29
Vi, Mar
17 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

,,Mai bine mai târziu decât niciodată”, așa aș caracteriza adoptarea Legii privind monitorizarea electronică, votată azi, 21 aprilie, în plenul Camerei Deputaților. România trebuia să se alinieze de mult timp la ceea ce în alte țări reprezintă un element de normalitate. Aceasta va intra în curând în vigoare, Camera Deputaților fiind cameră decizională.oana murariu

Prin noua lege reglementăm regimul purtării dispozitivelor electronice de supraveghere, brățările electronice, de către persoane cercetate penal care au anumite restricții: sunt arestate la domiciliu, le este interzis dreptul de a părăsi localitatea sau țara sau de către persoane față de care s-a pronunțat un ordin de protecție.

Consider că efectele de prevenție se vor vedea cel mai bine în cazul protecției victimelor violenței domestice. Agresorului i se va monta o brățară electronică la picior, în zona gleznei, iar printr-un sistem de GPS atât victima, cât și autoritățile sunt alertate dacă distanța stabilită de instanță este încălcată. Imediat, autoritățile vor contacta telefonic persoana supravegheată, dar și pe cea apărată. Astfel, victima este protejată în timp real, iar poliția poate interveni de îndată. Mai mult, dincolo de agresiunea fizică, este evitată și cea emoțională prin eliminarea oricărei interacțiuni directe.

Din păcate, conform ultimului raport (14 martie - 12 aprilie) al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, 144 din apelurile primite la număr unic la nivel național 0800.500.333, au vizat violențe domestice, inclusiv reveniri.

Numărul de incidente de violență domestică a crescut cu 19% față de anul precedent, iar o treime din ordinele de protecție nu sunt respectate în România.

(sursa: https://violentaimpotrivafemeilor.ro/statistici-violenta-in-familie-2020/?fbclid=IwAR1 osmQ8ShdmEkUXVKC85zP1tzjN_vVljEXYGllsQqT5Lqo1k4yJB0Qk2lk)

 

Datele prezentate mai sus fac parte din sesizările oficiale, dar, sunt sigură că, în realitate, cifrele sunt mult mai mari. Printre alte motive, femeile preferă să nu vorbească și pentru că nu se simt suficient de protejate de lege. Să sperăm că nu va mai fi cazul acum. Am îndreptat acest lucru din punct de vedere legislativ. Practic, datorită noilor reglementări, ordinele de protecție își dobândesc în sfârșit adevărata semnificație, iar respectarea măsurii arestului la domiciliu și interzicerii părăsirii localității sau a țării poate fi verificată în orice moment.

Oana Murariu

Deputat USR PLUS de Cluj

Secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh