20
Sam, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Administrația Matei a prezentat un proiect sumar, deocamdată, de modernizare a spațiului pietonal din fața complexului Materna. Proiectanții văd refacerea acelei zone prin folosirea rombului (element arhitectural prezent la ferestrele de la etaj al Complexului Materna) ca element de identitate a întregii zone pietonale, apoi redesenarea parcărilor, care ar urma să fie mai multe decât în prezent, fără să se apeleze la restrângerea stației pentru transport local în comun sau taxi, dar și înfrumusețarea prin modernizare a stației și spațiilor comerciale de pe pietonală.

Zona nu a mai fost modernizată de la construcția ei, de la începutul anilor 1980, ajungând într-o stare de degradare și de lipsă totală de viziune urbanistică care necesită luarea unor măsuri. Primarul Cristian Matei a spus, despre modernizarea pieței publice din zona Materna că va fi făcută cu bani din surse externe bugetului local, cum ar fi Programul Național de Dezvoltare Locală.

Arhitecții care au prezentat o propunere de proiect de modernizare a zonei au afirmat că actuala soluție pentru parcările din fața Materna este una depășită, noua amenajare urbanistică urmând să ducă la mărirea numărului de locuri de parcare, chiar și în condițiile în care acolo se dorește realizarea a trei stații de încărcare a acumulatorilor pentru automobile cu motor electric.

Ar urma să fie redesenată aria pietonală, schimbat pavajul, construirea unei pergole moderne care va acoperi întreg trotuarul, pe toată lungimea sa, de la fostul restaurant Millenium la magazinul Marele Alb, dinspre intrarea la Credo, așa cum se poate vedea în imaginile și schițele alăturate.

Un prim pas pentru modernizarea zonei va fi făcut chiar azi, prin aprobarea de către Consiliul local Turda a Documentației de Avizare pentru Lucrări de Intervenții – DALI și principalii indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții: „Reabilitare și modernizare piața publică în zona Materna din municipiul Turda, județul Cluj” pentru includerea la finanțare în cadrul programului Național de Dezvoltare Locală, perioada de implementare 2017-2020.

 

În anexa respectivei Hotărâri a Consiliului Local, se mai precizează că valoarea totală a lucrărilor de modernizare s-ar ridica la 777.665 euro la un  curs euro de 4,5115 lei. Durata de realizare a investiției este de 12 luni iar sursele de finanțare ar urma să fie bugetul de stat prin PNDL, bugetul local și „alte surse legal constituite conform legii”. 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh