29
Vi, Mar
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Azi, Elena Muscă, consilier județean, a depus la registratura Consiliului Județean Cluj un proiect de hotărâre de Consiliu Județean care inițiază realizarea plantațiilor rutiere pe o lungime de 17,5 km de-a lungul drumurilor județene  drumuri judetene

  • 161 B (Călărași – Bogata), 
  • 107L (Turda – Săndulești), 
  • 103G (Gheorghieni – Aiton), 
  • 161A (Cojocna – Iuriu de Câmpie), 
  • 105S (Pata – Boju), 
  • 103G (Cheia – Cheile Turzii),

Subiectul realizării de plantații rutiere și de perdele forestiere revine periodic în atenția publicului și a factorilor de decizie. De făcut se fac însă prea puține. Pentru Elena și USR PLUS Cluj, refacerea plantațiilor rutiere e un obiectiv prioritar la nivel județean. 

Importanța proiectului e dată de beneficiile sale. Astfel, perdelele forestiere și plantațiile rutiere: 

  • au rol esențial în asigurarea echilibrului ecosistemelor locale;
  • ajută la creșterea calității aerului; 
  • servesc drept habitate pentru unele specii locale;
  • servesc drept bariere naturale împotriva unor fenomene naturale de risc (eroziune sol, viscol etc.);
  • contribuie la eforturile de prevenire și adaptarea la schimbările climatice.

În plus, arborii de-a lungul arterelor de trafic au fost un semn distinctiv al peisajelor rurale din România și din Europa secole la rând. 

Acesta este un proiect pilot - un pas mic dintr-un demers mai mare care a fost asumat în acest mandat atât de Elena Muscă, cât și de USR PLUS Cluj: creșterea suprafeței de spații verzi plantate la nivel județean (vezi Obiectivul 1 din Program:  https://bit.ly/3bevbUc). Ținta finală este să implementăm un program multianual de realizare și întreținere a plantațiilor rutiere pe toate drumurile județene unde putem face asta. 

Este nevoie de acest proiect pentru că gestionarea infrastructurii rutiere din ultimii 50 ani a dus la un declin dramatic al copacilor în peisajele rurale. În lipsa arborilor și arbuștilor, scade biodiversitatea locală, crește concentrația de poluanți în aer și în ape, ceea ce ne afectează și sănătatea. Poluanții sunt dispersați pe distanțe mai mari, afectând negativ viața oamenilor, bunăstarea construcțiilor și calitatea infrastructurii.

USR PLUS Cluj vrea să îmbunătățească situația în virtutea posibilităților pe care le are administrația județeană. (Re)înființarea plantațiilor rutiere pe terenurile administrate de Consiliul Județean este o astfel de oportunitate. 

Proiectul integral poate fi consultat la https://cluj.usr.ro/wp-content/uploads/2021/03/Final-Proiect-HCJ-%C8%99i-referat-aprobare-privind-realizarea-de-plantatii-rutiere-pe-drumuri-judetene-Elena-Musc%C4%83-08.03.2021.docx.pdf 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh