Foarte multă lume se întreabă ce se va întâmpla cu consilierul local PP DD Lucian Varo, devenit viceprimar în momentul descăunării lui Lucian Nemeș, pe care nu numai că l-a trădat, dar pe care, practic, ”l-a înjunghiat în spate” metaforic vorbind, ca Brutus pe Cezar. Și pentru că nouă ne place să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să spunem că acțiunea lui Varo nu a fost gratuită, ea a survenit ca plată față de indiferența lui Nemeș, de fapt a celor doi Nemeș, tată și fiu, față de membri PP DD care au dus greul campaniei electorale din 2012 și care au cam rămas cu buzele umflate în ceea ce privește funcții sau posturi bine plătite, adică ”osul” pentru care se luptă orice politician. Bine, când nu luptă pentru binele nostru, al tuturor, cu sacrificiu de sine etc. așa cum aflați din organele de presă pupincuriste că fac te miri ce deputați din zonă sau te miri ce mari politicieni nealeși, care se bagă singuri în seamă, plătind bani grei, în aceste vremuri în care mulți români mor de foame. Dar asta este o altă poveste.
Ei bine, Lucian Nemeș, din postura de șef al Organizației Județene a PP DD a depus o solicitare la Consiliul Local Turda în sensul revocării di funcție a lui Lucian Varo, Nemeș prezentând un document semnat de președinte PP DD de la București în care se susține că Varo a fost exclus din partid.
Pentru a afla ce se va întâmpla cu Varo, este suficient să vă redau, mai jos, un fragment din procesul verbal încheiat cu ocazia desfăşurării şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Cluj, din data de 28 martie 2014. Pentru că acolo a existat o situație similară, conducerea națională a PP DD solicitând revocarea consilierului județean Axente Husar din forul legislativ județean, ca urmare a excluderii acestuia din partidul lui Dan Diaconescu (despre care vechi membri ai partidului susțin că este tot mai puțin al lui Dan Diaconescu OTV). Mai întâi, să vă explic. Președintele Horea Uioreanu a pregătit o ordine de zi a ședinței Consiliului județean pe care nu era trecută ”încetarea de drept a mandatului de consilier județean a lui Axente Husar”. Acest proiect a fost propus ulterior, iar când a trebuit votată introducerea pe ordinea de zi s-a întâmplat următorul lucru, cităm din procesul verbal amintit mai sus:
”E. Cea de-a cincea propunere de suplimentare a Proiectului ordinii de zi priveşte Proiectul de hotărâre nr. crt. 28E privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Husar Axente, ca urmare a pierderii calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă de candidaţi a fost ales.
Dacă sunt intervenţii vă rog să le precizaţi.
Dl. Axente Husar:
Vă solicit să nu votaţi suplimentarea Proiectului ordinii de zi cu acest proiect de hotărâre, întrucât abia acum am luat la cunoştinţă de această problemă, respectiv de faptul că am fost exclus din partid şi aş dori să am dreptul şi eu la apărare, să am timp pentru a face o contestaţie.
Dl. Horea Uioreanu:
Prezumţia de nevinovăţie planează asupra dumneavoastră.
Dl. Axente Husar:
Întotdeauna.
Dl. Horea Uioreanu:
Eu nu mă pot opune deciziei unui partid politic, aşa că susţin includerea în Proiectul ordinii de zi a acestui proiect de hotărâre.
Dl. Axente Husar:
Supuneţi la vot propunerea.
Dl. Horea Uioreanu:
Tocmai asta o să fac. O să supun la vot propunerea de suplimentare a Proiectului ordinii de zi cu acest proiect de hotărâre. Vă rog să pregătiţi votul pentru introducerea în Proiectului ordinii de zi a acestui proiect de hotărâre, cu menţiunea că vom utiliza vot electronic.
Se procedează la vot, utilizându-se votul electronic.
În urma operaţiunii de votare se înregistrează: 18 voturi „împotrivă” şi 14 “abţineri”, astfel că această propunere de suplimentare a Proiectului ordinii de zi a fost respinsă.
Văd că a fost o grea înfrângere a preşedintelui, pe care va trebui să mi-o asum în faţa tuturor. Deci acest proiect de hotărâre nu se va introduce în Proiectul ordinii de zi al acestei şedinţe, dumneavoastră nedorind discutarea acestui subiect la acest moment.”
Cam așa a scăpat Husar, exact așa va scăpa și Varo. Când va fi să se voteze introducerea pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Turda, chiar dacă se va vota ”secret”, vor vota ”pentru” introducerea pe ordinea de zi a ”Proiectului de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local al domnului Varo Lucian, ca urmare a pierderii calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă de candidaţi a fost ales” (și implicit a funcției de viceprimar) consilierul USL (PSD) Nicolae Roș (apropiat al familiei Nemeș prin tatăl său), consilierii USL (PNL) Cristian Felezeu și Ovidiu Micu, consilierii PP DD Lucian Nemeș, Rozalia Crișan și Mariana Dobre, cărora s-ar putea să se alăture, dacă șeful său de partid, Cristian Matei, nu-i va trasa o sarcină diferită, consilierul local USL (PSD) Dora Arion. Toți ceilalți se vor opune sau se vor abține, astfel că proiectul nu va putea fi introdus pe ordinea de zi. Puteți să mă contraziceți dar dacă numărul voturilor va ieși, ce o să mai spuneți?
În fine, trebuie să înțeleagă toată lumea că Lucian Nemeș nu a fost dat jos de Varo, acesta nu ar fi avut puterea. Însă Ștefănie și Matei au putut cădea de acord că Varo este o soluție mult mai bună, pentru interesele lor politice și chiar pentru bunul mers al administrației locale în această legislatură, fără (ATENȚIE) să se încalce protocolul USL-PP DD încheiat la nivel județean. În aceste momente de ruptură din cadrul USL, PD-L+UDMR+PP DD (facțiunea Varo și Costișor) deține 11 voturi, în cadrul Consiliului Local Turda, din totalul de 21. Însă cei doi PP DD-iști nu îndrăznesc să-l supere pe liderul USL, Cristian Matei, cel care deține la acest moment, cea mai mare putere pe plan politic, la Turda.
Poate unii dintre dvs. își aduc aminte că, mandatul trecut, PSD retrăsese sprijinul politic consilierului ales pe listele sale, Lucian Cordiș, (parcă e un făcut cu cei pe care îi cheamă Lucian) iar PNL i-a exclus din partid pe Ioan Berchișan și Mircea Pârv, însă majoritatea PD-L din Consiliul local de atunci i-a păstrat în funcție.
A mai observant cineva că în luna martie, la Turda, Consiliul Local nu s-a întrunit în ședință ordinară? Vă spun eu de ce. Pentru că în cazul unei astfel de ședințe, aparatul de specialitate din primărie ar trebui să întocmească un raport de specialitate care să însoțească Proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local al domnului Varo Lucian, ca urmare a pierderii calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă de candidaţi a fost ales, iar acest proiect ar fi putut intra pe ordinea de zi a ședinței. La ședințele extraordinare, nu este obligatorie existența unui raport de specialitate care să însoțească proiectele de hotărâre.
Între timp, Lucian Varo a contestat decizia conducerii centrale a partidului său de a-l exclude din organizație, urmând ca instanța să se pronunțe, în final, în cazul său. Însă, cu toate acestea, dacă actualul pol al puterii de la Turda nu îl mai dorește pe Lucian nemeș în funcția de viceprimar, acesta nu va mai ajunge să ocupe acest post, cel puțin în actuala legislatură. Adică, inspirați fiind de vorbele lui Alexandru Lăpușneanu din titlul acestui editorial, zicem și noi: ”Câteodată nu ajunge ca eu să vă vreu, când voi nu mă vreți”.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.