25
Joi, Apr
5 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Conducerea Ministerului Educației a solicitat dublarea bugetului Educației pentru anul 2023, ceea ce înseamnă că învățământul va avea la dispoziție o sumă mult mai mare față de acest an. Dacă pentru anul în curs educația a beneficiat de 2,28% din PIB, anul viitor această sumă aproape va fi dublată, fapt ce va reprezenta o garanție considerabilă a progresului din acest punct de vedere.

Raportat la bugetul Ministerului Educației, anul 2022 a adus, comparativ cu anul 2021, o creștere bugetară de peste 2 miliarde lei. Cele mai relevante creșteri au vizat finanțarea de bază și bugetele destinate burselor elevilor.

Astfel, Acțiunea Învățământ, ceea ce reprezintă totalul finanțării educației naționale, a înregistrat în acest an o valoare de 40,96 miliarde lei, respectiv 8,22 miliarde Euro, sumă ce reprezintă un maxim istoric pentru acest domeniu vital. Nu în ultimul rând, bugetului Ministerului Educației, alocat pentru anul 2022, urmează să i se adauge finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reforma educației, ceea ce se va transpune prin alte fonduri considerabile repartizate educației.

Atât rezultatele la testările naționale de capacitate, cât și cele de la bacalaureat, unde rata de promovabilitate a fost în acest an de 73,3%, cea mai mare din ultimii zece ani, confirmă că ministrul PNL al Educației este un profesionist care își îndeplinește foarte bine atribuțiile. 

Aceste rezultate sunt cele mai bune din ultimii 10 ani și se datorează simplificării materiilor, fiind eliminate anumite conținuturi predate pe parcursul perioadelor în care școlile au fost închise.

Începând de anul viitor, conducerea liberală a Educației naționale va demara o tranziție spre normalitate, printr-o serie de măsuri concrete care să conducă la creșterea performanțelor elevilor. Astfel, programa va fi simplificată cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a și eventual în clasa a IX-a, dar vor exista deja conținuturi complete pentru clasele a XI-a și a XII-a.

În concluzie, consider lăudabil modul în care conducerea liberală a Ministerului Educației a gestionat ultimii doi ani situația delicată din învățământul autohton, pe fondul crizei sanitare și a imposibilității susținerii cursurilor în mod normal, în școală.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh