Guvernul Ludovic Orban a fost demis, în urmă cu puțin timp. Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR a fost votată de 261 de parlamentari, abia 149 votând împotrivă. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi.
Criza politică declanșată cu demiterea guvernului Dăncilă se adâncește după evenimentul politic de azi, și poate duce chiar la alegeri anticipate.
Constituţiei României prevede că mandatul premierului interimar nu poate depăşi 45 de zile. Astfel că, în acest termen, președintele trebuie să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Candidatul respectiv trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului pentru programul său de guvernare şi lista de membri ai Guvernului, propusă de el.
Aici lucrurile se pot complica, întrucât Constituţia prevede că un Guvern propus trebuie să obțină votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor pentru a fi investit.
Refuzul Parlamentului de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile, după respingerea a cel puţin două propuneri, permite Președintelui României să dizolve forul legislativ bicameral.
Abia atunci s-ar ajunge la alegeri anticipate lucru pe care conform declarațiilor liderilor PSD și a sondajelor de opinie nu ar fi dorite de partidul care are cei mai mulți membri în Parlament. Zilele trecute, președintele Iohannis anunțase că, dacă Guvernul Orban va fi demis prin cenzură, noul premier propus de el va fi... Ludovic Orban.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.