Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr.293/3 noiembrie 2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, în urma votării în Parlament a proiectului de lege inițiat în acest sens de către parlamentarii coaliției majoritare.
Actul normativ, al cărui coinițiator sunt, aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, platformă complexă și programatică, care va avea un rol determinant în prevenirea și tratarea acestei afecțiuni. Planul se va implementa în perioada 2023-2030, fiind principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional.
Potrivit Legii, Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.
Consider apreciabil că toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România, vor avea, prin această lege, dreptul garantat de stat la pachetul de servicii medicale și de susținere psihologică, cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Acestea conțin servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri palliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.
Planul va fi finanţat, în principal, de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat, suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional fiind de cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Demn de remarcat este faptul că sumele alocate Planului național de prevenire şi combatere a cancerului în România, nu pot face obiectul unor rectificări negative, cu excepţia unei situaţii de forţă majoră, ce impune suplimentarea sumelor destinate exclusiv tratamentului curativ de cancer. Sunt convinsă că eforturile Guvernului condus de primul-ministru liberal Nicolae Ciucă, de a facilita accesul pacienților oncologici la tratament și la celelalte servicii medicale necesare în acest scop, vor fi maximizate exponențial odată cu aplicarea acestei legi.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.