Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a adoptat două măsuri extrem de importante pentru viața românilor și a familiilor aflate în situații de risc de vulnerabilitate, decizii ce vor contribui esențial la ieșirea cu bine din această iarnă.
Concret, Executivul a decis prelungirea valabilității cardului pentru achiziția de alimente pentru întreg anul viitor, respectiv acordarea în continuare a sumei de 250 de lei, o dată la două luni. În același timp, s-a hotărât majorarea plafonului veniturilor care permit conferirea acestor compensații la creșterea prețurilor la alimentele indispensabile, de la 1.500 de lei, la 1.700 de lei.
Pentru a sprijini oamenii cu posibilități materiale insuficiente de a avea strictul necesar pentru Crăciun și sărbătorile de iarnă, conducerea executivă a țării a întocmit toate procedurile necesare pentru ca a patra tranșă de acordare a cardului de alimente să se desfășoare în perioada 19 decembrie - 23 decembrie. Astfel, românii cu venituri mici vor primi aceste sume mai repede și vor putea astfel să își îmbunătățească masa de Crăciun.
În prezent, numărul beneficiarilor cardurilor pentru alimente este de 2,4 milioane de conaționali, care primesc suma de 250 de lei la fiecare două luni. Suma totală este acoperită jumătate din bugetul de stat și jumătate din fonduri europene, costurile alimentelor, precum și creșterea inflației, fiind astfel susținute prin acest sprijin de Guvernul condus de PNL.
A doua măsură destinată familiilor în risc de vulnerabilitate financiară și socială se referă la compensarea prețului la energia electrică, pentru pensionari și alte categorii ale populației. Astfel, românii de peste 60 de ani, cu pensia mai mică de 2.000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, fără limită de vârstă, cu aceleași venituri, precum și persoanele cu dizabilități, beneficiarii de ajutoare sociale și de alocații pentru întreținerea familiei, vor primi anul viitor suma de 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a-și ușura povara facturilor la energie. Prima tranșă din acești bani, respectiv 700 lei, va fi acordată în luna februarie 2023, iar a doua în septembrie 2023. De această măsură de ajutor vor beneficia 3,9 milioane de români.
Important de reținut este faptul că se pot deconta toate tipurile de energie existente în România, respectiv energia electrică, energia termică în sistem centralizat, încălzirea, consumul de gaze naturale, lemnele de foc, peleții, buteliile cu gaz lichefiat și alte forme de energie utilizate în perioada de iarnă pentru încălzirea locuințelor.
Plățile vor fi efectuate prin intermediul operațiunilor de sume în mandat poștal, prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română, atât prin intermediul oficianților poștali, cât și direct, la oficiile poștale. Beneficiarii eligibili trebuie să prezinte trei documente: cardul de energie, care dă dreptul beneficiarului la compensarea prețului la energie, cartea de identitate și documentul justificativ privind datoria față de furnizorul de energie. Cardul de energie nu are valoare nominală, are elemente de securitate, respectiv, cod de bare și dă dreptul beneficiarului exclusiv la compensarea prețului la energie. Acest document nu este transmisibil și nu se pot ridica bani în numerar de pe el.
În concluzie, peste 6,3 milioane de români vor fi susținuți financiar prin cardurile de energie și de alimente, fapt ce-i va ajuta să gestioneze mai eficient atât cheltuielile legate de facturile la încălzire, cât și cele determinate de inflație, prețurile la alimente și celelate cheltuieli legate de traiul zilnic.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.