitatea cu cea mai veche atestare documentară din România va fi inclusă în UNESCO. ”Multe dintre controversele și mizele politice ale acestor zile și luni vor fi uitate, dar anul în care Roșia Montană va intra în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO - la finalul unei lupte civice de peste două decenii care a schimbat România - va fi consemnat în istorie mai mult decât printr-o notă de subsol. La fel și Guvernul și miniștrii în al căror mandat se va întâmpla asta”, mai arată Mihai Goțiu, a cărui interpelare este adresată atât premierului, cât și miniștrilor Culturii, Afacerilor Externe, Dezvoltării și Economiei, ambasadorului României la UNESCO și directorului Institutului Național al Patrimoniului, fiecare cu atribuții specifice în realizarea măsurilor din Foaia de parcurs.
Condiția reluării procedurilor de includere a Roșiei Montane în UNESCO a fost asumată în programul de Guvernare la solicitarea USR, fiind menționată expres în Protocolul semnat cu PNL. Ministrul Culturii a anunțat trimiterea notificării la UNESCO, vineri, 31 ianuarie, în ultima zi în care acest lucru mai era posibil pentru ca dosarul Roșia Montană să fie inclus pe ordinea de zi a Comitetului Patrimoniului Mondial din această vară, după ce zeci de mii de cetățeni au cerut acest lucru membrilor Guvernului și președintelui României, Klaus Iohannis, prin mesaje transmise prin intermediul Platformei Declic, și după ce au avut loc proteste în Piața Victoriei și în fața sediilor PNL din țară.
Tot ieri, senatorul USR Mihai Goțiu i-a solicitat, oficial, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, declanșarea unei anchete a Corpului de Control la Secția de Poliție nr. 10 din București, cu privire la acțiunile polițiștilor de intimidare a jurnalistei Mădălina Roșca, în timp ce aceasta documenta, săptămâna trecută, un protest pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO.
București 04.02.2020
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.