În perioada 20-23 martie 2022, la București a avut loc reuniunea anuală a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România.
La sesiunile întâlnirii au fost prezenți, printre alții, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila, Ministrul Sănătății – Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale – Marius Budăi, Ministrul Mediului – Barna Tanczos, vicepreședintele în cadrul Ministerul Afacerilor Interne – Mircea Marinescu, șeful Cancelariei Primului Ministru – Mircea Abrudean, precum și președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară - Rákosi-Seiwarth Ildikó și președintele comisiei de administrație locală din Camera Deputaților, doamna Simona Bucura.
De asemenea, prin videoconferință, a fost prezent și domnul prim-ministru al României, General Nicolae Ciucă.
Având în vedere calitatea de membru în board-ul de conducere a ACoR, doamna Elena Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni, s-a numărat printre vorbitorii de la această întâlnire.
Unul dintre subiectele discutate și, printre cele mai importante, se referă la Legea Zonelor Metropolitane – proiect de act normativ care se află în dezbatere publică.
În actuala formă a proiectului Legii Zonelor Metropolitane, comunele sunt PROFUND dezavantajate din cauza faptului că nu au drept de veto în ceea ce privește investițiile sau proiectele dezvoltate de zona metropolitană pe propria arie administrativă. Cu alte cuvinte, dacă Municipiul Cluj Napoca dorește să înființeze la Tureni un punct de deșeuri radioactive și toți ceilalți membri ai Zonei Metropolitane Cluj aprobă, Primăria Tureni nu poate să se opună proiectului, devreme ce este membră a Zonei Metropolitane.
De departe, subiectul discutat la reuniune care a surescitat cele mai multe controverse a fost cel legat de salarizarea funcționarilor publici și a personalului contractual din administrația publică locală.
Felul în care legiuitorul a creat normele de salarizare actuale favorizează orașele și municipiile în detrimentul comunelor.
Din această cauză, un funcționar public cu aceleași studii și aceeași experiență, câștigă într-o comună de grad III un salariu de 2500 de lei, iar la municipii sau reședințe de județ, peste 10.000 de lei.
„Practic, prin această salarizare neuniformă și discriminatorie se OMOARĂ comunele din România, dar să nu uite nici primari de municipii, nici guvernanții și nici parlamentarii că pâinea, carnea și resursele românilor se câștigă la țară, nu la oraș”, a declarat doamna Elena Daniela Mănăilă.
Biroul de presă al comunei Tureni
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.